Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΜΑΤΣΙΟΥΛΗΣ η μικρή του ιστορία

Ο Σωτήρης Κοματσιούλης απτόητος την τελευταία 8ετία συνεχίζει να στέλνει στην αγορά τη μια κυκλοφορία μετά την άλλη. Αν δεν κάνω κάποιο λάθος στο μέτρημα αυτά τα τελευταία οκτώ χρόνια, μετά το 2010 δηλαδή, πρέπει να έχει κυκλοφορήσει τρία LP, ένα 7ιντσο single, ένα 7ιντσο EP και δύο CD-R. Το τελευταίο, από τη μεριά των LP, είναι το «Η Μικρή μου Ιστορία» με υπότιτλο “1970-1972 Rock Revolution / Clear Sound from the Master Tapes”, που είναι μια καθαρή ανεξάρτητη παραγωγή. Εδώ, ο Κοματσιούλης έχει συγκεντρώσει έντεκα γνωστά και άγνωστα (δηλαδή ανέκδοτα) τραγούδια του, τα οποία ηχογραφήθηκαν το 1970 (δύο) και το 1972 (τα υπόλοιπα εννέα). Τα τραγούδια αυτά είναι, φυσικά, σε μουσικές, στίχους και ερμηνείες του Κοματσιούλη και παίζουν οι Lovers. Μάλιστα, εκείνα τα χρόνια προωθούνταν και για LP (υπό τον τίτλο «Οι Ρομαντικοί»), το οποίο, όμως, ποτέ δεν κυκλοφόρησε. Ή μάλλον κυκλοφορεί τώρα, μετά από 46 χρόνια… και μάλιστα από τις original tapes (για πρώτη φορά).
Τα πρώτα δύο tracks της Side A είναι τα «Η μικρή μου ιστορία» και «Για λίγο ψωμί» και είναι ηχογραφημένα από τους Lovers σ’ ένα στούντιο της Καραγεώργη Σερβίας, τον Μάιο του 1970. Εκείνη την εποχή Lovers ήταν οι: Σωτήρης Κοματσιούλης φωνή, Παναγιώτης Οικονομίδης κιθάρα, Βαγγέλης Μηνάς όργανο, Πέτρος Μέλιος μπάσο και Γιώργος Μηνάς ντραμς. Τα τραγούδια είναι πολύ καλά για την εποχή τους (το «Για λίγο ψωμί», ως «Ο κλέφτης του… ψωμιού», είχε ακουστεί και στο περυσινό CD-R του Κοματσιούλη «Μοναξιά»), στο πνεύμα δηλαδή και στο γράμμα του ελληνικού ροκ των early seventies, πράγμα που δείχνει πως οι Lovers θα μπορούσε, με άνεση, να βρίσκονταν μεταξύ των καλυτέρων γκρουπ της εποχής, αν είχαν καλύτερη τύχη στη διαδρομή τους (όντας και από την επαρχία – τη Λάρισα πιο συγκεκριμένα).
Λάρισα, Απρίλιος 1970
Τα υπόλοιπα εννέα τραγούδια είναι γραμμένα στο στούντιο του Σήφη Σιγανού και στο Action στο διάστημα 6 Ιανουαρίου 1972-23 Μαΐου 1972 και βασικά είναι γνωστά, σε μιαν άλφα μορφή (που δεν προερχόταν από τις original tapes), από το LP της B-other Side / Lost Archives «Σαν τον Άνεμο», που τυπώθηκε το 2010. Εκείνη την εποχή Lovers ήταν οι: Σωτήρης Κοματσιούλης φωνή, Βαγγέλης Μηνάς όργανο, Παναγιώτης Οικονομίδης κιθάρα (από την προηγούμενη line-up) και ακόμη οι Βαγγέλης Κασιξιόγλου μπάσο και Αντώνης Μεντόγιας ντραμς.
Φυσικά, η απόδοση από τις original tapes είναι πιο… ανεβαστική για τα κομμάτια, καθώς αποκαλύπτει (και) την πλήρη ενοργάνωσή τους. Γι’ αυτά καθ’ αυτά τα tracks («Ο Κοσμάς», «Οι ρομαντικοί», «Μια άκρη στη Γη», «Μην κλαις κοριτσάκι», «Δες την αλήθεια», «Destiny», «Κοίτα φίλε κοίτα», «Save the children», «The kind king») δεν μπορώ παρά να (ξανα)πω εκείνα που είχα σημειώσει πάνω-κάτω και για το LP της B-other Side (όταν τα είχα πρωτακούσει).
Αυτά τα τραγούδια μετράνε. Το high-pitched τραγούδισμα του Κοματσιούλη τούς προσθέτει άλλη χάρη. Κάποια έχουν μία spacey-punky(!) ορμή («Κοίτα φίλε»), κάποια («Οι ρομαντικοί») καταθέτουν κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς, ενώ ορισμένα, όπως ο «Κοσμάς» και το «Μην κλαις κοριτσάκι», θα μπορούσε να ήταν ανάμεσα στα τρανά hits της εποχής. Από τα αγγλικά θέματα, δε, το “The kind king” είναι, απλώς, μία από τις ωραιότερες περιπτώσεις rock με μπουζούκι (παίζει ο Θάνος Χατζηδάκης) –οι οποίες δεν είναι και πολλές εξάλλου– που έχω ποτέ ακούσει (προχωρημένο για την Ελλάδα εκείνων των χρόνων).
Στη γενική επιμέλεια και οργάνωση τού LP «Η Μικρή μου Ιστορία» είναι ο Βαγγέλης Λέων Λαμπράκος, στο mastering ο Βασίλης Μηνάς και στο σχεδιασμό του ωραίου εξωφύλλου, με τα κορίτσια της εποχής, ο Ανδρέας Μπιμπίτας. 
Επαφή: Σωτήρης Κοματσιούλης (κινητό τηλέφωνο) 6986 696683

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου