Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

COPERNICUS της επανάστασης...

Ο αστρονόμος Nicolaus Copernicus ήταν γεννημένος σε πόλη της σημερινής Πολωνίας. Ο νεοϋορκέζος καλλιτέχνης Copernicus, αν κρίνουμε από το πραγματικό του όνομα (Joseph Smalkowski) θα μπορούσε να έχει πολωνική καταγωγή και, γιατί όχι, κάποιο ενδιαφέρον για ό,τι διαδραματίζεται πέραν του ανθρωπίνως αισθητού. Στη σκηνή από τα μέσα των eighties, ο Copernicus φαίνεται να έχει αναπτύξει έναν προσωπικό τρόπο παρέμβασης στην καθημερινότητα, μέσω αυθορμήτων παραστάσεων δρόμου, συνδυάζοντας ποιητικό λόγο, μουσική βεβαίως και, κυρίως, διάθεση, πολιτικώ τω τρόπω, προφητική. Μέχρι στιγμής έχει ηχογραφήσει 12 άλμπουμ, με το 13ο, το “Disappearance” [MoonJune/ Nevermore NCD 2091, 2009], να είναι σε κύκλο μέσω της MoonJune Records. Έχοντας δίπλα του μιαν ομάδα 13 αναγνωρισμένων αυτοσχεδιαστών από την Ανατολική Ακτή (Pierce Turner μουσική διεύθυνση, keys, Larry Kirwan κιθάρες, Mike Fazio steel κιθάρες, Marvin Wright μπάσο, George Rush τούμπα...), ο Copernicus, που, φυσικά, απαγγέλει, παίζοντας πλήκτρα, προβάλλει την ποίησή του μέσω μιας θεατρικότητας, ορατής... δια του ήχου και σχεδόν ανατρεπτικής. Αυτό μπορεί να τον διαφοροποιεί από την «ψύχρα» ενός μεγάλου μέρους της beat poetry, τοποθετεί όμως τον ίδιο σε θέση μάχης, όσον αφορά στο κοινωνικώς υποκινούμενο. Ο λόγος του κοφτερός, με αγχωτικές επαναλήψεις, με ιδιόμορφο στήσιμο και στίξη, σου δίνει, οπωσδήποτε, beat αίσθηση, προσανατολισμένος βασικά σ’ έναν, επίσης ιδιόμορφο, οικολογικόν άξονα, μια και τα δομικά «ιερά» της σύγχρονης φυσικής που παρατίθενται (παρελαύνει όλη η «στοιχειώδης» οικογένεια), μοιάζει να υπονοούν τα απαράβατα «όσια» του δικού μας κόσμου· που δεν μάς ανήκουν. Η «ύπαρξη» για τον Copernicus παραμένει ένα καπρίτσιο της Δημιουγργίας, το οποίο, ως ξένο προς εμάς, είναι αδύνατο να το διαχειριστούμε· «ζωή» και «θάνατος» είναι έννοιες δίχως νόημα. Αυτή η κατά τι νιχιλιστική αντίληψη, που διαπερνά την ποίησή του – ικανή να απογοητεύσει όσους κινούνται αντιδιαμετρικώς, και που αντιλαμβάνονται τη «χαρά της ζωής» σε συνδυασμό με τις «καθαγιασμένες αξίες» –, βρίσκει έδαφος, ώστε ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω, στην αυθόρμητη ηλεκτρική συνοδεία, η οποία υπερ-υποβάλλει τον ακροατή με τον έκδηλο δυναμισμό και την αδιάφορη ισορροπία της. (Το 21λεπτο “Revolution!!” είναι το συμπυκνωμένο μανιφέστο του Copernicus και της όντως εξαιρετικής μπάντας που τον συνοδεύει).

5 σχόλια:

 1. Email έχετε? Θέλω να σας στείλω κάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εντάξει, το άφησα στο περιοδικό. Καλή ακρόαση. Έτυχε να διαβάσω ένα post, και έτυχε να είμαι fan. Απλά. Να τσεκάρετε και τα live. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ ευχαριστώ. Αλλά γιατί, αγοράσατε το CD για να μου το δώσετε; Έπρεπε να περιμένετε, να σας έδινα κι εγώ κάτι. Έτσι, σαν ανταλλαγή. Προσπάθησα να σας βρω, αλλά είχατε φύγει... Anyway. Θα το ακούσω το άλμπουμ και θα γράψω, τόσο στο blog, όσο και στο περιοδικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α, δεν περίμενα να είστε μέσα...χεχέ! Αλλωστε έχω τόσα πολλά cd απο το περιοδικό, πού...
  Είναι δουλειά που την πιστεύω πάρα πολύ. Να είστε καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή