Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

SPIRAL TRIO ένα ελληνικό jazz piano-trio

Οι Spiral Trio είναι ένα ελληνικό jazz piano-trio, που κυκλοφορεί τώρα ένα άλμπουμ (CD) στην αμερικανική εταιρεία (από την Lawrence του Kansas) Odradek Records. Η Odradek μάς είναι γνωστή και από άλλες ελληνικές κυκλοφορίες της (Σοφία Λαμπροπούλου, Ερατώ Αλακιοζίδου), οπότε με το παρόν Broken Blue (2022) του Spiral Trio επεκτείνεται ακόμη πιο πολύ το ελληνικό της section.
Το Spiral Trio δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο, καθότι υπάρχει εδώ και μια δεκαετία, έχοντας μάλιστα κι ένα πρώτο άλμπουμ στην (ελληνική) Ankh το 2017, όμως, τώρα, φαίνεται πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, ώστε το σχήμα να κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του σ’ ένα πιο μεγάλο κοινό και σίγουρο πιο απαιτητικό.
Το λέμε τούτο, επειδή στην αμερικανική εταιρεία δεν ηχογραφούν τυχαία ονόματα – ενώ και το προφίλ της, που απλώνεται σε jazz, «κλασική» και σύγχρονα ρεύματα, υπονοεί κι ένα αντίστοιχο ακροατήριο, συγκεκριμένων στάνταρντ.
Ποιοι αποτελούν τους Spiral Trio; Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης, ο κοντραμπασίστας Αρίωνας Γυφτάκης και ο ντράμερ Αναστάσης Γούλιαρης – τρεις μουσικοί, που είναι ταυτοχρόνως και συνθέτες, καθώς στο “Broken Blue” συναντάμε κομμάτια και των τριών, μαζί με μια διασκευή στο κλασικό “Once upon a summertime” του Michel Legrand.
Ξεκινώντας απ’ αυτό το track, που βρίσκεται στο μέσον τού μάλλον υπερβολικής διάρκειας άλμπουμ (71 λεπτά), θα λέγαμε πως δείχνει τις δυνατότητες του Spiral Trio στον πιο μεγάλο βαθμό, καθώς εδώ έχουμε μια αληθινή διασκευή, που αναπτύσσεται σε αργούς χρόνους, και που φανερώνει την ικανότητα του πιανίστα αρχικώς να προσεγγίζει την αγαπημένη μελωδία μέσα από ποικίλες διευθύνσεις, και πάντως με μια... μαστορική σιγουριά. Ασυζητητί πρόκειται για μία από τις ωραιότερες στιγμές τού “Broken Blue”, αφού δεν αφαιρείται κάτι από την γλυκύτητα του πρωτότυπου (παρ’ όλη την δεκάλεπτη διάρκεια).
Από ’κει και πέρα υπάρχουν άλλες επτά συνθέσεις, απλωμένες στο χρόνο (από 6:12 έως 11:14), που καταγράφουν ποικίλες διαθέσεις του trio, όπως τα εντυπωσιακά και κατά βάση γρήγορα “Broken blue” και “Bipolar”, τα περισσότερο λυρικά-ιμπρεσιονιστικά “Rubicon” και “Portrait in yellow” (η αρχή και το κλείσιμο του CD), το 8λεπτο... μπασιστικό “Ding dong” και ακόμη το 11λεπτο “Blue flower”, μία κάπως περίπλοκη σύνθεση, με ιδιαίτερη ανάπτυξη, επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, και με τους τρεις μουσικούς να εντυπωσιάζουν με την πληρότητα των παιξιμάτων τους.
Αν και θα προτιμούσαμε το “Broken Blue” να ήταν μικρότερο σε διάρκεια και ενδεχομένως με διαφορετική διαδοχή στις συνθέσεις (με κάπως διαφορετικό track list εννοούμε) δεν γίνεται να μην παραδεχθούμε, τελικώς, πως το άλμπουμ αυτό καταγράφει καίρια την πληθωρικότητα (συνθετική και παικτική) ενός ελληνικού jazz-trio (άρα ένας πρώτος στόχος εκπληρούται), το οποίον, υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να πάει πολύ μακριά.
Επαφήhttps://www.odradek-records.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου