Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 187

10/9/2019
Διάβασα υπερβολές, αφέλειες, βασικά λάθη και αρλούμπες για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (με αφορμή τον θάνατό του). Δεν είναι όμως η ώρα για συγκεκριμένες επισημάνσεις...
Ένα από τα τρία καλύτερα τραγούδια που είπε με τους Τερμίτες ο Μαχαιρίτσας (τα άλλα δύο είναι το "Μηχανικά" και ο "Ούγκο Βολφ"). Το 1984, όχι το 1983. 

9/19/2019
Το «Σε μια στίβα καλαμιές» του Τάκη Μουσαφίρη, που είπε ο Μητροπάνος στα «Λαϊκά ’76» είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά ελληνικά τραγούδια.
Ο Μουσαφίρης βάζει τον βασανισμένο ήρωά του να κοιμάται, πάνω στις καλαμιές, και να ονειρεύεται πως ξαναγεννιέται σ’ έναν άλλο κόσμο, στον οποίο ζούνε μόνο οι ψυχές, καθαρές, αμόλυντες, χωρίς βάσανα και πόνους, καθώς τα φθαρτά σώματα έχουν παραδοθεί στην πυρά.
Προσέξτε την έκφραση του Μαχαιρίτσα και το βλέμμα του στο 32 δευτερόλεπτο, πώς κοιτάει κατά πάνω, ψηλά, ψιθυρίζοντας το «πως ξαναγεννήθηκα»...

8/9/2019
>>Θα με ενδιέφερε αν στην ταινία του κ. Γαβρά εμφανίζονται πρόσωπα όπως οι κ.κ. Καμμένος και Πετσίτης», είπε ερωτηθείς σχετικά (ο πρωθυπουργός)<<
Τεράστιο λάθος του Γαβρά, που έμεινε χωρίς σεναριογράφο τώρα στα γεράματα. Παλιά είχε έναν Jorge Semprun, έναν Franco Solinas. Τώρα; Τώρα έπρεπε να προστρέξει στη βοήθεια, στις γνώσεις και τις αναγνωρισμένες συγγραφικές ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, του ανθρώπου που γέμισε με μιας το κενό που άφησε πίσω του ο θρύλος Νίκος Φώσκολος.
Τι ταινία θα πάμε να δούμε ρε, χωρίς Πετσίτη;

7/9/2019
Αριστούχοι... λέει, σημαίες και τρίχες κατσαρές. Παπάρια αριστούχοι. Οι 9 στους 10, από τους λεγόμενους «αριστούχους» του Γυμνασίου-Λυκείου δεν αξίζουν ούτε για 12 (και αν μιλάμε για το Δημοτικό, ούτε για 5). Μαθητές της πλάκας (αυτό είναι οι πιο πολλοί – ασχέτως αν φταίνε ή όχι), που τους παραπλανούν οι δάσκαλοί τους με τα 20άρια και με τα Α, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Προσέξτε τι παίζει, για εσάς που δεν τα ξέρετε...
Το αυστηρό σχολείο, ας το πούμε έτσι, βάλλεται πρώτα-πρώτα από τους ίδιους τους δασκάλους-καθηγητές του. Αν βγει η «βρώμα» πως ένα σχολείο είναι αυστηρό, οι γονείς σαν χάπατα θα αντιδράσουν, θα στείλουν τα παιδιά τους στο διπλανό σχολείο που «βάζει βαθμούς», κι έτσι στο αυστηρό σχολείο θα μείνουν... τρεις κι ο κούκος, και από 15θέσιο ξέρω ’γω την επόμενη χρονιά θα γίνει 10θέσιο. Που σημαίνει πως κάποιοι δάσκαλοι-καθηγητές θα χάσουν τη θέση τους, θα μετατεθούν, θα πάνε αλλού, πιο πέρα, πιο μακριά, θα ξεβολευτούν. Με το να βάζουν όλοι 20 λοιπόν ή Α, με το να παράγουν με τη σέσουλα ψευτο-αριστούχους, εξασφαλίζουν πως το σχολείο θα συνεχίσει να έχει τις θέσεις που έχει, και πως οι ίδιοι θα παραμένουν εκεί, ακούνητοι, αμετακίνητοι, σπέρνοντας «αριστεία».
Δεν χρειάζεται να πω πως πληθώρα «αριστούχων» κατά βάση σημαίνει πως το σχολείο είναι για τα μπάζα.

7/9/2019
Μόνο αν ακούσεις, κάποια στιγμή, πως "αλλάζει ριζικά το νηπιαγωγείο" θα μπορείς να ελπίζεις ότι κάτι πάει να γίνει στην εκπαίδευση. Αλλιώς, να ξέρεις πως σε κοροϊδεύουν στεγνά.

6/9/2019
Πρώιμο (1965) και ηγετικό φολκ-ψυχεδελικό τραγούδι τού μεγάλου και πρόωρα χαμένου Ρίτσαρντ Φαρίνια (ή και Φαρίνα), που στην αρχή βουτάει από τη «Φαίδρα» του Μίκη Θεοδωράκη (το «Αγάπη μου»). Λογικό. Οι ατάλαντοι αντιγράφουν, οι ταλαντούχοι κλέβουν. Εξάλλου ο Φαρίνια γούσταρε πολύ Ελλάδα και το σάουντρακ του Μίκη είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στην Αμερική, στις αρχές των σίξτις (μέχρι και ο μέγας Oliver Nelson το είχε διασκευάσει). Δίπλα του η γυναίκα του Mimi Baez Fariña…

5/9/2019
Ναι... ήταν και η σοβιετική παραστρατιωτική οργάνωση OSOAVIAKhIM (έλεος). Δεν ντρέπεστε ρε γαϊδούρια να αμφιβάλλετε για τους Ναζί; 
Άκου «ίσως»; Το επόμενο ξέπλυμα ποιο θα 'ναι δηλαδή;

5/9/2019
Αυτή η Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας θα αποδειχθεί η χειρότερη υπουργός από την εποχή του Κοντογιαννόπουλου, για να μην πω από την εποχή της χούντας.
Δεν κοιτάει τα δομικά χάλια της παιδείας, των σχολείων, μπας και κάνει κάτι, παρά κόπτεται μόνο για τη βιτρίνα, χαϊδεύοντας το ακροδεξιότερο στρώμα της κοινωνίας. 
Όλο κάτι αδιάφορα και λυμένα ζητήματα ανακινεί, τρέποντάς τα προς το χειρότερο φυσικά, ενώ όλες οι κινήσεις της διαπνέονται από σαθρό ελληνοχριστιανισμό και παρεκκλησιαστική συντηριτικούρα.
Μόνο τις ποδιές ακόμη δεν είπε πως θα επαναφέρει. (Και είμαι σίγουρος πως πολύ θα το γούσταρε).

4/9/2019
Πριν κάτι χρόνια είχα βρει στο Μοναστηράκι ένα ψιλοδιαλυμένο 45άρι (το εξώφυλλο το είχαν περάσει με μια μαύρη μονωτική ταινία, στην πάνω και την κάτω μεριά του! – το βλέπετε), σάουντρακ της ταινίας του Κώστα Γαβρά “Section Spéciale” (1975), που έγινε γνωστή στην Ελλάδα ως «Ειδικό Δικαστήριο». Την ταινία την έχω δει παλιά στην τηλεόραση και μου είχε φανεί κάπως προφανής και κουραστική (τώρα ίσως να είχα άλλη γνώμη, αν την ξανάβλεπα – δεν ξέρω...).
Το στόρι μάς μεταφέρει στη Γαλλία της δοσιλογικής κυβέρνησης του Βισύ. Κάποιος γερμανός αξιωματικός έχει δολοφονηθεί από την αντίσταση και γι’ αυτό το λόγο, ως αντίποινα, ένα ειδικό δικαστήριο αποφασίζει να εκτελέσει έξι πατριώτες... 
Πρωτότυπη μουσική σ’ εκείνη την ταινία είχε γράψει ο Éric Demarsan. Υπάρχει ορχήστρα, αλλά και τζαζ τμήμα με κορυφαίους παίκτες (Daniel Humair ντραμς, Guy Pedersen μπάσο, Georges Arvanitas πιάνο), που αυτοσχεδιάζει, ενώ υπάρχει και ο Takis, ανάμεσα, με ήχους από τα μαγνητικά πεδία του...

3/9/2019
45 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ (3 του Σεπτέμβρη)
«Η σημερινή εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης από το ΠΑΣΟΚ είναι η ακόλουθη. Η μεταπολίτευση εκτελέστηκε στα πλαίσια της «γέφυρας» του Αβέρωφ. Τρεις ήταν οι βασικοί στόχοι της:
ΠΡΩΤΟ, η ανασύνταξη της Δεξιάς (βασιλοφρόνων, χουντικών και καραμανλικών) κάτω απ’ την προσωπικότητα του Καραμανλή και η ανασυγκρότηση του παραδοσιακού κράτους της Δεξιάς, κατοχυρωμένου από ένα αυταρχικό σύνταγμα, το σύνταγμα της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΕΥΤΕΡΟ, η επίλυση ζωτικών προβλημάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου: Κύπρος, Αιγαίο, βάσεις. Κι αυτό σημαίνει κλιμακωμένες παραχωρήσεις προς τους Τούρκους, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
ΤΡΙΤΟ, η οριστική αποικιοποίηση της πατρίδας μας από το μονοπωλιακό κεφάλαιο των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης στα πλαίσια της ΕΟΚ»
.
[Ανδρέας Παπανδρέου, 1975]
Ίσχυαν και τα τρία. Το πρώτο, σαν άποψη, στέκεται απολύτως και σήμερα. Η «λύση Καραμανλή» επιβλήθηκε ως ο εκδημοκρατισμός της δικτατορίας. Αληθινή μεταπολίτευση βιώνει η χώρα, για πρώτη φορά, μετά το 1981. Αλλά και τα υπόλοιπα δύο ισχύουν και θα ισχύουν για δεκαετίες (τουλάχιστον), φυσικά με τις προσήκουσες αναπροσαρμογές τους μέσα στα χρόνια.

2/9/2019
Ο Ταραντίνο έχωσε στο σάουντρακ του Once Upon A Time In... Hollywood πρώτο και δεύτερο Deep Purple (“Hush” και “Kentucky woman” αντίστοιχα), αλλά όχι και κάτι από το τρίτο τους, που έχει και αναφορά στο Rosemary’s Baby του Polanski και του Levin, και που είναι το καλύτερο (και με διαφορά) άλμπουμ των Βρετανών. Πάντα με Rod Evans στη φωνή.
Και κάπως έτσι το μάθημα έμεινε μισό...

6 σχόλια:

 1. Σχόλια από το fb περί Deep Purple και Ταραντίνο...

  Stathis Nikokavouras και ο γιαννης ο λορδος να κανει τα σολα του ..κοματαρα τοτε που υπηρχε μουσικη..τωρα..αντιγραφες και που και που κανα κοματι του γουστου μας..

  Spyros Zoupanos
  το blind μάλλον το κορυφαίο του άλμπουμ
  εννοείται το deep purple είναι άπαιχτο!
  επίσης ευχαριστώ που με έβαλες να ξανακούσω αυτό το θαύμα!!! https://m.youtube.com/watch?v=toonXjN2wTM
  Deep Purple - April
  ε , και το in rock δεν είναι και μέτριο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σχόλια από το fb για την ταινία Section Speciale του Γαβρά...

  Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
  https://www.youtube.com/watch?v=kJla6k0ZROo
  THEME SECTION SPECIALE / Eric Demarsan / BOF SECTION SPECIALE

  Christos Minos
  Εξαιρετικη ταινια η οποια μαζι με αλλες του σκηνοθετη ( πχ the confession η αγαπημενη μου) μενουν μονιμως στη σκια του- εξαιρετικου- Ζ.

  Andreas Varangoulis
  Η καινούργια κόπια -μετά την αποκατάσταση που έγινε πριν μερικά χρόνια- δίνει καινούργια πνοή στην ταινία και κατά τη γνώμη μου είναι από τις καλύτερες του Γαβρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σχόλια από το fb περί Κεραμέως...

  Panagiotis Stathopoulos
  Όπως τα λες Φώντα. Μιλάμε για πολλά χρόνια πίσω. Ταίζουν συγχρόνως ολο το παπαδαριό και τα αυταρχικά τομάρια κάθε λογής. Κοινοποιώ.

  Nikolaos Kotsovos
  Η επιτομή του λαϊκισμού με ένδυμα αριστειας

  Πάνος Παπαστεργίου
  παπαριές, από τις 11 που μπαίνουμε στην τάξη όσοι διδάσκουμε ιστορία θα ασχολούμαστε επιστημονικά και μόνο. Ας την να λέει

  Διονύσης Μπουκουβάλας
  τουλάχιστον στην περίπτωση της ΝΔ τα έλεγαν και πριν τις εκλογές... Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί τους ψήφισε ο κόσμος ��

  Konstantinos Zachopoulos
  Προς τη Νίκη

  Nikos Dascalakis
  ...και άλλες παραχριστιανικές οντότητες......

  George Makris
  Χτυποκάρδια στο Κρανίο!

  Tito Cassius
  Ακριβώς στο ανάποδο πρέπει να στοχεύσει

  Lampros Triantafillou
  "Ο καλύτερος"... μεγάλη κουβέντα.

  Γιώργος Χαρωνίτης
  Το θέμα είναι ότι αυτές οι μαλακίες έχουν την ευρεία συναίνεση της "κοινωνίας"!

  George Nikolopoulos
  Ποδιά και από κάτω..τίποτα! Τι θυμήθηκα τώρα..

  Dimitris Kalamitsis
  δεν υπαρχει σωτηρια

  Panos Bobolas
  Ήττα Διατονπέως

  Stathis Nikokavouras
  σαθρό ελληνοχριστιανισμό και παρεκκλησιαστική συντηριτικούρα.......τα ειπες ολα με πεντε λεξεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σχόλια από το fb περί "ίσως" και Ναζί...

  Διονύσης Μπουκουβάλας
  Αφού τα χει πει η χα, δεν έχει κριθεί από την ιστορία ο Χίτλερ... �� Αυτά παθαίνει βασικά όποιος δεν μαθαίνει ιστορία... νομίζει ότι η χα είναι ένα ακόμα κόμμα. Προσωπικά ουδέποτε διδάχθηκα ιστορία β παγκοσμίου πολέμου στο σχολείο...
  (διδάχθηκα ήθελα να πω, αλλά και το "διδάχθηκε" σωστό ήταν...)

  Andreas Karampelas
  Όταν αρχίσει και η κατήχηση προς οικοδόμηση της ΄΄εθνικής συνειδήσεως΄΄ αλά Κεραμέως, να δείτε τι θα δουν τα ματάκια μας και θα πάθουν τα παιδάκια μας.

  Eleni Founti
  Ε ναι. Δεν υπάρχει επόμενο. Τέλος του δρόμου (ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σχόλια από το fb περί Richard Farina...

  Jim Dylan
  Και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου που έγραψε λεγόταν Papadopoulis αν θυμάμαι καλά

  Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
  Ναι, και έφτιαχνε μουσακά, έπινε ρετσίνα κι έτρωγε φέτα.
  Κι άκουγε και Γερακίνα.
  Βασικά, (ξανα)κοιτάω-διαβάζω τώρα το βιβλίο και γι' αυτό τον θυμήθηκα. Θα γράψω και κάτι πιο αναλυτικό νομίζω...

  Jim Dylan
  Υπήρχαν μεταφρασμένα αποσπάσματα απο το βιβλιο στο περιοδικό τυφλόμυγα

  Ferris Costas
  God said to Abraham give me a son...

  Koma Gaeshi
  Ίσως το καλύτερο επεισόδιο του Rainbow Quest του Pete Seeger είναι το #16, αυτό με Mimi & Richard Fariña https://www.youtube.com/watch?v=wMxtuGale1Y&t=1900s

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σχόλια από το fb για το ποστ το σχετικό με όσα γράφτηκαν για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα...

  Dimitris Patokos
  Ο Μελωδία τον τίμησε και με το παραπάνω! Ωστόσο οι ανακρίβειες κι οι αστοχίες περίσσεψαν χτες από τους «παραγωγούς» ενός play list σταθμού... Τα τραγούδια που ανέφερες Φώντα είναι και δικά μου λατρεμένα μαζί με την Ερωμένη μου! Δεν γίνεται να αγαπάς τον Μαχαιρίτσα και να αγνοείς την αξέχαστη περίοδο των Τερμιτών...

  Ευθύμιος Ραγκούσης
  βγαινει ο καθενας και λεει τα δικα του δυστυχως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή