Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΥΚΑΡΑΣ το νέο άλμπουμ του κιθαρίστα και συνθέτη

Για τον κιθαρίστα και συνθέτη Δημήτρη Σουκαρά (Dimitris Soukaras) είχαμε πρωτογράψει το 2021, με αφορμή το τότε άλμπουμ του “Roots / 21st Century Greek Music for Guitar”. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, είχαμε σημειώσει πως ο Σουκαράς... είναι ένας νέος κλασικός κιθαρίστας, πως έχει πολύ καλές σπουδές και πως είναι ήδη βραβευμένος, φιλοδοξώντας (σ’ εκείνο το άλμπουμ του) να συνοψίσει, μ’ έναν ευφυή τρόπο, τη σύγχρονη ιστορία της κλασικής κιθάρας στον τόπο μας. Γι’ αυτό και θα ερμήνευε συνθέσεις των Πέτρου Κλαμπάνη, Φίλιππου Τσαλαχούρη, Ιάσωνος Μαρούλη και Θόδωρου Αντωνίου.
Στο πιο νέο άλμπουμ του, που αποκαλείται Antithesis [PKmusik, 2025], ο Σουκαράς συνεργάζεται εκ νέου με τον Πέτρο Κλαμπάνη, αφού στη δική του εταιρεία, την ΠΚ (PKmusik), γίνεται η εκτύπωσή του. Λέμε για ένα CD δώδεκα κομματιών, τα οποία είναι συντεθειμένα από τους Sergio Assad, Leo Brouwer, Belle Chen και τον ίδιον τον Σουκαρά και τα οποία χωρίζονται, ας το πούμε έτσι, στα πρώτα τρία τραγούδια του Assad (σε στίχους της Nina Nicolaiewsky, τα οποία ερμηνεύει η Μάγδα Γιαννίκου) και στα επόμενα εννέα ορχηστρικά, τα οποία αποδίδονται βασικά από τον Δημήτρη Σουκαρά (κλασικές, ηλεκτρικές κιθάρες, λούπες), τον ντράμερ Γιάννη Παπαδούλη και την χορωδία Opus Femina.
Το “Antithesis” ξεκινά με τα τρία τραγούδια του Assad, όπως προείπαμε, ενός διακεκριμένου βραζιλιάνου συνθέτη και κιθαρίστα (συνεργάτη των Astor Piazzolla, Egberto Gismonti, Yo-Yo Ma κ.ά.). Φυσικά, η... βραζιλοπρέπεια εδώ είναι το παν, με τα τραγούδια να ανακλούν στη μνήμη κλασικές όψεις της música popular brasileira (MPB), με τις όποιες κλασικές αναφορές.
Πολύ ενδιαφέροντα (η αληθινή έκπληξη του δίσκου) είναι τα κομμάτια της Αυστραλο-ταϊβανέζας πιανίστριας και συνθέτριας Belle Chen, που έχουν μία παράξενη ροή. Οπωσδήποτε οι κλασικές αναφορές και εδώ είναι εμφανείς, αλλά υπάρχει ακόμη δυνατή αφηγηματικότητα, προχωρημένες και φολκλορικές «στρώσεις», μαζί με μία κάπως moody ατμόσφαιρα, που αποκτά φοβερά υποβλητικά χαρακτηριστικά στο τέταρτο και τελευταίο track (της Chen), το “AnamnesesIV. A song”.
Οι συνθέσεις του τρανού Leo Brouwer, η 8λεπτη “Paisaje cubano con rumba”, όπως και η 4λεπτη El circulo del oráculo” (αφιερωμένη στον έλληνα κιθαρίστα, όπως διαβάζουμε) είναι από τις πιο «ελεύθερες» του άλμπουμ – ιδίως η πρώτη, στην οποία ακούμε κάτι σαν... rumba variations, με τις τρεις συνθέσεις του Δημήτρη Σουκαρά, τις “The thinker”, “Reflections of Corea No.1” και “Reflections of Corea No.3”, στις θέσεις 9, 11 και 12 (με trad αναφορές και περισσότερο haunted η πρώτη, κάτι που επιτείνεται από την παρουσία της χορωδίας, πιο fusion και «ιβηρικές» οι επόμενες) να κλείνουν με ωραίο τρόπο αυτόν τον περιπετειώδη και σίγουρα πολύ ενδιαφέροντα δίσκο.
Επαφή: https://pkmusik.bandcamp.com/album/antithesis

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb

    Φώντας Τρούσας
    https://pkmusik.bandcamp.com/album/antithesis
    Antithesis, by Dimitris Soukaras

    George Fritzelas
    Ακουσα το συγκεκριμενο κοματι,ομολογω δεν γνωριζω τον κιθαριστα και συνθετη,μοy θυμιζει το στυλ της κιθαρας βραζιλιανικη bossa και η φωνη της κοπελας μου θυμιζει την Tania Maria!

    Dimitris Soukaras
    Σας ευχαριστώ θερμά!

    Φώντας Τρούσας
    Παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή