Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ (1934-2019)

Μέγιστη απώλεια για το ελληνικό τραγούδι – και για το γαλλικό ακόμη. Μέγιστη απώλεια για τον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Γιάννης Σπανός δεν είναι πια μαζί μας. Ο θάνατός του μούδιασε και συγκίνησε τους πάντες. Ήταν 85 ετών.
Τι να πει κανείς για τον Γιάννη Σπανό τέτοιες ώρες... Ρίχνουμε μια ματιά στην δισκογραφία του και κοιτάμε τίτλους. Τους μεγάλους δίσκους του.
«Αποδημίες» με την Καίτη Χωματά [Lyra, 1965]. Δηλαδή: «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Μικρό ταξίδι στο γιαλό», «Τάχα γιατί»... Είχε προηγηθεί βεβαίως το δισκάκι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» (1964), που μας συστήνει το Νέο Κύμα. Ο Γιάννης Σπανός μεταφέρει το τραγούδι των μπουάτ, της αριστερής όχθης του Σηκουάνα, στα καθ’ ημάς. 
«Ανθολογία» [Lyra, 1967]. Τι άλμπουμ, τι τραγούδια! «Το Χριστινάκι» (Βασίλης Ρώτας), «Τρεις νέοι» (Αιμιλία Δάφνη), «Ήρθε εψές» (Σωτήρης Σκίπης), «Παιδί μου ώρα σου καλή» (Γεώργιος Βιζυηνός), «Τ’ όνειρό μου πέθανε» (Ναπολέων Λαπαθιώτης), «Έρωτας τάχα» (Μυρτιώτισσα), «Άσπρα καράβια» (Σωτήρης Σκίπης)...
Ο Γιάννης Σπανός, με όχημα την ελληνική ποίηση και βεβαίως με την ευαισθησία και τον μαγικό τρόπο του να εμπνέεται και να πλάθει μελωδίες, κάνει τη διαφορά. Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης, Πόπη Αστεριάδη, Γιώργος Ζωγράφος, Γιάννης Πουλόπουλος χτίζουν ή επεκτείνουν τις καριέρες τους μέσω των συνθέσεών του.

Η συνέχεια εδώ...

5 σχόλια:

  1. Ηρακλής Οικονόμου1 Νοεμβρίου 2019 στις 11:36 μ.μ.

    Καλησπέρα σας, παρακαλώ να παραθέσετε πλήρως (τόσο στο blog σας όσο και στη Lifo) την πηγή των λεγομένων του Σπανού, και τις τρεις φορές στις οποίες γίνεται χρήση της πηγής μέσα στο κείμενο. Τα λόγια του Σπανού προέρχονται από συνέντευξη σε δημοσιογράφους. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπονοείται ότι είναι από τον ίδιο δημοσιογράφο. Αν ήταν από διαφορετικόν θα το έγραφα.

      Διαγραφή
    2. Αν προσέξατε έχω βάλει τρεις διαφορετικές λεζάντες. Και στις τρεις αναφέρεται το περιοδικό. Στην μία αναφέρονται τα ονόματα (και μάλιστα με bold γράμματα). Η γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει λόγος να γράφονται στο ίδιο κείμενο τρεις φορές τα ίδια ονόματα. Μάλλον δεν σας αρκεί η μία φορά, αν κατάλαβα καλά...
      Τέλος πάντων θα δω τι μπορώ να κάνω...

      Διαγραφή
    3. Κατ' αρχάς λοιπόν, και όσον αφορά στο μπλογκ, προτίμησα να διαγράψω το απόσπασμα της συνέντευξης. Νομίζω ότι είστε ok...

      Διαγραφή
  2. George Katsampas
    Ευχαριστούμε Φώντα Τρούσα για το άρθρο. Το διαβασα και το ξαναδιάβασα! Μήπως ξερετε ποιά χρονιά και ποιός τράβηξε αυτή τη φωτό στη Ναύπακτο;; Ο αείμνηστος Κώστας Κωτούλας μήπως;;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είναι Ναύπακτος, από τα τέλη του '60. Άλλες λεπτομέρειες δεν ξέρω, ούτε αναγράφεται κάτι σχετικό στον Μετρονόμο.

    Chris Stassinopoulos
    ΕΧΘΕΣ ΑΠΕΔΗΜΗΣΕ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ! ΕΔΩ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΟ ΤΟ 1981-ΜΟΙΛΙΣ ΕΧΩ ΕΡΘΗ ΑΘΗΝΑ -ΜΕΤΑ ΤΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ----Ο ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ-ΑΝΑΦΕΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ !-----------------------------------------------------------------ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ(Πιανιστα & Συνθετη)
    -ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΟΥ 1981 Athens Greece (TV ERT).
    *XAΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ Φωνη.
    -----------------------------------------------
    Παρουσιαση της Συναυλιας απο τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ(ηθοποιο).
    Κωστας Νικολοπουλος Κιθαρα
    Βασιλης Ρακοπουλος Κιθαρα
    Χρηστος Νικολοπουλος μπουζουκι.
    Νικος Στρατηγος συνθεσαηζερ
    Θανασης Αραπιδης Φλαουτο,Κλαρινο.
    Δημητρης Τουφεξιαδης Βιολεντσελο
    Κιμων Βασιλας Ακορντεον,μεταλοφωνο.
    **
    Νικος Τσεσμελης ηλ.Μπασο------------------
    https://www.youtube.com/watch?v=vr_rrkJfffU
    Γ.ΣΠΑΝΟΣ/ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ/C.Stassinopoulos(Dr)/ΛΥΚΑΒΗΤΟΣ 1981 ΕΡΤ

    Ferris Costas
    Φοβερό cast της ορχήστρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή