Τρίτη 17 Μαΐου 2022

SWORR. ένα ελληνικό συγκρότημα της σύγχρονης pop

Οι Sworr. είναι ένα ελληνικό συγκρότημα, που πήρε μορφή στην Πάτρα, το 2014. Τέσσερα χρόνια αργότερα (2018) οι Sworr. θα ηχογραφούσαν το πρώτο άλμπουμ τους, που είχε ως τίτλο το όνομά τους, στην θεσσαλονικιώτικη Fair Weather Friends Records, ενώ τώρα επανέρχονται με το δεύτερο long-play τους, που αποκαλείται Honest (2022) και που τυπώνεται από την United We Fly.
Όπως είχαμε σημειώσει και παλαιότερα... ο χώρος των Sworr. είναι η dance electronica, που διαθέτει ωστόσο μια soulful εκφορά, ανακατεμένη με σύγχρονα r&b στοιχεία. Και όχι δεν είναι χιπχοπάδες οι Sworr., να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, παρότι το τραγούδισμα ή η αφήγηση, καλύτερα, διαθέτει ενίοτε και τέτοιες διαστάσεις (“Lost”), με τα beats σε κάθε περίπτωση να μην είναι ανεβασμένα (δεν πρόκειται περί κάποιου είδους techno τέλος πάντων), μα περισσότερο μεσαία, ενώ συχνά κινούνται και προς πιο χαμηλότονες καταστάσεις.
Εν πολλοίς αυτά τα στοιχεία ανιχνεύονται και στο “Honest”, που διαθέτει, όμως, και άλλες αναφορές, περισσότερο cosmic, cinematic ή και πειραματικές ακόμη. Τούτο το παρατηρούμε σε διάφορα tracks, όπως στο “Bored” για παράδειγμα (που είναι από τα ωραιότερα του CD) ή και στο έσχατο “Outro / Insecure”.
Γενικώς, θα λέγαμε πως από τη μέση και μετά το “Honest” γίνεται κάπως πιο... εξώκοσμο, και σίγουρα ακόμη πιο ενδιαφέρον, δίχως αυτό να σημαίνει πως και στην πρώτη πλευρά δεν βρίσκεις κομμάτια με ουσία, όπως το εισαγωγικό “Tryin”, που διαθέτει και strings (δύο βιολιά, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο) ή τα “Rain orange” και “For you”, που χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο τραγούδισμα του Jef Maarawi.
Οι τρεις Sworr., δηλαδή οι Thanasis Q κιθάρες, John Tsallas προγραμματισμός, σαμπλ, σύνθια, beats και Kostas Zabos σαμπλ, ντραμς, κρουστά, σύνθια, προγραμματισμός, είναι ενδιαφέροντες (αγγλόφωνοι) τραγουδοποιοί, καθώς όλα τα tracks, σε μουσικές και στίχους, είναι δικά τους, ενώ και η παραγωγή τους (Zabos, Tsallas), που είναι πάνω από το 50% σε αυτού του τύπου τις μουσικές, είναι επίσης... υπέρ το δέον επαγγελματική, εφάμιλλη των καλυτέρων ευρωπαϊκών.
Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό που κάνουν σήμερα οι Sworr. βρίσκεται σ’ εκείνο το εμπορικό επίπεδο, ώστε να τους απογειώσει σαν μπάντα (γιατί το αξίζουν) –το λέμε, γιατί αρκετά απ’ αυτά που ακούμε εδώ, όχι όλα, μάς πάνε, ως ιδέες, 15 και 20 χρόνια πίσω, στον ήχο της Compost ας πούμε–, αν και αυτό, μάλλον, πρέπει να είναι από τα τελευταία που ενδιαφέρουν τους τρεις μουσικούς, οι οποίοι κάποτε έδωσαν πνοή στο συγκρότημά τους, στην Πάτρα, και που τώρα ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.
Επαφή: www.unitedwefly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου