Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

ΑΓΓΕΛΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΥΖΑΣ ένα «έντεχνο» άλμπουμ

Το «Όταν γελάσει το νερό…» [Ιδιωτική Έκδοση, 2016] είναι ένα συμπαθητικό «έντεχνο» άλμπουμ, που διακρίνεται για την… ανεξαρτησία του. Δημιουργοί του είναι η ποιήτρια Αγγέλα Μάντζιου, που απαγγέλει τα ποιήματά της και ο συνθέτης, τραγουδιστής Γιάννης Βρύζας, που γράφει τις μουσικές και τραγουδά σε τέσσερα κομμάτια (το σημειώνω, γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι απαγγελίες, με τη συνοδεία μουσικής).
Τέτοια άλμπουμ, σαν το συγκεκριμένο, τυπώνονταν σε κάθε εποχή και κυρίως από κάτι μικρά και επισκιασμένα labels (άκου εγγραφές των Rod Strofes και IRA π.χ. από τα seventies), ικανοποιώντας, κυρίως, τις προσωπικές ανάγκες εκείνων που τα εμπνέονταν και τα έφτιαχναν – καθώς δύσκολα τέτοιου τύπου αντιεμπορικές καταγραφές θα μπορούσε να δρασκελίσουν τα κατώφλια των πολυεθνικών.
Το άκουσμα τού «Όταν γελάσει το νερό…» είναι συμπαθητικό. Ο Βρύζας γράφει καλές «έντεχνες» μελωδίες (απουσιάζει το μπουζούκι από τις ενοργανώσεις), τις οποίες υποστηρίζει σωστά μια ομάδα το ίδιο καλών και γνωστών μουσικών (ανάμεσά τους ο περκασιονίστας Κώστας Χανής,, ο κιθαρίστας Γρηγόρης Τσάτσος, ο επίσης κιθαρίστας Μανόλης Ανδρουλιδάκης…).
Το συμπαθητικό, το ξαναλέω, αποτέλεσμα υποσκάπτεται, όσο υποσκάπτεται, από τις φωνές – καθώς αυτές έχουν ορισμένα ζητηματάκια. Νομίζω πως κάποιοι επαγγελματίες απαγγελτές-τραγουδιστές θα έδιναν άλλη, διαφορετική, αρτιότερη πνοή στην ηχογράφηση.
Ας το δει αυτό ο συνθέτης σε κάποια επόμενη δουλειά του…
Επαφή: 4vryzas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου