Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ μελοποιημένοι στίχοι

Πριν λίγο καιρό, μέσα στο 2019 εννοείται, κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο ένα βιβλίο αφιερωμένο στον στιχουργό Άλκη Αλκαίο (1949-2012). Το βιβλίο έχει τίτλο Άλκης Αλκαίος Πατησίων και Παραμυθιού γωνία / Μελοποιημένοι Στίχοι και εκτείνεται σε 208 σελίδες.
Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένα κείμενο (Μαρία Γεωργιάδου), στο οποίο διαβάζουμε.
«Μέχρι τον θάνατο του ποιητή τον Δεκέμβριο του 2012, υπήρχαν δισκογραφημένα 153 τραγούδια σε στίχους του, ενώ από το 2013 έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει ακόμη 34. Το σύνολο τού μέχρι τώρα δημοσιευμένου έργου του Αλκαίου αποτελείται λοιπόν από 187 κομμάτια(...). Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται οι στίχοι των 187 αυτών τραγουδιών κατά χρονολογική σειρά κυκλοφορίας του δίσκου. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει απόκλιση μεταξύ των στίχων όπως δισκογραφήθηκαν και των στίχων όπως παρατίθενται στο χειρόγραφο ή στο ένθετο των δίσκων, επιλέχθηκε η δισκογραφημένη εκδοχή(...)».
Στο βιβλίο καταγράφονται όλα τα τραγούδια σε στίχους Άλκη Αλκαίου από το 1978 («Φλεβάρης 1848», μουσική Θάνος Μικρούτσικος, ερμηνεία Μαρία Δημητριάδη, δίσκος «Τραγούδια της Λευτεριάς» στη Lyra), μέχρι το 2019 («Κι εσύ αγάπη», μουσική-τραγούδι Πέτρος Μάλαμας, άλμπουμ «Οδηγίες προς Ναυτιλομένους»).
Με μια πρόχειρη ματιά βρήκα μια-δυο... αταξίες (δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλες), όπως ας πούμε το τραγούδι «Όλα για πάρτη σου» στη σελίδα 44 (από τον δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Χρόνια Πολλά» του 1991), που έπρεπε να υπάρχει πριν από το «Πόρτο Ρίκο» (από τον δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Δε Σηκώνει» του 1994) στη σελίδα 42, αλλά καταγράφεται μετά απ’ αυτό ή το τραγούδι «Σαν να μη σ’ έχασα» (από το «Δε Σηκώνει» επίσης), το οποίο μεταφέρεται στο βιβλίο ως «Σαν να μη σ’ έχασα ποτέ». Λεπτομέρειες φυσικά, που απλώς τις σημειώνω...
Καταγραφή, λοιπόν, τραγούδι το τραγούδι, μαζί με κάποιες διευκρινήσεις για ορισμένα απ’ αυτά (σε σχέση με τις παραλλαγμένες εκδοχές τους κ.λπ.), που οπωσδήποτε είναι χρήσιμη, καθώς αφορά σ’ έναν από τους πιο πολυ-τραγουδισμένους στιχουργούς του «έντεχνου», την τελευταία 40ετία. Τον πρόωρα χαμένο Άλκη Αλκαίο.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου