Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΜΑΚΗΣ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ 40 Χρόνια Πειρατής

Ο Μάκης Σεβίλογλου, γνωστός τραγουδοποιός, που έχει συνθέσει για την Χάρι Αλεξίου και τον Βασίλη Καρρά μεταξύ άλλων, έχει τώρα νέο άλμπουμ, προσωπικό, που αποκαλείται «40 Χρόνια Πειρατής» [Kyklos Records, 2022].
Δεν ξέρω αν το «40» σχετίζεται υπό κάποια έννοια και με τον ίδιο –αν και πριν από 40 χρόνια ο Σεβίλογλου ήταν 15 χρονών και δύσκολα να υπονοείται η άπλα της δικής του διαδρομής– πάντως, και σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα άλμπουμ πολύ περιποιημένο (προς πάσα κατεύθυνση) και πολύ συμπαγές, ταυτοχρόνως, που δείχνει, οπωσδήποτε, τα χρόνια του Σεβίλογλου στο τραγούδι. Την εμπειρία του και την καθαρή άποψή του για τα πράγματα.
Να πούμε, λοιπόν, πως το «40 Χρόνια Πειρατής» περικλείεται σ’ ένα all-paper δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) CD-book 50 σελίδων, προσφέροντας 14 τραγούδια σε μουσικές Μ. Σεβίλογλου και στίχους των Άρη Αποστολόπουλου (8), Γιώργου Κορδέλλα (2), Μάκη Σεβίλογλου (2), Μαρίας Μουτσάκη (2) και ερμηνείες από τον ίδιο τον Μάκη Σεβίλογλου (11) και ακόμη τους Λεωνίδα Μπαλάφα, Βέρα Μπαξεβανίδου και Ελένη Τσαλιγοπούλου, με τους μουσικούς που συμμετέχουν στα sessions (Παναγιώτης Στεργίου, Φώτης Σιώτας, Δημήτρης Λάππας, Θανάσης Βασιλόπουλος, Μανώλης Κουτσονάνος κ.ά.) να κάνουν πολύ καλή δουλειά, προσφέροντας στα τραγούδια και ουσία και δροσιά.
Δύο λέξεις αυτές, η «ουσία» και η «δροσιά», που χαρακτηρίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη το άκουσμα, το οποίο, χωρίς να διεκδικεί δάφνες «προχωρημένου», διεκδικεί κάτι άλλο... σημαντικότερο ίσως. Μια ιδιαιτέρως προσεγμένη λαϊκότητα, που δεν έχει σχέση, σώνει και καλά, με τα μπουζούκια και τους τζουράδες, μα με μιαν αντίληψη κοινότητας. Πως αυτά που ακούγονται στο «40 Χρόνια Πειρατής» είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε κάπου, κάπως, να σε αφορούν.
Οι επιρροές του Μ. Σεβίλογλου είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά είναι με τέτοιο τρόπο αφομοιωμένες, ώστε στο τέλος να μένει η συνολική προσωπική άποψη και όχι τα επιμέρους (δημοτικά, rock, νησιώτικα, κρητικά, μπαλάντες, λαϊκά, blues, έντεχνα τύπου 70s, ethnic, ακόμη και jazz).
Υπάρχει λοιπόν αυτό το ανακάτεμα, που είναι πολύ προσεκτικό, ώστε να μην δημιουργείται... σούπα, ενώ και οι καλοί στίχοι, μαζί με τις απλές-ουσιώδεις ερμηνείες και τα ακριβή παιξίματα, συμβάλλουν προς ένα τελικό αποτέλεσμα, που να εμφανίζεται και σίγουρο και αύταρκες, αποτυπωμένο καθαρά στα πολλά ενδιαφέροντα τραγούδια.
Επαφή: www.silvox.nl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου