Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 486

23/1/2023
>>Πετάνε όλοι αφειδώς στην αμερικανόπληκτη αποικία Γκραικυλία μια μαλακία για τη ροκ και νομίζουν ότι καθάρισαν. Ανάθεμα και να ήξεραν τί είναι ροκ!<
Εγώ γουστάρω τις προκλητικές απόψεις. Μου αρέσει ο άλλος να εκφράζεται προκλητικά, ακόμη και αν δεν συμφωνώ μαζί του. Και αυτό, που διαβάσατε από πάνω, το έχω γράψει κι εγώ με άλλα λόγια. Ότι πετάει ο ένας μια αντιχουντική κορώνα, και νομίζει ότι καθάρισε, ότι μετατρέπεται αυτομάτως σε προοδευτικό.
Θέλω να πω πως καλά τα λέει ο φίλτατος στην αρχή, αλλά μετά του γ@μεί το κέρατο... Διαβάστε...
>>Η πολιτιστική έκφραση του New Deal του Ρούσβελτ για την βίαιη ομογενοποίηση, καταστροφή και τυποποίηση της λαϊκής κουλτούρας των μειονοτήτων στην πορεία του χρόνου στον αμερικάνικο τρόπο ζωής, την πιο χυδαία και πιο βάρβαρη συμπεριφορά αφότου ο πίθηκος έγινε άνθρωπος. Αυτό είναι το ροκ. Τώρα πια είναι πιστοποιημένο πολύτροπα και από την κατάντια της ανθρωπότητας, που σε ταξικό λήθαργο μασώντας δηλητηριώδεις «ροκ» αμερικάνικες τσιχλόφουσκες. Κλείνει η ταξική παρένθεση<<
Σίγουρα υπάρχει «δηλητηριώδες» ροκ, και ποπ και τραπ, και ό,τι να ’ναι απ’ όλα αυτά, όπως υπάρχουν και... τσικλομασάδες (όπως τους έλεγε ο Σκαρίμπας), αλλά υπάρχουν και υγιείς διαστάσεις σ’ αυτές τις μουσικές, και δεν είναι όλα κατευθυνόμενα από τη γέννα τους. Και πρέπει να έχεις τις γνώσεις, την άνεση, την παρρησία και την ορθή κριτική σκέψη να τα εντοπίζεις όλα αυτά και να τα προβάλλεις.
Πολλοί, απ’ αυτούς που κινούν τα νήματα, μπορεί να ενδιαφέρονται, φυσικά, μόνο για την «κατεύθυνση», αλλά δεν μπορούν πάντα να ελέγξουν τις διάφορες καταστάσεις – οι οποίες τους ξεφεύγουν και μετά... τραβάνε τα μαλλιά τους (για να το πω κάπως εμφατικά).
Και το ροκ, μια εποχή, στα τέλη των σίξτις, μπήκε στο μάτι της πολεμοχαρούς (αμερικανικής) εξουσίας, και ασχολήθηκε μαζί του και η CIA, και το FBI, και μουσικοί περιθωριοποιήθηκαν για τις ιδέες τους, και επιχειρήθηκε καπέλωμα για τελείως ταπεινούς και ύποπτους λόγους, και μουσικοί του ροκ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων για ειρήνη, δικαιώματα, νέες ευκαιρίες και όλα αυτά, και με το εργατικό και φοιτητικό κίνημα συνοδοιπόρησαν, και την Κούβα υποστήριξαν, και την Χιλή του Αλιέντε κ.λπ.
Είναι γνωστά θέλω να πω όλα αυτά, και άλλα περισσότερα, και όποιος δεν τα βλέπει... δύο τινά. Ή δεν τα ξέρει (κάτι κατανοητό) ή τα ξέρει, αλλά δεν μπορεί να τα εκτιμήσει και τα παραβλέπει (κάτι πολύ χειρότερο).

23/1/2023
Πολλοί που καταφέρονται κατά των ταινιών της ΚΛΑΚ Films δεν έχουν κάτσει ποτέ να δούνε μια ταινία ολόκληρη. Η γνώμη που διατυπώνουν προέρχεται από περιστασιακά κοιτάγματα, λίγο από τη μια ταινία, λίγο από την άλλη κι έτσι νομίζουν πως μπορούν να αποφαίνονται συνολικά.
Αν μια λαϊκή ταινία δεν μπορείς να την «δεις» και να την τοποθετήσεις, αρχικά, μέσα στο πλαίσιο της εποχής της, την καταδικάζεις χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα – και τούτο ασχέτως αν την βλέπεις μισή ή ολόκληρη. Και το να βάζεις το θέμα το οικονομικό στη μέση, ότι οι ταινίες αυτές έκαναν λεφτά και οι παραγωγοί-πρωταγωνιστές της «εκμεταλλεύτηκαν» τον πόνο του ανθρώπου και πλούτισαν, δείχνει αφέλεια, μαζί με πικρία, μα και με μια εθελοτυφλία σε σχέση με τις λεγόμενες «ταινίες τέχνης», που δήθεν τάχα δεν γίνονταν (και) για το χρήμα.
Ξεχνάνε ορισμένοι πως ο κινηματογράφος εκτός από τέχνη είναι και δουλειά, επάγγελμα, και πως και ο Παζολίνι και ο Μπέργκμαν και ο Γκοντάρ ενδιαφέρονταν να πουλήσουν το προϊόν τους, γιατί ζούσανε απ’ αυτό.
Το ότι μια λαϊκή ταινία μπορεί και πιάνει το αίσθημα του κόσμου δεν είναι έγκλημα, είναι μαγκιά. Και αυτό δεν είναι λαϊκισμός, είναι απλή λαϊκότητα – γιατί ο λαϊκισμός δεν είναι ίδιον των λαϊκών, αλλά των κουλτουριάρηδων, που θέλουν να το παίξουν λαϊκοί. Ο λαϊκισμός, δηλαδή, συνδέεται με την υποκρισία.
Λαϊκιστής θα μπορούσε να είναι ο Αγγελόπουλος π.χ. (όταν δείχνει τους αριστερούς με τα φλάμπουρα να τους παίρνει ο ύπνος μέσα στο λεωφορείο) και όχι ο Τεγόπουλος που βάζει την αρκούδα-Ανέστη Βλάχο να επιτίθεται στον Ξανθόπουλο. Λαϊκιστής μπορεί να ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ας πούμε, αλλά όχι ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ο λαϊκισμός είναι κάτι που εκπορεύεται από τα πάνω εννοώ και όχι από τα κάτω.
Ο Καζαντζίδης όταν τραγουδούσε για τη φτώχεια και τη ξενιτιά, δεν ήταν λαϊκιστής, λαϊκός ήταν.
Η φόρμα, δε, είναι ένα καθαρά τεχνικό-διανοητικό θέμα (που μπορεί να συνδέεται με διαβάσματα κ.λπ.), δεν είναι ουσιαστικό, με την έννοια του απαραίτητου. Δηλαδή πρωτεύουσα σημασία έχει το τι θα πεις και όχι ο τρόπος που θα το πεις. Εντάξει και ο τρόπος μετράει (δεν μηδενίζω, ούτε εξισώνω τους τρόπους), αλλά ποτέ ο τρόπος δεν μπορεί να υποσκελίσει την ουσία, όσο εμπεριστατωμένος και να είναι. Το αν συμβαίνει, τότε μιλάμε για ελιτισμό, που για μένα είναι πιο αποκρουστικός από τον λαϊκισμό. Γιατί στον λαϊκισμό, προσωπικά, βλέπω και κάποια θετικά χαρακτηριστικά (αν το δεις και ιστορικά δηλαδή), ενώ στον ελιτισμό δεν βλέπω απολύτως τίποτα (ποτέ).
Ας πούμε, όταν ο Καραμανλής έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, το 1974, λόγω των γεγονότων στην Κύπρο, είχε προβεί σε μια λαϊκίστικη κίνηση, που την δεδομένη εποχή, όμως, είχε ένα νόημα.
Περιττό δε να πω πως συμφωνώ 100% με όσα έλεγε ο Κώστας Φέρρης, επί των κινηματογραφικών θεμάτων, ήδη από το 1985...
«Εγώ έχω άποψη, είναι δηλωμένη, είναι ξεκάθαρη πάνω σ’ αυτό το πράγμα. Εγώ πιστεύω ότι αυτός υπήρξε ο ελληνικός κινηματογράφος (σ.σ. ο λαϊκός) και ο νεότερος ελληνικός κινηματογράφος δεν είναι παρά συνέχεια αυτού του ίδιου. Σαν παράδειγμα, σου θύμισα την “Ξεριζωμένη Γενηά” (σ.σ. του Απόστολου Τεγόπουλου, με τον Νίκο Ξανθόπουλο), που προηγείται του “Θιάσου” του Αγγελόπουλου κάμποσα χρόνια. Βέβαια ο “Θίασος” είχε μια άλλη φόρμα, ίσως και άρτια φτιαγμένη τεχνικά και αισθητικά και νοηματικά και όλα αυτά τα πράματα. Παρ’ όλα αυτά η “Ξεριζωμένη Γενηά” είναι μια εξαιρετικά δυνατή ταινία, δεν ξέρω τι άλλο χαρακτηρισμό να της δώσω, και η πρώτη ελληνική διαχρονική, που περνάει μέσα απ’ όλη την Eλληνική Iστορία, μέσα, βέβαια, από αυτά τα ανθρώπινα συναισθήματα που αγγίζουν τον απλό λαό, τον απλό κόσμο. Νομίζω μάλιστα ότι ένας από τους σημαντικούς κινηματογραφικούς κριτικούς μας, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, έχει αναγνωρίσει την “Ξεριζωμένη Γενηά” ως ένα αριστούργημα της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου»
[Κώστας Φέρρης]

22/1/2023
"Σαν θα γίνεσαι ένας ξένος, πιο βαθιά να σ' αγαπώ"...
["άλλη" ερμηνεία από τον Νίκο Ξανθόπουλο]
https://www.youtube.com/watch?v=QYYcsg2tWa4

22/1/2023
Τι ακριβώς άνθρωπος ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος (εν ειρήνη...) φάνηκε, επίσης, μέσα από μια σειρά σύντομων διηγημάτων που είχε γράψει και τυπώσει σ’ ένα βιβλιαράκι (εκδόσεις Πεντάς), υπό τον τίτλο «Φτωχογειτονιά Αγάπη μου / Λαϊκές Ιστορίες», το 1968. Υπήρχε και ταινία με τον ίδιο τίτλο (και με συμπρωταγωνίστρια την Κατερίνα Βασιλάκου – μία από τις καλύτερες του Ξανθόπουλου), αλλά το γραπτό είναι άλλο πράγμα. Διαβάστε την Παλτουδιά του...
[γ@μώ τους βαριούς χειμώνες]
https://www.lifo.gr/blogs/retronaut/mia-laiki-istoria-toy-nikoy-xanthopoyloy

21/1/2023
Πάλι καλά που δεν τον γράψανε "θείο Φώντα"...

21/1/2023
Πέθανε ο σκηνοθέτης Ερρίκος Ανδρέου. Εν ειρήνη... Ήταν ένας από τους αγαπημένους μου.
Ήδη έχω γράψει δύο μεγάλα κείμενα για τις ταινίες του «Εφιάλτης» και «Αναζήτησις...», ενώ έχω κάνει ποστ και για διάφορες άλλες (π.χ. για την «Ανταρσία των 10»).
Θέλω να γράψω μεγάλα κείμενα και για άλλες ταινίες του Ανδρέου. Γουστάρω να γράψω και για το «Εκείνος κι Εκείνη» (με Καρέζη, Γεωργίτση) και για τον «Παπαφλέσσα» και για το «Ψυχή και Σάρκα» (με Πρέκα, Τσοπέη) και για το «Αγκίστρι». Ακόμη και για το πρώτο TV-σίριαλ που σκηνοθέτησε θέλω να γράψω, το «Στησιχόρου 73» κ.λπ. Έχει πολύ ψωμί ο Ανδρέου, και δεν χρειάζεται να το πω πως παραμένει υποτιμημένος από πολλούς επαΐοντες.
https://www.lifo.gr/culture/cinema/anazitisis-i-cult-tainia-toy-errikoy-andreoy-apo-1972-me-tin-exohi-moysiki-toy

20/1/2023
Κι ένα δεύτερο ποστ, σήμερα, για τον σπουδαίο Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη που πέθανε χθες. Τον άνθρωπο που ταύτισε το όνομά του με το πασίγνωστο «Δω στα λιανοχορταρούδια».
Γράφοντας τις προάλλες το κείμενο για «Το Βρώμικο Ψωμί» του Σαββόπουλου και με αφορμή την «Μαύρη Θάλασσα» έψαξα λίγο τα του τραγουδιού, από βιβλία και από το δίκτυο, πέφτοντας συν τοις άλλοις και σε μια συνέντευξη του Δοϊτσίδη, στην οποία έλεγε τα ακόλουθα:
>>Κατεβήκαμε στην Αθήνα το 1968, μετά από πρόσκληση της Δόρας Στράτου. Είχε γίνει μια μεγάλη γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τον ένα χρόνο της χούντας. Ο Γιώργος Οικονομίδης είχε αναλάβει τα θεατρικά δρώμενα, με τη συμμετοχή του Ντίνου Ηλιόπουλου και πολλών άλλων ηθοποιών, και η Δόρα Στράτου οργάνωσε το μουσικοχορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης. Συμμετείχαν παραδοσιακές ορχήστρες και χορευτικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα. Και από την περιοχή μας, επέλεξαν εμάς ως το καλύτερο μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Θράκης. Ακριβώς την επόμενη μέρα μας πρότεινε να συνεργαστούμε (σ.σ. η Δόρα Στράτου). Κι έτσι εγκατασταθήκαμε μόνιμα στην Αθήνα και δουλέψαμε μαζί της, από το 1969 έως το 1973, στο περίφημο «Θέατρο Δόρας Στράτου».<<
>>Οι απόψεις διίστανται για το αν η στρατιωτική δικτατορία (1967-1974) έκανε καλό ή κακό στο δημοτικό τραγούδι. Ποια είναι η γνώμη σας;
Κατά τη γνώμη μου, έκανε καλό. Και θα σου εξηγήσω γιατί. Η χούντα έψαχνε στην επαρχία παραδοσιακούς μουσικούς και τραγουδιστές και τους υποστήριζε μέσα από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τις διάφορες εκδηλώσεις. Έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς καλλιτέχνες να ηχογραφήσουν παραδοσιακά τραγούδια. Έκανε καλό σ’ αυτόν τον τομέα, κατά τη γνώμη μου πάντα.<<
>>Σας αρέσουν οι διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών που έγιναν από τους γνωστούς ερμηνευτές του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού (π.χ. Νταλάρας, Μητσιάς, Πάριος, Αλεξίου, Βιτάλη, Γλυκερία, κ.ά.);
Είναι σημαντικοί τραγουδιστές, αλλά κατά τη γνώμη μου τα χάλασαν, έκαναν ζημιά με όλες αυτές τις διασκευές. Ειδικά ο Σαββόπουλος τα σκότωσε. Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να ακούς την παραδοσιακή μουσική από τους αυθεντικούς και γνήσιους ερμηνευτές, που έχουν δώσει την ψυχή τους σ’ αυτό το πράγμα; Δε νομίζω!<<

Ο Δοϊτσίδης θίγει πολλά εδώ πέρα. Εν τάχει λίγα λόγια...
Το αν έκανε καλό ή κακό η χούντα στο δημοτικό τραγούδι (πέρα από τα τσάμικα, που χορεύανε οι πραξικοπηματίες το Πάσχα και στις επετείους της «επανάστασης») αυτό είναι ένα θέμα, που χρήζει διερεύνησης. Υπό την έννοια πως για ν’ απαντήσεις θα πρέπει να εξετάσεις τι κονδύλια φεύγανε προς τα ’κει, τι θεσμοί δημιουργήθηκαν (αν δημιουργήθηκαν) ή στηρίχτηκαν, πόσο ανοιχτό ήταν το ραδιόφωνο, βασικά, μα και η τηλεόραση, στους ήχους της υπαίθρου κ.λπ. Μονολεκτική απάντηση εγώ δεν έχω.
Πάντως τα δημοτικά και ιδίως τα χορευτικά η χούντα τα αντιμετώπιζε μέσα στο πλαίσιο της «συνέχειας» του ελληνικού πολιτισμού, παίρνοντας τη σκυτάλη από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Είναι γνωστό, εξάλλου, πως η σπουδαία χορογράφος Κούλα Πράτσικα είχε δουλέψει για τους «μεταξικούς», κάνοντας ανάλογες επιδείξεις, με εκείνες της Δόρας Στράτου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μεταξύ 1937 και 1940.
Επίσης είναι σίγουρο πως η χούντα πούλαγε και τουριστικοποίηση, μαζί με ό,τι άλλο, μέσω του λαϊκού πολιτισμού – σε μιαν εποχή, όπου το τουριστικό προϊόν είχε αρχίσει να απασχολεί ευρύτερα. Δεν ξέρω, δηλαδή, αν από δικό της «δάκτυλο» έσκασαν στο πανί ακόμη και οι φουστανελάδες της Δόρας Στράτου(?) στην ταινία Le Casse του Ανρί Βερνέιγ, με Μπελμοντό, Ομάρ Σαρίφ κ.ά. (στη σκηνή της αυτοκινητικής καταδίωξης), που γυριζόταν Φλεβάρη-άνοιξη του ’71 στον Πειραιά και την Αθήνα (και την Κέρκυρα).
Συμφωνώ, όμως, από την άλλη, με τον αείμνηστο Δοϊτσίδη, πως την παραδοσιακή μουσική θα πρέπει να την ακούς και να την απολαμβάνεις από πιστούς ερμηνευτές της και όχι από «έντεχνους» και «λαϊκούς», οι οποίοι τραγουδάνε τελείως έξω από το πνεύμα της και προφανώς αστικοποιημένα - αν και κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να επηρεαστεί από την παράδοση και να την μετασχηματίσει προς κάτι άλλο υψηλής αξίας, δανειζόμενος ορισμένες μελωδίες ή ρυθμούς της. Διαφωνώ, δηλαδή, με την άποψή του ότι «ο Σαββόπουλος τα σκότωσε» στη «Μαύρη Θάλασσα». Πιθανώς να κρύβει και μια πικρία αυτή η αναφορά στον Σαββό, που θέλει λίγο ψάξιμο. Ίσως επειδή δεν είχε περάσει, τότε, στο κοινό τού Σαββόπουλου η δική του άποψη (του Δοϊτσίδη) για τον ζωναράδικο, μα εκείνη της Δόμνας Σαμίου... Ποιος να ξέρει...

20/1/2023
Παιδιά μην του γράφετε τέτοια πράματα... ακόμη δεν τον χώσανε, γιατί θα βρυκολακιάσει και θα σας κυνηγάει στον ύπνο σας, σαν τον Φρέντι Κρούγκερ...
[άκου...άφησε εποχή στη μουσική βιομηχανία - δηλαδή πόσο εκτός τόπου και χρόνου πρέπει να ‘ναι κάποιος, για να γράψει τέτοια π@παρία]

20/1/2023
Ένα από τα... πιο χειρότερά μου είναι να διαβάζω νεκρολογίες για μουσικούς του ροκ και να γράφεται εκεί μέσα πόσες φορές έχουνε μπει στο Rock & Roll Hall of Fame.
Δεν ξέρω ρε φίλε τι σκ@τά αμερικανιά είναι αυτό το πράμα, και δεν μ’ ενδιαφέρει ούτε να το ψάξω, ούτε να μάθω, αλλά έχω τις εξής απορίες...
Τους ρωτάνε όλους αυτούς αν θέλουνε να μπούνε, κι εκείνοι λένε «ναι»; Ή τους βάζουνε παρά τη θέλησή τους; Ή τους βρίσκουνε στα τελευταία τους, όταν οι ίδιοι έχουν... παραδώσει οπλισμό και οι τιμές τους καλαρέσουν, παρότι επέχουν ρόλο εν ζωή ταφόπλακας;
[μην απαντήσετε, δεν υπάρχει λόγος, είναι ρητορικές οι ερωτήσεις]

20/1/2023
>>«Δω στα λιανοχορταρούδια», που είχε γίνει ευρύτερα γνωστός, πέραν της Θράκης, όταν το ηχογράφησε το συγκρότημα του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, μαζί με τις κόρες του Λαμπριάνα και Θεοπούλα Δοϊτσίδη, σ’ ένα 45άρι της Music-box το 1969 (το 1971 και σε LP) και που, στις εμφανίσεις της στο Rodeo, θα το τραγουδούσε προφανώς και η Δόμνα Σαμίου.<<
Κι άλλη μεγάλη απώλεια χθες. Μετά τον Μάρκο Δραγούμη και τον David Crosby. Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης RIP
Εκπληκτική ραδιοφωνική εκτέλεση αυτή από το 1959 - την τρώει εκείνη του single από το 1969... ενός τραγουδιού που μας εξανάγκασαν να το σιχαθούμε οι συνεχείς άσχετες τηλε-εκτελέσεις του τα πολλά τελευταία χρόνια...
https://www.youtube.com/watch?v=u59-3yCiKEs

20/1/2022
>>Οι Κώστας Τουρνάς, Robert Williams, Σταύρος Λογαρίδης και Κώστας Παπαϊωάννου φτιάχνουν ωραία τραγούδια, και καθώς είναι μέσα στο πνεύμα του ελληνικού χιπισμού, κατορθώνουν να ξεσηκώσουν τη νεολαία, με τα ελληνικά λόγια και τις μουσικές τους α λα Crosby, Stills, Nash & Young.<<
>>Οι Ιωνάθαν ήταν ένα καλό συγκρότημα, αν κρίνουμε από το μοναδικό 45άρι τους με τα τραγούδια (συνθέσεις του Παύλου «Ιωνάθαν» Βακατάτση) «Στο τσίρκο / Αναγνώρισις» [Olympic, 1971], παίζοντας συχνά σε συναυλίες, μαζί με τους Socrates Drank the Conium και άλλες μπάντες της εποχής. Σε μια συνέντευξή τους στο περιοδικό «Φαντάζιο», στην Όλγα Μπακομάρου, εκείνη την εποχή (φθινόπωρο του ’71) έλεγαν οι Ιωνάθαν: «Θαυμάζουμε τους Pink Floyd, τους Procol Harum, τους Crosby, Stills, Nash & Young.<<
David Crosby RIP

19/1/2023
Με αφορμή την είδηση του θανάτου του μουσικολόγου και άλλα τινά Μάρκου Φ. Δραγούμη...
[ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ ΣΚΟΠΕΛΕ... τραγούδια από την Σκόπελο/ Επιτόπιες ηχογραφήσεις του Μάρκου Φ. Δραγούμη (1967) για λογαριασμό του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ]
https://diskoryxeion.blogspot.com/2016/07/1967.html

18/1/2023
To πανεπιστήμιο του ροκ. Επιλογή τραγουδιού, ήχος, παιξίματα... όλα. CREAM Crossroads 1968
https://www.youtube.com/watch?v=7HfkSzsyh1E

18/1/2023
Όπως ο Γιώργος Σκαλενάκης γυρνούσε στα κλαμπ της Πράγας και κινηματογραφούσε τη νεολαία και τα συγκροτήματα στις αρχές του ’60 (“Prazské Blues”), το ίδιο θα έκανε και η Márta Mészáros, μια δεκαετία αργότερα, στην ταινία της “Szép lányok, ne sírjatok!” (Όμορφα κορίτσια, μην κλαίτε!).
Στην ταινία εμφανίζονται μερικά από τα καλύτερα ουγγρικά ποπ και ροκ γκρουπ, εκεί γύρω στο 1970, όπως οι Illés, οι Kex, οι Metro, οι Syrius κ.λπ.
Η ταινία της Márta Mészáros “Szép lányok, ne sírjatok!” θα προβληθεί, όπως διαβάζω, την Δευτέρα στην Ταινιοθήκη. Εδώ βλέπετε την ποπ-ψυχεδελική αφίσα τής ταινίας και στα σχόλια ακούτε κιόλας Syrius (από την ταινία) και Kex…

17 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Όπως ο Γιώργος Σκαλενάκης γυρνούσε στα κλαμπ της Πράγας"...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=igGUZjspjS4
    Syrius -Szép lányok, ne sirjatok!- (cut)1970

    Mike Beles
    ωραιο βιντεο..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=99j_BsYX55k
    Kex - Elszállt egy hajó a szélben

    Conta Dina
    μπράβο σας!
    Πολύτιμο μικρό σημείωμα και σχόλια

    Stavros Kouvaris
    Τι όμορφο που υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν τόσο ωραία πράγματα για τα 60s/70s. Χαίρομαι να σας διαβάζω κύριε Τρούσα. Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλιο από το fb στο ποστ "To πανεπιστήμιο του ροκ"...

    Nick Mant
    Οι διπλομποτιες του Baker σκέτο πολυβόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλιο από το fb στο ποστ για τον Μάρκο Φ. Δραγούμη...

    Alexis Tambouras
    Τον ήξερα καλά τον Mάρκο ! Ηταν ένας από τους πιό αγαπητούς καθηγητές που είχαμε στο Λύκειο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του εξήντα . Μετά έφυγα στο εξωτερικό και τον ξαναβρήκα χρόνια αργότερα από συμμαθητές που διατήρησαν σχέση μαζί του. Ήταν ένας άνθρωπος μοναδικού ήθους , σαν σπάνιο διαμάντι που προσέδιδε αξία στη ζωή του καθένα και μόνο από τη συμμετοχή του σ'αυτήν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον David Crosby...

    Nikos Athanassiu
    Harmonies made in rock heaven...

    Makis Kontizas
    Φώντα όντως οι Ιωνάθαν ήταν η χαρακτηριστικότερη περίπτωση της περιρεουσας ατμόσφαιρας τότε και πολύ σωστά μας απεδωσες το αίσθημα της εποχής.Προς θεού όχι για μόστρα γνώσεων μου αλλά ούτε και σαν παράλειψη δικιά σου θέλω να καταθέσω ότι ανάλογη γεύση CSNY την εισπράξαμε από τους Μόρκα από την 12χορδη του Βαγγέλη Γερμανού από τον κιθαρίστα των Καζουαμα Σινταρτακαι από τα Μπουρμπούλια π.χ.Οσοι μέναμε στο κέντρο ειχαμε και τα παιξιματα του Folk17 στην Πλάκα μαζί με ξένους..Ο ορος Ελληνικός Χιππισμος βοηθάει στην κατηγοριοποίηση των δίσκων κυρίως.Αλλα τα ακούσματα και οι επιρροές από CSNY στην εποχή τους είναι κάτι πιο μεγάλο.Ειναι η κατάσταση όλης της Νεολαίας του πλανήτη (protest song)και όχι μιας μερίδας μόνο.Αλλωστε και το ταγαρι το πήραν μετά από τις χιππισες οι κνιτισες. Togetherness CSNY

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ενδεικτικά απλώς ανέφερα Poll και Ιωνάθαν. Οκ και για τις νεολαίες του πλανήτη, απλώς εμένα ενδιαφέρει πολύ και η ελληνική νεολαία, πώς βίωνε τότε αυτά τα πράματα.

    Makis Kontizas
    Πάρα πολύ δύσκολα.Η μεγαλύτερη ανεπάρκεια έως σήμερα είναι η πρόσληψη των στυλ ,η αναποτελεσματικότητα των ταμπελων και η μεγάλη παρεξήγηση από την έλλειψη αισθήματος κυρίως και όχι γνώσεων που οδηγεί στον μαιμουδισμο .Το 18 άρχισε η σεζόν με κανονικό το μήκος του παντελονιού την Άνοιξη και μέχρι του Αγίου Πνεύματος είχε γίνει 3/4 τρουακαρ με στραβοκανηδες με χοντρές γαμπες.Καμαρωναμε εμείς οι Μητροπάνος και πήγαν όλοι και κόψανε τα μαλάκια τους ανάποδα με την καράφλα γυρω-γυρω

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν ξέρω για το αίσθημα, αλλά και ουσιαστική γνώση δεν υπάρχει γενικά. Τσάτρα-πάτρα κυκλοφορούν κάποια πράματα. Τότε ήταν δύσκολο να είχες γνώσεις, αλλά περίσσευε το αίσθημα και κάλυπτε τα κενά. Σήμερα έχεις πρόσβαση στη γνώση, αλλά λείπουν άλλα, ώστε αυτή να γίνει ουσιαστική.

    Takis Anagnostopoulos
    ...έτσι για να τον μνημονεύσουμε ..ο κιθαρίστας των Γκαζουαμα Σιντάρτα ήταν ο Μπάμπης ο Κατσιμπαρδης ,εξαιρετικός μουσικός και με αρκετές εμφανίσεις στο jazz club.

    Stathis Nikokavouras
    Ρε φωντα ημαρτον...12,38 στον σπορεφεμ...ο πανουτσος λεει..εφυγε ο κροσμπυ.
    Καρπετοπουλος..ποιος?
    Πανουτσος.ο κροσμπυ.. απο κροσμπυ στιλ νας
    Καρπετοπουλος.αααα ο κροσμπυ στιλ νας..τεραστιος...
    Ας με παρει ρε μαλακα να ηρεμησω.η να κλεισω ολα τα ραδιοφωνα να βρω την υγεια μου..γιαυτο σου γυριζει και σενα με οσα διαβαζεις.ειναι και η ηλικια μας που μας φερνει στα ορια του εγκεφαλικου.ο κροσμπυ στιλ νας.πως λεμε μαρια γιαννακου κουτσικου..

    Σήφης Διαμαντίδης
    Κρίμα που έφυγε τόσο... Young.

    Nikos Athanassiu
    ο αλλος εγραφε ο γιγαντας της ποπ!!! Ήμαρτον. Εχει δικιο ο Φώντας...

    Stathis Nikokavouras
    τι πιο ευκολο οταν δεν ξερεις κατι να το βουλωνεις.δεν αντεχουν ομως.θελουν να δειξουν οτι τα ξερουν ολα.

    Nikos Athanassiu
    Exactly

    Andreas Knps
    Έχετε παρατηρήσει οτι ο "γέρος" των Πολ - Λογαρίδη εχει μια παράξενη ομοιότητα με το "Οld man" του Neil Young με το "γέρο" να είναι μάλιστα προγενέστερος για κάτι μήνες;;

    Gregory Konyalian
    Rip Crosby

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ ">>«Δω στα λιανοχορταρούδια», που είχε γίνει ευρύτερα γνωστός, πέραν της Θράκης, όταν το ηχογράφησε το συγκρότημα του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη"...

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Κάπου στα μέσα των 80'ς ως πιτσιρίκια στον Έβρο, λέγαμε (κάνοντας χιούμορ για να μην παρεξηγηθώ) το σχήμα του, doitsidis & his daughters. Απίστευτες αναμνήσεις από πάμπολλα λαιβ του, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τα καλοκαίρια. Επίσης για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω, το εν λόγω τραγούδι, το συναντάς σε διάφορες συλλογές ως μακεδονιτικο. Τέλος πάντων, ας αναπαυθεί εν ειρήνη ο άνθρωπος και να συνεχίσει να υπάρχει η σημαντικότατη κληρονομιά του. Τεράστιο κεφάλαιο μαζί με τον Χρόνη Αιδονιδη για τη θρακιωτικη μουσική παράδοση.

    Ferris Costas
    Εμείς λέγαμε "τα Δοϊτσιδάκια", ή "οι Δοίτσιδούλες". Προχτές -τι διαίσθηση είναι αυτή- τραγουδούσα όλη μέρα "κι να περνάς κι αν δεν περνά, γιαρ, γιαρ, γιαρ αμάν". Μαζί με τον Μάρκο, κλαίει διπλά η Μικρασία.
    Δε μ' ενόχλησε η χρήση του από τον Σαββόπουλο στη Μαύρη θάλασσα. Εκείνο που με θυμώνει είναι η αποσιώπιση της πηγής, για την οποία θα ΄πρεπε να είναι υπερήφανοι οι καλλιτέχνες.
    Και ξαφνικά, ύστερα από τόσες δεκαετίες, συνειδητοποιώ πως ο δαχτυλισμός στο μπουζούκι του Μάρκου στο "Ταξίμ ζεϊμπέκικο" και του Περιστέρη στο μαντολίνο στο "Γκιουζέλ", είναι ζωναράδικος.

    Vagelis Avgidis
    Κύριε Φώντα, χαίρομαι πολύ που γράψατε για το δοιτσιδη. Ζω εδώ και λίγα χρόνια στο Διδυμότειχο και το όνομα του εδώ σημαίνει παρά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ένα από τα... πιο χειρότερά μου είναι να διαβάζω νεκρολογίες για μουσικούς του ροκ και να γράφεται εκεί μέσα πόσες φορές έχουνε μπει στο Rock & Roll Hall of Fame"...

    Nikos Michelarakis
    Ερώτηση άσχετου, πόσες φορές μπορεί να μπει κάποιος, μπαίνουν κι βγαίνουν; Μπορούν να μπουν σε διαφόρων ειδών; Να ειναι συγχρονως σε 2 - 3?

    Akis Perdikis
    Επειδή είναι πρόσφατος ο θάνατός του, θ' αναφερθώ στον Jeff Beck - δυο φορές μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame, μια ως μέλος των Yardbirds και μια ως solo artist.
    1992 και 2009.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ρωτάνε τους κληρονόμους και βάζουν και πεθαμένους... Κι άμα αναστηθούν και δεν γουστάρουν τους σβήνουνε...

    Koma Gaeshi
    Πρέπει να είναι κάτι σαν το who's who. Και καλά σημαντικοί άνθρωποι για μια χώρα κλπ. Υποθέτω εδώ παίζουν εταιρείες και ατζέντηδες.

    Γιώργος Αδαμόπουλος
    Μουσείο είναι το Rock and Roll Hall of Fame.

    Konstantinos Zachopoulos
    Αμερικανιές

    Spyros Chiras
    Συνήθως κάνουν αντιγραφή από ξένα site και το Wikipedia ....

    Spyros Diastimikos
    Ψηφίζει και ο δικός μας ο Πετρίδης εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "Παιδιά μην του γράφετε τέτοια πράματα... ακόμη δεν τον χώσανε, γιατί θα βρυκολακιάσει και θα σας κυνηγάει στον ύπνο σας, σαν τον Φρέντι Κρούγκερ..."...

    Diamond Pr
    Υπό το πρίσμα των νεοφιλελεύθερων είναι μία σωστή προσέγγιση.

    Πασχαλίνα Μπεκιαρούδη
    Μα από το avopolis διαβάζεις; Συγγνώμη κιόλας...

    Thodoris Antonopoulos
    Welcome / To the Machiiine

    Irini Pitsoli
    Τον είδαμε και ως 'τον πιο απρόοπτο επιζήσασα της ροκ" . Εκτός του ότι είναι επιζήσαντα το επιζήσασα είναι θηλυκό θα πρέπει να μάθουμε από τι επέζησε, (από καταστροφή , από σεισμό, από πόλεμο).

    Sofia-Irini Melikidou
    από ναρκωτικά, αλκοόλ, πολύ κακές παρέες κλπ

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    οι "της ροκ" επιζούνε οι "του ροκ" πεθαίνουνε νωρίς...

    Irini Pitsoli
    Άντε να δεχθούμε ότι το "της" αναφέρεται στο "της μουσικής" ότι υπονοεί της "ροκ μουσικής".

    Ανδρεας Μπικουβαρακης
    απλά κακή μετάφραση από αγγλικό άρθρο.

    Irini Pitsoli
    Ξέρω πολύ καλά λόγω επαγγέλματος πως λειτουργεί η ροή ειδήσεων στα site. Το άρθρο στο οποίο αναφέρομαι είναι άρθρο ροής και ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση να ανεβάζεις με μεγάλη ταχύτητα άρθρα. Αλλά για όνομα πετάς κάτι στο Google translate αν δεν μπορείς μόνος σου. Δες αυτό που γράφεις μετά και μάλιστα στον υπότιτλο. Βγάζει νόημα είναι σωστό; Ξόδεψε ένα - δύο λεπτά δεν παίρνει παραπάνω.

    Ανδρεας Μπικουβαρακης
    Γαλέρες

    Gerakanakis George
    απ το ροκ .....

    Takis Psaltis
    ασύλληπτη τσιτατολογία ..... κρίμα !!!

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Βάζεις μια κλισεδιαρικη έκφραση μαζί με ένα RIP και μερικές λεξούλες ακόμη και έτοιμο το άρθρο.

    Nikos Athanassiu
    ....με ενα πιστολι στο χερι

    Koma Gaeshi
    Πάγωσε η (μουσική) τσιμινιέρα...

    Simos V. Simos
    Πολύ

    Akis Perdikis
    Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος τι λέει γι' αυτό?

    Labis Vasilatos
    Απ' όσο γνωρίζω διατήρησε έως το τέλος το χίπικο στυλ ζωής του, είχε ασχοληθεί με ιστιοπλο'ί'α κλπ....Αν κάνω λάθος διαψέψτε με...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θωμας σταμκος
      Τον θυμόμαστε από το Woodstock. Χαρακτηριστικη φάτσα

      Tanas Atanasoff
      Kαι o Βαλαώρας άφησε εποχή..... !!!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι, αλλά όχι στην μουσική βιομηχανία

      Tanas Atanasoff
      έ, απλά είπα μια σαχλαμάρα να διασκεδάσω τη σαχλαμάρα του AV

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Το... αντελήβην

      Patritsopoulos Nikos
      πεσαμε απο τα συννεφα στη γειτονια

      Ferris Costas
      Από πολιτισμό, παιδεία, δημοσιογραφία, Ελληνικά κ.ο.κ. έχουμε πιάσει πάτο. Μπορεί να είνα παγκόσμιο το πρόβλημα, αλλά εμείς, είμαστε πρωταθλητές στην παρακμή.

      Aris Karampeazis
      Ινταστριαλας ήταν κατά βάθος.

      Vagelis Avgidis
      Τι εποχή? Δεν ήταν καθόλου mainstream…

      Επίτροπος Σωτηρίας
      ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ

      Alexis Tambouras στον Ferris Costas Πρωταθλητές της παρακμής !!! Ας μη τα φέρουμε όλα βαρέως , άλλωστε κάποτε το να χαρακτηριζόταν κάποιος παρακμίας ή παρακμιακός , από τους χειραφετημένους νέους θεωρείτο μάλλον φιλοφρόνηση - ενώ εκφράσεις όπως " έξοχος ή λαμπρός νέος" αποτελούσε προσβολή - Το "ροκ της διαμαρτυρίας" , όπως αυτοχαρακτηριζόταν τότε το καλιφορνέζικο , ήταν έκφραση της αντισυστημικής παραβατικότητας
      ( βλ. επανάσταση στο κατεστημένο)
      Και το άλμπουμ Crosby, Stills , Nash and Young με το σκούρο πένθιμο εξώφυλλο και τρακς όπως το Four dead in Ohio σηματοδοτούσε την απαρχή της παρακμής του δυτικού πολιτισμού με αφορμή τους πρώτους νεκρούς ενός πρωτοφανούς φοιτητικού επαναστατικού κινήματος που κράτησε χρόνια κι έκανε τον γύρο του κόσμου (καταλήγοντας στη σφαγή της πλατείας Τιαν εν Μέν) . Ζούμε ουσιαστικά, κρίνοντας από τις διεθνείς εξελίξεις ,την καταβαραθρωτική παρακμή της Δύσης κι άν είμαστε πρωταθλητές από αυτή την άποψη είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσεις πως είναι -υπό αυτή την έννοια ...προς τιμή μας. Το έχεις ήδη τεκμηριώσει με το εξέχον έργο σου στο σινεμά που πραγματεύεται θέσεις ιδιαίτερα πρωτοποριακές , θεμελιωμένες πάνω στην ακραία αντισυμβατική "παρακμιακή" επαναστατικότητα της εποχής μας σαν κυρίαρχο γνώρισμα !

      Aris Kazakopoulos
      Περα απο το κλισε της εκφρασης (το οποιο και εμενα μου χτυπαει καπως), ο ορος music industry μια χαρα στεκει. Η εννοια της βιομηχανιας δεν περιοριζεται στο εργοστασιο, ουτε ειναι… «νεοφιλελευθερη» προσεγγιση, οπως σχολιαστηκε.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν μιλάμε για τον όρο, αλλά για την εν προκειμένω χρήση του. Να καταλαβαινόμαστε

      Aris Kazakopoulos
      Αρα η κριτικη αφορα στο κλισε της εκφρασης αποκλειστικα;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όχι στο κλισέ - στο άκυρο της φράσης. Να συνδέεις, στην ημέρα του θανάτου του, έναν μουσικό του ροκ (της εποχής της αντικουλτούρας) με την μουσική βιομηχανία. Είναι προσβλητικό στη μνήμη του. Δείχνει ότι είσαι στον κόσμο σου (όχι εσύ) και πως δεν έχεις πάρει χαμπάρι τίποτα από την εποχή (όχι εσύ).

      Aris Kazakopoulos
      Μεγαλη κουβεντα.. Ακομα και την εποχη της αντικουλτουρας, δεν ταϊζε οικογενειες το ροκ; Καταλαβαινω παντως το σχολιο.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όλοι πρέπει να ζήσουνε. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να πεθάνει σαν ασκητής, για να μην υποστεί την κριτική του ενός και του άλλου.

      Διαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "Κι ένα δεύτερο ποστ, σήμερα, για τον σπουδαίο Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη που πέθανε χθες."...

    Vassilis Serafimakis
    Γιά μένα η εμμονική προβολή τής δημοτικής μας μουσικής από τούς ημιμαθείς δικτάτορες έκανε καλό αλλά έκανε περισσότερο κακό. Ίσως -και ελπίζω- το κακό να υπήρξε πρόσκαιρο και το καλό μεγαλύτερης ζωής.
    Το καλό ήταν προφανώς η όποια οικονομική και λοιπή υποστήριξη τών ερμηνευτών και δημιουργών. Αυτή σίγουρα βοήθησε να μείνουν ζωντανά πολλά σχήματα και δημιουργίες. Το κακό ήταν η αντανακλαστική και έντονη αντιπάθεια που προκαλούσε το δημοτικό σε μεγάλη μερίδα τής νεολαίας λόγω τής άτυχης ταύτισης του με την δικτατορία.
    Νομίζω αυτή η αντιπάθεια, που έτυχε και την γνώρισα κι από πρώτο χέρι, δεν κράτησε πολύ μετά την πτώση τών δικτατόρων. Ήδη εν μέσω δικτατορίας είχε αρχίσει η αποκατάσταση. Τα δημοτικά πιστεύω ανέβηκαν πάλι εκεί που τούς αξίζει, στο πιό πλατύ κοινό, μόλις ο Σαββόπουλος, με τον ίδιο άφοβο τρόπο πού σήκωσε τον Ελληνικό στίχο στη θέση του, τα έφερε χωρίς πολλή κουβέντα στις μουσικές παραγωγές του.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράματα. Ο Χουλιαράς τραγούδαγε δημοτικά στις μπουάτ πολύ πριν τον Σαββόπουλο.

    Vassilis Serafimakis
    Σωστά. Πιθανώς και άλλοι/λες. Και φυσικά οι παραδοσιακοί. Ομως γιά μένα ο Σαββόπουλος ήταν ότι ήταν τα σπυριάρικα εγγλεζάκια γιά τα μπλούζ τών μαύρων. Τα έφερε μπροστά σε ένα κοινό που δεν ήταν ήδη κοντά στα δημοτικά αλλά σε κάτι άλλο - που κυρίως ερχόταν απ'έξω.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και ο Σαββόπουλος, και η Κωχ και ο Γκαϊφύλλιας και οι Λήδα-Σπύρος και πολλοί άλλοι τότε

    Michalis Matthaiou
    Aκόμα κι οι Sounds κι ο Πάνος Κόκκινος με τους Faces.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πολλοί.

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Είχε εκπομπή στην τηλεόραση κάθε κυριακή μεσημέρι, με τον καμπαφλή ντυμένο τσολιά, και ζωντανό συγκρότημα, να παίζουν δημοτικά.Αυτό που λέει για το σαββόπουλο θυμίζει το αντίστοιχο του λαμπίτσι για το θέμα του μπάλλου.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχω παλιές Ραδιοτηλεοράσεις και τα ξέρω. Ειδικά στο ραδιόφωνο έπαιζε πολύ το δημοτικό. Και στους τοπικούς σταθμούς πολύ. Γιατί η ΕΡΑ είχε σταθμούς σε διάφορες πόλεις, με τοπικό πρόγραμμα.
    Δείγμα. Αύγουστος 1971...

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Α, ναι. Τον θυμάμαι και τον διονυσόπουλο.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Στις άλλες μέρες υπάρχουν κι άλλοι

    Νίκος Σούρσος
    Ο Διονυσόπουλος που έγραφε αργότερα μαζί με τον Λιάβα στον Ήχο; Ο Λιάβας έχει ακόμα εκπομπή στην τηλεόραση.

    Alekos Morianopoulos
    Πάντως για μας τα παιδιά της πρωτεύουσας, ο Σαββόπουλος ήταν μια καλή ευκαιρία με την "Μαύρη Θάλασσα", για να γνωρίσουμε κι ένα άλλο είδος, όπως λχ τα Θρακιώτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεώργιος Σπυρόπουλος
      Η Χούντα αναμφισβητητα έκανε ΚΑΚΟ στην παραδοσιακή μουσική Αλλά ταυτόχρονα δεν έκανε ΜΟΝΟ η Χουντα κακό . Γιατι;; γιατι η μεν Χουντα προεβαλε μια "στειρα" αναπαραγωγή για ΔΙΚΟΥΣ της λόγους , χωρίς να την ενδιαφερει να ασχοληθει με τα νοηματα και την εν γίνει φιλοσοφια της παραδοσιακης αισθητικής και την ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ και σε άλλα "ειδη" μουσικής , και αφ' ετερου η θολοκουλτουρα ΑΠΕΡΡΙΨΕ εντελώς δογματικά την "παραδοσιακη μουσική" απλά και μόνο επειδή την ταύτισε με την Χούντα και "πονηρά" το ...εκμεταλευθηκε. Και εδώ αρχίζουν οι ..πονηριές: όταν κανει ο Σαββό την "μαυρη θάλασσα" (πληρης αντιγραφή απο τα "λιανοχορταρουδια") εξηγησε σε κανεναν ότι προσεγγισε την παραδοση και πηρε αυτουσιο κομματι για τις δικες του μουσικες ανησυχιες;;;; εχει παραδεχθεί ο ΚΑΛΔΑΡΑΣ ότι οταν γραφει τον "βυζαντινο αερα" και την "γιορτη ζειμπεκηδων" στην ουσία εχει πατησει ΕΝΤΕΛΩΣ πανω στον ζωναραδικο ρυθμό; εχει παραδεχθει ο Σαββο οτι στον "μπαλλο" παταει πανω στον καρσιλαμα;;εχει παραδεχθει ο Σαββο οτι στον "ευτυχισμενο" ανθρωπο εχει κανει πληρη αντιγραφη απο τα καλλαντα χριστουγεννων της Ικαριας;;; εχει αποδεχθει κανεις οτι το "χαντρα στο κομπολοι σου" ειναι καλαματιανο;; εχει αποδεχεθι κανεις ότι "αναμεσα συρο και τζια" είναι καθαρό καλαματιανό;; εχει αποδεχθει κανεις οτι ο "οδυσσεας" του ΣΠΑΝΟΥ ειναι τσαμικο;; οτι το γρηγορο μερος της "φραγκοκλησιας" από τον "δρόμο" ειναι τσαμικος;;;;οτι το "σ ' αγαπω σαν αμαρτια" ειναι πωγωνισο σε ρυθμο;;;;;;. Εχει εντοπίσει κανείς ότι sτο bucolic των gordian o Παντελης ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ μετα το 4:50 παιζει (θρακιωτικο) τσεστο ;;οι οποιοι gordian παίζουν το eis ton kampo (τα λιανοχορτρουδια στην ουσία) αλλα εχουν την ευαισθησια να γραψουν traditional. Οτι τουλάχιστον 3 τραγούδια του "666" έχουν παραδοσιακή επιρροή;; δηλαδη ενω γινόταν "αντισταση" στην Χουντα με την δυσφημιση της παραδοσιακης μουσικής ταυτοχρονα σωρεια επιτυχιων της λαικης μουσικης παταει πανω σε παραδοσιακα στοιχεια, κυριως ρυθμούς. Όσο για τις διασκευές ευτυχώς που υπηρξαν οι εμπνευσμενοι δημιουργοι τους και διατηρηθηκε το μουσικο στοιχειο. ΑΘΑΝΑΤΟΣ ο ΚΑΡΥΟΦΥΛΗΣ αλλά η "παραδοσιακή μουσική" δεν είναι μουσικη των "παραδοσιακων" και κυρώς δεν ειναι "εργαλειο" πωλητικης και πωλητικών
      https://www.youtube.com/watch?v=oO4VA4MMpqs
      Διονύσης Σαββόπουλος - Ευτυχισμένος άνθρωπος

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Γεώργιος Σπυρόπουλος Δεν συμφωνώ με αυτά που λες. Και δεν έχω χρόνο και διάθεση να αντιπαρατεθώ εδώ πέρα. Δεν μου αρέσει να συζητάω και με αγνώστους. Τι να παραδεχθεί ο Σαββόπουλος; Έχεις δει τι γράφει πίσω στον δίσκο; Άμα τον έχεις κοίτα. Όλοι οι έντεχνοι έχουν πάρει σκοπούς από την παράδοση-και τι έγινε; Καλά κάνανε. Τώρα να πει ο Κουγιουμτζής ότι αυτός είναι τσάμικος ή ο άλλος καλαματιανός; Οκ, ο κόσμος ξέρει τι είναι. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Α και κάτι ακόμη. Να μας φυλάει ο θεός από τους καθαρολόγους.

      Γεώργιος Σπυρόπουλος
      Πολυ καλά κανανε και να συνεχισουν να το κανουν. Αλλο λεω . Ο κοσμος ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ τι ειναι γιατι δεν εχει μουσικη παιδεια Εχει ταυτισει το "καλαματιανο" και το "τσαμικο" με κλαρινα Δεν διανοειται οτι υπάρχει "καλαματιανο" με μπουζουκι ή σε "νεοκυματικα" τραγουδιαΚαι μπαινει στους διαχωρισμους "λαικη" "παραδοσιακη" εντεχνη" και λοιπα μουσικη. και αποδεχεται το ενα και απορριπτει το αλλο, ενω ουσιαστικά τα ειδη ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ . Αυτην την συνυπραξη ΔΗΜΟΣΙΑ και ΜΟΥΣΙΚΑ μονον ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ την εχει παραδεχθει Ο ελληνικος κινηματογραφος στην ουσια ειναι ενας καρσιλαμας Το "θελω τα οπα μου" ειναι καθαρος καρσιλαμας Ε λοιπόν χορευεται...τσιφτετελι

      Διαγραφή
    2. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Υποτιμάς τον κόσμο και δεν συμφωνώ. Πολλοί μπορούν να ξεχωρίσουν και τον τσάμικο και τον καλαματιανό κι ας είναι παιγμένοι και με μπουζούκι και με ο,τι να'ναι. Και ο κόσμος δεν φταίει, όταν η μουσική στα σχολεία αντιμετωπίζεται σαν μάθημα για να περνάει η ώρα.

      Γεώργιος Σπυρόπουλος
      αν το ξεχωριζαν θα το χορευαν κιολας

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν έχει σχέση αυτό που λες. Ο χορός είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ο κόσμος δεν χορεύει υπό οιεσδήποτε συνθήκες.

      Γεώργιος Σπυρόπουλος
      κατσε γιατι εδω υπάρχει μια αντινομια Δηλαδη ξεχωριζω π.χ οτι το "θελω τα οπα μου" ειναι καρσιλαμας αλλα το χορευω τσιφτετελι;;;;

      Γεώργιος Σπυρόπουλος
      και για να μην το κουραζω Νομιζω οτι η πιο ωραια θεση απο τους δημιουργους θα ηταν αυτη της ΜΙΡΕΛΑΣ Δεν λεει πουθενα οτι δανειζεται τον "καλαματιανο" αλλα στο λέει με αλλο τρόπο ΟΜΟΡΦΑ και ΩΡΑΙΑ .Θα μου πεις τοτε δεν υπηρχε βιντεο Ε κατι θα εβρισκαν
      https://www.youtube.com/watch?v=fzgJcszGpPM
      Μιρέλα Πάχου - Λίγο Χρώμα (Official Video Clip HD)

      Κώστας Οικονόμου
      Πάντως μιλώντας με ανθρώπους της δημοτικής μουσικής παράδοσης, θεωρούν ότι αυτοί που στην ουσία την κράτησαν ζωντανή, ειδικά στα πανηγύρια, ήταν οι ρομ

      Nisira Louka
      Μπορουμε να βαλουμε σ αυτη τη συζητηση και την Μαριζα Κωχ;

      Panos Bosnakis
      Απύθμενη ηλιθιότητα αυτή η χώρα.

      Andreas Varangoulis
      Το έγραψε ήδη ο Γιώργος Γιαννόπουλος αλλά για να το διευκρινίσουμε: ο Δοϊτσίδης και ο Λαμπίτσι κατηγορούν τον Σ. για το ίδιο πράγμα, ο ένας για ελληνικούς κινο άλλος για μαγυάρικους σκοπούς στο Μπάλλο και το Βρ. Ψωμί - έτσι δεν είναι;
      Ως γενική θέση συμφωνώ κι εγώ, και ταυτόχρονα διαφωνώ με την εκτίμηση τους για δύο δίσκους. Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως είναι ότι και οι δύο χρησιμοποίησαν γενικόλογες εκφράσεις τύπου "τα σκότωσε" χωρίς λεπτομέρειες. Πριν χρόνια που έψαχνα το Μπάλλο είχα ρωτήσει τον Λαμπίτσι και μου απάντησε κάτι παρόμοιο (δεν το βρίσκω τώρα).

      Χρήστος Πριτσαπίδουλας
      Οι "μεγάλες" εταιρίες, άποψη μου είναι, έσβησαν στο τέλος την ελληνική δημοτική (και Λαϊκή) μουσική. Το βασικό αυτό ερώτημα μόνο ερευνητές μπορούν να το απαντήσουν. Οι ηχοληψίες και οι ημερομηνίες μιλούν... Δυστυχώς, εξέλιπαν οι παραγωγοί και οι διοικητικοί παράγοντες των Εταιριών. Το άλλο είναι, Ποιος ήταν ο λόγος;

      Διαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πάλι καλά που δεν τον γράψανε "θείο Φώντα"..."...

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Το "Πάλι μαζί" θα μπορούσε να είναι υπέροχο σοφτ πορνό περιοδικό!

    Βασίλης Καμπούρης
    Χαχαχαχαχαχα Πάλι Μαζί με τη Ναταλία Γερμανού χαχαχαχαχχα

    Nikos Athanassakis
    Ο Άγιος Μεταφοραί Εκδρομαί ο Πρόδρομος....

    Nikos Michelarakis
    Από αυτό εμπνεύστηκε μάλλον ο Τζιμακος την ατάκα, "και σε λίγο πάλι χαζοι"

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εν τω μεταξύ παιδιά ο Πουλικάκος είναι γεννημένος το 1943 και το "Μεταφοραί Εκδρομαί" δεν έχει καμία σχέση με... rock n' roll. Ούτε είναι πρόδρομος της ροκ δισκογραφίας στην Ελλάδα. Είχαν γίνει και πριν απ' αυτόν δίσκοι στο ελληνικό ροκ. Για ένα "ζαππικό" άλμπουμ του ελληνικού ροκ πρόκειται. Τέτοια "ζαππικά" άλμπουμ κάνανε τότε (και πιο πριν και πιο μετά) διάφοροι σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφατα ξανάκουγα το "Pljuni Istini U Oči" (1975) των Γιουγκοσλάβων Buldožer.

    Ntinos Sarandopulos
    Τζων τίκης

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    πρώτο δημοσίευμα γι' αυτόν βγήκε από τα χέρια μου. Μια ολόκληρη σελίδα εφημερίδας...

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    "Πάλι μαζί μπορούμε"

    Labis Vasilatos
    το λες κ σύνθημα κόμματος

    Ntinos Sarandopulos
    μπορούτε μάνα μου, μπορούτε

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Στου Ζωγράφου... Μόνο εσύ Φώντα μπορείς να πεις τι ακριβώς σηματοδότησε. Εγώ δεν το τολμώ παρόλο που ήμουν στο Μουσικό Εξπρές "αρχισυντάκτης". Μόνο ένα έχω να πώ, ήταν ιδέα και υλοποίηση του δημοσιογράφου ( δημιουργού εφημερίδων και περιοδικών ) +Τάσου Ψαλτάκη -αδερφικού μου φίλου. Το έζησα...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ήμουν μικρός τότε εγώ, αλλά τη θυμάμαι τη φάση από το ραδιόφωνο κυρίως και από τις εκπομπές της MINOS. Βασικά η συναυλία ήταν το τέλος της ροκ εποχής (τώρα το λέω αυτό). Συμβολίζει κάτι τέτοιο θέλω να πω. Είχαν μαζευτεί πολλοί φίλοι-ρόκερ κι είχαν παίξει μαζί κλασικά ροκ κομμάτια. 'Η και λιγότερο ροκ, σε ροκ εκτελέσεις όμως. Έμπαινε η δεκαετία του '80 και τα νέα ρεύματα, το πανκ και το new-wave, θα έπαιρναν κεφάλι, αφήνοντας το ροκ στη γωνία.

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Νομίζω ήταν ένα μάθημα προς τα νέα συγκροτήματα της εποχής. Να προσέξουν λίγο το ρεπερτόριο, τις ενορχηστρώσεις, τα φωνητικά, τον ήχο κλπ. Τότε -στο δεύτερο μισό των 70'ς- παίζανε όλοι διασκευές μεν, αλλά τελείως χύμα, με δυο κιθάρες , μπάσσο ντραμς το πολύ, και τραγουδιστή -συνήθως κιθαρίστα- που έκανε αγγαρεία, και σε κάθε κομμάτι σολάρανε μισή ώρα, ότι τους ερχόταν εκείνη την ώρα. Καλοί μουσικοί μεν, αλλά δεν δίνανε σημασία (και αυτό αφορά και τις καλές μπάντες, που παίζανε π.χ. στο τίφαννυς και στο σπόρτινγκ)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν νομίζω πως ήθελε να παραδώσει μαθήματα ο Πουλικάκος, ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να το εκλάμβανε ο καθένας τότε. Το κέφι τους κάνανε μουσικοί που είχαν μάθει, οι περισσότεροι αν όχι όλοι, το ροκ στη γέννα του, στα σίξτις, τότε που συνέβαινε. Ιστορικά και κοιτώντας το τώρα το βλέπω σαν τέλος εποχής. Τότε δεν ξέρω πως αντιμετωπίστηκε, δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό το λάιβ, να το ψάξω δηλαδή μέσα από πηγές της εποχής.

    Stathis Nikokavouras
    Σε ενα θα συμφωνησουμε ολοι .κανεις δεν εχει δει τον πουλικα σε συναυλια η ταινια χωρις τσιγαρο στο χερι.

    Thekla Tselepi
    Χα χααα! Τρέλειο!

    Nikos Vaxevanidis
    "Έμπαινε η δεκαετία του '80 και τα νέα ρεύματα, το πανκ και το new-wave, θα έπαιρναν κεφάλι, αφήνοντας το ροκ στη γωνία." (sic) Ταπεινά ερωτώ: Το πανκ και το new-wave δεν είναι ρόκ;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εδώ όταν λέμε ροκ αναφερόμαστε στο ροκ που τελείωσε διεθνώς στα πρώτα χρόνια των σέβεντις. Στην Ελλάδα αυτό το ροκ τράβηξε μερικά χρόνια ακόμη. Στις αρχές των έιτις όμως το ροκ δεχόταν το στενό μαρκάρισμα του punk και του new wave, όπως και οι ροκάδες των νιουγουεβάδων και των πάνκηδων. Υπήρχαν αντιπαλότητες. Υπό αυτή την έννοια χρησιμοποιώ το ροκ εδώ. Υπο την έννοια ότι τα ακροατήρια ήταν διαχωρισμένα (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο). Έτσι, ακόμη και σήμερα οι παλιοί εϊτάδες εξακολουθούν να ακούνε μόνο έιτις, και οι παλιοί ροκάδες μόνο ροκ. Σπάνια συμβαίνει κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχόλια από το fb στο ποστ "80"...

    Nikos Michelarakis
    Στρογγυλά!

    Vagelis Avgidis
    Μπράβο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχόλια από το fb στο ποστ "Τι ακριβώς άνθρωπος ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος (εν ειρήνη...) φάνηκε"...

    Babis Srlmt
    Πολυπράγμων τελικά ο Ξανθόπουλος.Υποκριτική,δισκογραφία αλλά και συγγραφή (το διήγημα μου θύμισε έντονα τον Μάριο Χάκκα)

    Kosmas Vassiliou
    και χιλιάδες βιβλία στη βιβλιοθήκη του..

    Διαμαντής Καράβολας
    Τον Ξανθοπουλο τον βλέπαμε συχνά πυκνά στα βιβλιοπωλεια του κέντρου. Είχε δυνατή βιβλιοθήκη κ μελετούσε συστηματικά ιστορία, όπως που είχε πει συνάδελφος που τον είχε σταθερό πελατη.

    Κώστας Ρεούσης
    Ήταν και θαμώνας του τυπογραφείου-εκδόσεις Στιγμή του Αιμίλιου Καλιακάτσου. Υπάρχουν νομίζω και φωτογραφίες του με Γονατά, Δημουλά και λοιπούς λογοτέχνες που τύπωναν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχόλια από το fb στο ποστ ""Σαν θα γίνεσαι ένας ξένος, πιο βαθιά να σ' αγαπώ"... ["άλλη" ερμηνεία από τον Νίκο Ξανθόπουλο]"...

    Σταύρος Καρτσωνάκης
    εγώ πάντως σε αυτόν τον δίσκο προτιμώ κάποιες (όχι όλες) από τις β εκτελέσεις που έγιναν πιο πολύ από τις πρώτες (κάτι που δε μου συμβαίνει συχνά)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κι εγώ.

    Mike Beles
    Ειναι μεγαλο τραγουδι...

    Vagelis Avgidis
    αυτηηταινιαδενειναιτου'80?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πολλοί που καταφέρονται κατά των ταινιών της ΚΛΑΚ Films δεν έχουν κάτσει ποτέ να δούνε μια ταινία ολόκληρη."...

    Mike Beles
    Καθεσαι και εξηγεις τα Αυτονοητα....αυτοι οι λιγοι ουτε θα πεισθουν ...ουτε τιποτα νοιωθουν το εαυτο τους ως Ελιτ της δια νησης... εκτος τοπου και χρονου...Ειμαστε φυσικα περηφανοι για το Ελληνικο σινεμα...

    Nikolaos Kotsovos
    Εδώ συμβαίνει και το άλλο φοβερό ,εξαπολύουν τέτοια επίθεση μετά θάνατον στον Ξανθόπουλο γιατί θα γίνει πολιτική η κηδεία του .Η αθλιότητα σε όλο το μεγαλείο στα γραφόμενα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σχόλια από το fb στο ποστ ">>Πετάνε όλοι αφειδώς στην αμερικανόπληκτη αποικία Γκραικυλία"...

    Yorgos Koutroupis
    Αυτό περί βίαιης ομογενοποιησης και εμπορευματοποιησης της (λαϊκής) τεχνης είναι ξεπατικωτουρα της "βιομηχανίας του θεαματος" (Αντορνο, Σχολή της Φρανκφούρτης κτλ).

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν έχει σχέση αυτός με Αντόρνο, μα με κλασικό μαρξισμό-λενινισμό.

    Yorgos Koutroupis
    Το οποίο ισχύει γενικώς. Έχω σκεπτει και γω πολλές φορές τι δυνατότητες απελευθέρωσης προσφερει ο χώρος της ψυχαγωγίας (η' της διασκέδασης) στο άτομο η' τις μάζες. Ίσως αποτελεί μια παρηγοριά στην καλύτερη.

    Petros Kozakos
    Σωστά.
    Υπάρχει και το 3ο τινο που η δεν το βλέπουν η δεν το ξέρουν η το παραβλέπουν.
    Να μην υπάρχει ουδεμία κατεύθυνση η βαθύτερη νοηματοδότηση παρά να γίνονται όλα για χάρη γούστου.
    Και αυτή είναι η πιο υγιής διάσταση.
    Δεν είναι η διάσταση της λογικής σκέψης η της συναισθηματικής σκέψης, είναι η διάσταση της καρδιάς.

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Ήταν και η πολιτιστική έκφραση της ψυχροπολεμικής πολιτικής των τρούμαν και αϊζενχάουερ.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αυτό ισχύει και έπρεπε να το πει...

    Alexis Tambouras
    Μα που και από ποιόν συγκεκριμένα γράφονται τα εντός παρένθεσης αυτα παραληρηματικά ? Σίγουρα θυμίζουν Αντόρνο και κάποιες παρατηρήσεις και αναφορές κυρίως στην Τζάζ μουσική των...
    " υπανάπτυκτων πρωτόγονων ζωντοβόλων " όπως υπαινικτικά αναφερόταν στους μαύρους τουλάχιστων ο ένας από τους δύο δίδυμους αναλυτές της συμφοράς της σχολής της Φρανκφούρτης ( βλ. και Χορκχάϊμερ) Η μελέτη της ιστορικής πορείας προώθησης αυτών των δύο κυριών στην Αμερικανική πανεπιστημιακή ιεραρχία , σαν αποτέλεσμα των γραπτών αναλύσεών τους , έχει σχεδόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα γραπτά τους καθεαυτά .

    Yorgos Koutroupis
    Νομίζω ότι το κύριο νόημα της κριτικής περί "βιομηχανίας του θεαματος" ήταν η τυποποίηση της τέχνης ωστε να είναι εμπορευματοποιησιμη.Η τέχνη ως αρχική σύλληψη είχε θρησκευτικες/μυστικιστικες προεκτάσεις και προκαλούσε έκσταση, ιερό τρόμο, κάθαρση κτλ. Τέτοιες δυνατότητες σταδιακά απωλεσθηκαν και έφτασε να αποτελεί ένα εκκοσμικευμενο προιον.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Για την τζαζ η παραδοσιακή αριστερά έχει καλή γνώμη, δεν υποστηρίζει τις μ@λακίες του Αντόρνο. Είναι η μουσική των καταπιεσμένων μαύρων, που φωνάζουν για δικαιώματα κ.λπ.

    Άγις Θεοδωρίδης
    Αυτό που διαφεύγει από τον Αντορνο είναι η συνεχής εξέλιξη του στυλ στην τζαζ. Η μη παγίωσή της σε μια συγκεκριμένη μορφή αλλά η συνεχής αναζήτηση νέων μορφών. Ο συνεχής δημιουργικός αναβρασμός που εκβάλλει στην free jazz και τον αναστοχασμό γύρω από την έννοια του αυτοσχεδιασμού και την απελευθέρωση από κάθε προκαθορισμενη νόρμα. Την τελική επίσης σύγκλιση και δημιουργική επανεπεξεργασία πολλών προβληματισμών που καθοδηγούσαν τη λεγόμενη σοβαρή μουσική. Πολλούς δηλαδή από τους φιλοσοφικούς/μουσικολογικούς στοχασμούς του Αντόρνο γύρω από τη σύγχρονη μουσική, τους ξαναπιάνει, αυθόρμητα αλλά και λόγω της επαφής της με τις μουσικές πρωτοπορίες της εποχής της, η τζαζ στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα και ανοίγει νέα δημιουργικά μονοπάτια.

    Vassilis Serafimakis
    Και μόνο που χρονολογικά συνδέει New Deal και ροκ δείχνει άγνοια. Ασε που το New Deal έκανε καλό σε δεκάδες εκατομμύρια κόσμου.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι αλλά μην ξεχνάς ότι το πρώτο ροκ εν ρολ κομμάτι είναι αυτό.. https://www.youtube.com/watch?v=-cNW2dZMyWE
    Pete Johnson and Joe Turner - Roll 'Em Pete (1938)

    ΑπάντησηΔιαγραφή