Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΗΣ δρόμος

Ο Νίκος Μπαλής είναι ένας τραγουδοποιός από την Πάτρα, που τώρα έχει ένα νέο άλμπουμ σε κυκλοφορία – την δεύτερη, βασικά, δισκογραφική κατάθεσή του. Είχε προηγηθεί το split-CD (μισό δικό του, μισό του Ηλία Λαμπρόπουλου) υπό τον τίτλο «Μνήμη Κύματος» [Μουσικό Εργαστήρι / Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών, 2014], βασισμένο σε ποιήματα του επίσης πατρινού ποιητή Διονύση Καρατζά, ενώ τώρα κυκλοφορεί το «Δρόμος / Ανατολικά της Δύσης» (2022) από τον Μετρονόμο.
Σ’ αυτό το άλμπουμ των οκτώ τραγουδιών ο Ν. Μπαλής συμπεριλαμβάνει και πάλι τραγούδια σε ποίηση Διονύση Καρατζά (3), ενώ υπάρχουν και μελοποιήσεις σε ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη (2), της επίσης πατρινής ποιήτριας Μάρθας Βασκαντήρα (1), όπως και σε στίχους της Μαρίας Κοσσυφίδου (1) και του Γιάννη Σιδέρη (1). Τα τραγούδια αποδίδουν οι Θανάσης Χουλιαράς (2), Μαρία Ρούτση (2), Δάφνη Ζουρνατζή (2), Νίκος Μπαλής (1) και Δημήτρης Υφαντής / Λάκης Χαλκιάς (1).
Οι αναφορές του Νίκου Μπαλή είναι... κλασικές. Έντεχνες ελληνικές (ο Χρήστος Λεοντής ας πούμε) και περαιτέρω rock (blues-rock π.χ,) του ’60-’70. Με αυτά τα δύο πορεύεται συνθετικώς και αυτά προσπαθεί να συγκεράσει στο «Δρόμος / Ανατολικά της Δύσης».
Δύσκολο; Εξαρτάται. Δηλαδή μάλλον, γιατί εδώ τον Νίκο Μπαλή δεν τον βοηθούν και τόσο οι στίχοι, που είναι άλλης γενικώς λογικής (και από τεχνικής και από νοηματικής πλευράς). Παρά ταύτα ο πατρινός τραγουδοποιός το παλεύει σωστά, κατορθώνοντας να φέρει στα μέτρα του τον ποιητικό λόγο, αναδεικνύοντας όπως μπορεί καλύτερα τα λόγια, μα και τις συνθέσεις του.
Από τα οκτώ τραγούδια του CD του τα τέσσερα είναι αρκετά καλά – και αναφερόμαστε στο «Γυναίκες της αλμύρας» (στίχοι Μ. Κοσσυφίδου) με την Δ. Ζουρνατζή, που είναι ηλεκτρικό blues, στο «Κριός καιρός» (λόγος από τον Δ. Καρατζά) με τον Θανάση Χουλιαρά, που είναι εντεχνολαϊκό, αναμειγμένο με ροκ στοιχεία (φέρνοντας στη μνήμη ήχους από τα μέσα του ’70), στο «Μνήμη κύματος» (λόγος Δ. Καρατζάς) με την Μαρία Ρούτση, που είναι «έντεχνη» ροκ μπαλάντα και τέλος στο ωραίο χασάπικο «Είμαι εκεί» (στίχοι Γ. Σιδέρης), που αποδίδει ο ίδιος ο συνθέτης.
Με τα υπόλοιπα tracks να συμπληρώνουν συνετά όλα τα προηγούμενα, το «Δρόμος / Ανατολικά της Δύσης» έχει το ενδιαφέρον του ως άκουσμα, προβάλλοντας, όταν το κάνει, ουσία και απλότητα.
Επαφή: www.metronomos.gr

1 σχόλιο: