Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ νέο, εορταστικό, τεύχος, αφιερωμένο στην Columbia και τον Τάκη Β. Λαμπρόπουλο

O Μετρονόμος, το καλό περιοδικό για το «έντεχνο τραγούδι», συμπληρώνει με αυτό το τεύχος, το υπ’ αριθμόν #80, είκοσι χρόνια ζωής... και το γιορτάζει αναλόγως.
Με 80 σελίδες, με άψογη ασπρόμαυρη εμφάνιση και με τιμή 6 ευρώ, ο Μετρονόμος φιλοδοξεί και το κατορθώνει, με τα συνεχή αφιερώματά του, να δημιουργεί όχι ένα περιοδικό επικαιρικό και αναλώσιμο, μα μία έκδοση αρχείου.
Έτσι συμβαίνει και με το τρέχον τεύχος, που είναι αφιερωμένο στον άρχοντα της «έντεχνης» δισκογραφίας Τάκη Β. Λαμπρόπουλο (1928 – 28 Ιαν. 2021), τον άνθρωπο που ηγήθηκε της ελληνικής Columbia, από το 1958 έως το 1973, συνδημιουργώντας και καταγράφοντας το ανάλογο τραγούδι των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μούτση, Σπανού κ.ά. – για να αναφερθούμε μόνο στους συνθέτες (του «έντεχνου») και να μην γράψουμε για τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές ή τους λαϊκούς τραγουδοποιούς.
Τα κείμενα που προσεγγίζουν την περίπτωση Τάκη Β. Λαμπρόπουλου είναι πολλά και ποικίλα γραμμένα από τους Αλέξη Βάκη, Τάκη Πανανίδη, Γιώργο Παπαστεφάνου, Σταύρο Ξαρχάκο, Σταμάτη Κόκοτα, Ευάγγελο Πιτσιλαδή, Νότη Μαυρουδή, Χρήστο Νικολόπουλο, τον παραγωγό και «δεξί χέρι» του Λαμπρόπουλου Γιώργο Μακράκη κ.ά.
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος σχετίζεται με τον «ήχο της Columbia», έχοντας κι αυτό το ανάλογο ενδιαφέρον. Το μέρος αυτό έχει την επιμέλεια του Δημήτρη Βάκη και βασικά περιλαμβάνει απολαυστικές συνεντεύξεις και εξιστορήσεις που αφορούν στο τεχνικό team της Columbia, δηλαδή στους ηχολήπτες Ευάγγελο Αρεταίο, Νίκο Κανελλόπουλο, Γιώργο Βίτσο, Στέλιο Γιαννακόπουλο και Γιώργο Κωνσταντόπουλο.
Τα κείμενα αυτά είναι εξαιρετικά και σε συνδυασμό με τον θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό, με το οποίο είναι διανθισμένα, δημιουργούν στον αναγνώστη μία όχι συνηθισμένη ευφορία και πληρότητα.
Εξαιρετικό τεύχος, το οποίο θα απολαύσουν οι φίλοι του ελληνικού τραγουδιού και της μουσικής.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου