Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

NORMA WINSTONE μια αγέραστη φωνή, που είναι πάντα στις επάλξεις

Μερικές φωνές δεν γερνάνε. Να όπως εκείνη της αγγλίδας Norma Winstone φερ’ ειπείν, η οποία μπορεί να βρίσκεται στα 77 της, αλλά εξακολουθεί να τραγουδά σαν 30άρα ή και καλύτερα ακόμη! Τούτο μπορεί να το διαπιστώσει και ο πιο αδαής ακούγοντάς την στο τελευταίο άλμπουμ της για την ECM (ΑΝ Μusic), που τιτλοφορείται Descansado / Songs for Filmsκαι το οποίο περιέχει δώδεκα tracks (ήτοι τραγούδια, τραγούδια χωρίς λόγια, δηλαδή μόνο με φωνητικά, και οργανικά), όλα επιλεγμένα μέσα από τον κινηματογράφο. Από ταινίες, εννοούμε, των Norman Jewison, Franco Zeffirelli, Vittorio de Sica, Jean-Luc Godard (2), Wim Wenders, Giuseppe Tornatore, Michael Radford, Federico Fellini, Joe Wright, Laurence Olivier και Martin Scorcese, στα soundtracks των οποίων συναντάμε το ίδιο μεγάλα ονόματα τής cine-μουσικής ή της pop (Michel Legrand, Nino Rota, Armando Trovajoli, Madredeus, Ennio Morricone, Luis Bacalov, Dario Marianelli, William Walton, Bernard Herrmann).
Το διαφορετικό, στο “Descansado”, δεν έχει να κάνει μόνο με τις ερμηνείες της Winstone, που είναι εκπληκτικές, αλλά και με το γεγονός πως η ίδια έχει γράψει λόγια σε πασίγνωστες κινηματογραφικές μελωδίες, δημιουργώντας το ίδιο σπάνιας ομορφιάς τραγούδια (το ίδιο «σπάνια» εννοώ με τις cine-συνθέσεις). Λόγια λοιπόν για τα “Descansado” (De Sica / Trovajoli), “Malena” (Tornatore / Morricone), “Amarcord (I remember)” (Fellini / Rota), “Il postino” (Radford, Bacalov), “Touch her soft lips and part” (Olivier / Walton) και “Theme from taxi driver (So close to me blues)” (Scorsese / Herrmann) και συνάμα αληθινά αριστουργήματα, που θα γίνουν στάνταρντ στο μέλλον, όπως είναι το “Il postino” (ένα τραγούδι πια).
Σ’ αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι ανά τις δεκαετίες την Norma Winstone συνοδεύουν οι Glauco Venier πιάνο, Klaus Gesing σοπράνο, μπάσο κλαρίνο, Helge Andreas Norbakken κρουστά και Mario Brunello βιολοντσέλο, με την ηχογράφηση (Μάρτιος 2017, σ’ ένα στούντιο στην Udine), τη λιτή ενορχήστρωση και γενικότερα την παραγωγή να αναδεικνύουν, στο απόλυτο, μουσικές και λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου