Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

THE DEVIL’S TRADE, ACTION & TENSION & SPACE, BLACKBERRIES τρεις ροκ δισκάρες

THE DEVIL’S TRADE: What Happened To The Little Blind Crow [Golden Antenna, 2018]
The Devils Trade είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, το παρωνύμιο τέλος πάντων, του ούγγρου τραγουδοποιού Dávid Makó. 
Γνωστός στους πολύ ψαγμένους στονεράδες από την μπάντα του, τους Stereochrist, ο τύπος αυτός, ως The Devils Trade, έχει και προσωπική καριέρα (αν πας στο bandcamp θα δεις εγγραφές του από το 2014), στην οποία φαίνεται πως επενδύει πολλά – αν κρίνω από το πιο πρόσφατο LP/CD του, το “What Happened To The Little Blind Crow”. Γιατί το λέω; Γιατί το άλμπουμ αυτό είναι τόσο ερμητικό και σκοτεινό, που δείχνει φοβερή προσήλωση και πίστη σε κάποιες αρχές, που είναι σχεδόν… ανατριχιαστικές. 
Φρονώ, για να το πω ξεκάθαρα, πως η πιο μεγάλη επιρροή του Makó, όπως ακούγεται εδώ, είναι ο θρύλος Doc Watson, και ειδικότερα η διεστραμμένη country-folk των Απαλαχίων, ανακατεμένη με τις σκοτεινιές του freaky και pagan, ευρωπαϊκού πια, progressive folk. Είναι περίεργα όλα αυτά, μα φοβάμαι πως αν ειπωθούν κι άλλα ονόματα (Neurosis) ή κατευθύνσεις (doom metal) τότε το πράγμα πιότερο θα μπερδευτεί.
Τέλος πάντων, ο The Devils Trade προτείνει, εδώ, ένα άλμπουμ, που δεν είναι εύκολο να το προσπεράσεις. Με έξι δικά του tracks και με δύο versions παραδοσιακών (ενός αμερικάνικου κι ενός ουγγρικού) δημιουργεί όλα εκείνα τα vibes, που θα σε κάνουν να… κοντοσταθείς. Και ν’ ακούσεις. Κι ενδεχομένως να πάθεις…
Και αυτό. Ο Devils Trade θα ανοίξει τη συναυλία των Crippled Black Phoenix, στη Θεσσαλονίκη σήμερα και στην Αθήνα αύριο.
ACTION & TENSION & SPACE: Skåredalen Funhouse [Kapitän Platte / Cargo Records, 2018]
Τέσσερις Νορβηγοί είναι οι Action & Tension & Space, ένα κουαρτέτο (Julius Lind, Per Steinar Lie, Ørjan Haaland, Øystein Braut), που κυκλοφορεί τώρα το δεύτερο άλμπουμ του. Λέμε για το “Skåredalen Funhouse”, ένα instrumental LP (και CD), που ξεχωρίζει, και αυτό, και μάλιστα πολύ, μέσα στο σύνολο της πρόσφατης rock παραγωγής.
Το άλμπουμ αποτελείται από οκτώ tracks – το ένα καλύτερο από το άλλο θα έλεγα. Αν και η διάθεση είναι γενικότερα… ψυχεδελική, στην πράξη οι Νορβηγοί ενσωματώνουν στα κομμάτια τους πολλά και όχι ενδεχομένως… συμβατά, μεταξύ τους, στοιχεία (kraut με surf, όπως και μια διαρκή γκρούβα, με το χάσιμο των Floyds), δημιουργώντας ένα αμάλγαμα που συνεπαίρνει!
Το “Skåredalen Funhouse” παρότι ως άκουσμα είναι σημερινό, δεν μπορείς δηλαδή να το μπερδέψεις με κάτι του παρελθόντος, κυρίως γιατί το rhythm section κινείται σε μεταγενέστερα ή αλλότρια μονοπάτια, ενσωματώνοντας smooth και nu jazz δομές π.χ. (ή και mid-tempo funk), στην πράξη κρέμεται και εξαρτάται από τα διδάγματα των sixties και των seventies. Και είναι αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του, που το κάνει ασυναγώνιστο. Το ανακάτεμα, εννοώ, «παλιού» και «νέου», κάτω από ένα υψηλής έμπνευσης και αισθητικής όραμα.
Ένα εξαιρετικό και… εντελώς απολαυστικό άλμπουμ, που το ακούς και το ξανακούς (με την ίδια πάντα, προσμονή).
BLACKBERRIES: Disturbia [Unique Records, 2018]
Γερμανοί (Julian φωνή, κιθάρες, Piet μπάσο, φωνητικά, Joscha πλήκτρα, Sebastian ντραμς) με ιδιαίτερη έφεση προς την pop-psych, οι Blackberries και μ’ αυτό το άλμπουμ τους, που είναι το τρίτο τους και αποκαλείται “Disturbia”, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη σύγχρονη… ψυχεδελική σκηνή. Και την κάνουν.
Το “Disturbia” έχει μέσα κομματάρες, που ρέουν με απαράμιλλη άνεση και πειθώ. Πείθουν εννοώ (τα κομμάτια) πως, οι Blackberries, δεν είναι τίποτα τυχάρπαστοι… psych δηθενάδες, πως έχουν εντρυφήσει στα «χρώματα» του είδους, τα οποία μπορούν μάλιστα να τα συνδυάζουν έξοχα με kraut επιχρίσματα και progressive εκτροπές, προσφέροντας ανεπανάληπτες (σχεδόν) στιγμές… drope out. Και τούτο δίχως να εκβιάζουν προθέσεις ή καταστάσεις.
Δεν ξέρω ποιες, ειδικώς, μπορεί να είναι οι αναφορές των Blackberries, όμως οι Βρετανοί End θα μπορούσε να ήταν μια καλή αρχή (και είναι), που να μη μένει βεβαίως εκεί (και δε μένει), αφού το πράγμα πολύ συχνά ξεφεύγει σε φάσεις όχι ευκόλως περιγράψιμες. Με έξοχο μπασίστα, και με τρεις ακόμη παικταράδες στις τάξεις τους, οι Blackberries είναι σίγουρο πως θα προχωρήσουν ακόμη πιο μπροστά – αν μείνουν μαζί και επιμείνουν. Και πρέπει να το κάνουν!
(Το άλμπουμ τους θα αργήσει λίγο ακόμη να κυκλοφορήσει, αφού προβλέπεται τούτο να συμβεί την 23 η Νοεμβρίου, οπότε τσεκάρετέ το από τώρα).
Επαφή: www.creative-eclipse.com
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου