Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ με ποικίλες επιρροές το “Indoles”, αλλά βασικά ένα τζαζ άλμπουμ

Το Indoles [Ikaros Records, 2017] είναι το πρώτο προσωπικό άλμπουμ (βινύλιο) του βιμπραφωνίστα (της jazz) Βαγγέλη Παρασκευαΐδη. Ο Παρασκευαΐδης, όπως ο ίδιος γράφει στο bandcamp του, είναι επηρεασμένος από την jazz, την κλασική μουσική, τους βαλκανικούς ήχους και το εναλλακτικό rock (ορισμένα απ’ αυτά φαίνονται και δια… γυμνού οφθαλμού στις συνθέσεις του). Επίσης, όπως αλλού διαβάζω (discogs), έχει σπουδάσει στην Αγγλία, έχοντας την τύχη να διδαχθεί από τρανούς masters σαν τους David Friedman, Robert Fripp, David Liebman, Gary Barton, Michael Gibbs και Bob Moses, ενώ το όνομά του σίγουρα φιγουράρει και στη δισκογραφία (π.χ. βρήκα στο δισκορυχείον να παίζει στο “Misspent” του Jan van de Engel, από το 2010 – κάτι που δεν θυμόμουν). Στο “Indoles” ο Παρασκευαΐδης εκτός από το να παίζει βιμπράφωνο, συνθέτει και ενορχηστρώνει όλα τα tracks του LP, ενώ γράφει και τα λόγια, που ακούγονται σε δύο απ’ αυτά (τα tracks). Φυσικά, στην ηχογράφηση δεν είναι μόνος του, καθώς μια ομάδα (ή μάλλον δύο) μουσικών έρχεται για να υλοποιήσει το όραμά του. Έτσι λοιπόν δίπλα του παρατάσσονται οι Δημήτρης Παπαδόπουλος τρομπέτα, Αντώνης Ανδρέου τρομπόνι, Λεωνίδας Σαραντόπουλος φλάουτο, Κωστής “The Thing” Χριστοδούλου πιάνο, rhodes, πλήκτρα, Χάρης Χαραλάμπους bass guitar, Δημήτρης Κλώνης ντραμς, Σοφία Σαρρή, Γιώργος Ζαχαρόπουλος & Βίκυ Σκορδαλή φωνές, ενώ κι ένα κουαρτέτο εγχόρδων (Frog String Quartet) βοηθάει σ’ ένα track.
Βασικά στοιχεία των συνθέσεων του Παρασκευαΐδη είναι το δυναμικό ρυθμικό τμήμα (στα όρια του jazz-funk συχνά), η μελωδική άνεση (“Vassiliki”), το blues (“Homage to Emma Goldman”) και ο προσανατολισμός στο bop (“Mistake machine”), η εμπνευσμένη groovy ελαφρότητα (“The observer”), η άψογη «εκμετάλλευση» των άλλων οργάνων, όπως για παράδειγμα του rhodes και του φλάουτου, η ωραία ένταξη των σολιστικών επιδείξεων στο κυρίως συνθετικό σώμα, η χρήση της φωνής και τέλος το χιούμορ (τουλάχιστον στους τίτλους των κομματιών του – αν και όχι μόνο).
Το “Indoles” του Βαγγέλη Παρασκευαΐδη είναι ένα απλό, αλλά μελετημένο jazz άλμπουμ, με πολύ ωραίες στιγμές ανάμεσα, και με άλλες από ενδιαφέρουσες και πάνω, κλεισμένο περαιτέρω σ’ ένα πολύ ωραίο cover (Γιάννης Σταθόπουλος).
[Το όνομα του συνθέτη στο εξώφυλλο του δίσκου βινυλίου είναι γραμμένο ως… Vaggelis Paraskevaidis. Το εξώφυλλο που αναρτήσαμε είναι από το bandcamp, από την digital έκδοση του άλμπουμ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου