Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

MARCO MORRICONE / VALERIO CAPPELLI η ιδιοφυΐα, ο άνθρωπος, ο πατέρας

Ήταν 2022, όταν κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο το κορυφαίο βιβλίο «Ennio Morricone / αναζητώντας εκείνον τον ήχο / η μουσική μου, η ζωή μου / συζητήσεις με τον Alessandro De Rosa», και είναι 2025 όταν ένα δεύτερο «μορικονικό» βιβλίο από τις ίδιες εκδόσεις βρίσκεται σε κίνηση. Λέμε για το «Η ιδιοφυΐα, ο άνθρωπος, ο πατέρας», που είναι γραμμένο από τους Marco Morricone (ο πρωτότοκος γιος του Ennio, που σήμερα είναι 68 ετών) και Valerio Cappelli (γνωστός ιταλός δημοσιογράφος, που ασχολείται και με μουσικά θέματα). Βασικά, το βιβλίο αποτελείται από αφηγήσεις του Marco στον Cappelli, ενώ αυτό που θα πρέπει να πούμε από την αρχή είναι πως ο Marco υπήρξε, από το 1990 και μετά, «δεξί χέρι» του Ennio (δούλεψε στον οργανωτικό τομέα, σε σχέση με τις συναυλίες του Μαέστρου κτλ.) και πως ο ρόλος του εδώ είναι διττός – και εκείνος του γιού και εκείνος του συνεργάτη.
Το αφήγημα αποτελείται από χαλαρά συνδεμένα μεταξύ τους επεισόδια, σύντομα στο χρόνο, τα οποία αποκρυπτογραφούν ποικίλες όψεις του Ennio Morricone – άλλοτε σχετικές με τον ίδιο και τον χαρακτήρα του, άλλοτε σχετικές με τη μουσική και τη δουλειά του στον κινηματογράφο ή έξω απ’ αυτόν, άλλοτε σχετικές με τα ποικίλα πρόσωπα, με τα οποία συνεργάστηκε μέσα στις δεκαετίες o Μαέστρος κ.ο.κ.
Περαιτέρω, θα έλεγα πως το βιβλίο δρα και σαν μια μεγάλη περίληψη του προηγηθέντος (από το 2022), υπό την έννοια πως για διάφορα θέματα ξαναδιαβάζουμε εδώ, σχεδόν τα ίδια πράγματα, αλλά σε πιο συντομευμένες περιγραφές. Προφανώς, γιατί αυτά ο Μαέστρος θα τα συζητούσε και με τον γιο του και όχι μόνο με τον De Rosa ή άλλους συναδέλφους του.
Σε γενικές γραμμές το «Η ιδιοφυΐα, ο άνθρωπος, ο πατέρας» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα, καθώς ακροβατεί πάνω σ’ αυτά τα τρία ζητήματα, που θέτει ο τίτλος, με λεπτό χιούμορ, ζωντάνια και οξυδέρκεια. Ή όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο:
«Οι σπουδές (σ.σ. του Ennio Morricone) που διακόπηκαν μετά την Τρίτη Γυμνασίου, τα βράδια που έπαιζαν για τους αμερικανούς στρατιώτες, η εμμονή για τη μουσική, η έντονη σχέση με τον μαέστρο Πετράσι, η πνευματικότητα, οι συναντήσεις με τον Σέρτζιο Λεόνε, την Τζόαν Μπαέζ, τον Κλιντ Ίστγουντ, η επιτυχία, τα Όσκαρ, η γλυκύτητα και η σκληρότητα ενός πατέρα (η απαγόρευση στα παιδιά του να ακούν μουσική στο σπίτι), το πάθος για τη Ρώμη, η λαιμαργία για σοκολάτες που του έκρυβε η σύζυγός του Μαρία, ο εξοστρακισμός που υπέστη από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Ένα ταξίδι ζωής, ανάμεσα σε πρωτογενείς μαρτυρίες και αποκαλυπτικές ιστορίες. Ένας Ένιο Μορικόνε όπως δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ πριν».
Επαφή: www.metronomos.gr

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Dimitrios Kambakos
    Μία άσχετη ερώτηση ,διαβάζοντας για τον Lalo Schifrin ειδα να αναφέρεται ότι ''he studied piano with the former head of the Kiev Conservatory, Andreas Karalis '' ...Προφανώς πρόκειται για Ελληνα , αλλά δεν μπόρεσα να βρώ κάτι άλλο στο διαδίκτυο. Μήπως γνωρίζεις κάτι παραπάνω?

    Φώντας Τρούσας
    Πρώτη φορά τον ακούω.

    Dimitrios Kambakos
    απίστευτο πάντως το 1935 στην πρώην ΕΣΣΔ με χιλιάδες μουσικούς - δασκάλους να είναι Διευθυντής του μεγαλύτερου Ωδείου του Κιέβου των 30 εκατομμυρίων , Έλληνας, λέει πολλά για το πώς αντιλαμβάνονταν την Κοινωνία κ την Τέχνη

    Φώντας Τρούσας
    Υπάρχουν δεκάδες ελληνικής καταγωγής, για να μην πω εκατοντάδες που έκαναν μουσική καριέρα επί Σοβιετίας - σε όλα τα στυλ.

    Vassilis Serafimakis
    "...απαγόρευση στα παιδιά του να ακούν μουσική στο σπίτι ... εξοστρακισμός από τον ακαδημαϊκό κόσμο..."
    Εμμέσως θα δούμε και πώς σήκωσε ο γιός το βάρος τής σκιάς ενός πατέρα γίγαντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή