Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

BAZOOKA το νέο χορταστικό άλμπουμ τους

To τρίτο άλμπουμ των Bazooka (μετά το φερώνυμο του 2012 και το “Useless Generation” του 2016 – φυσικά το γκρουπ έχει κυκλοφορήσει και διάφορα άλλα singles και EPs) είναι γεγονός. Ο τίτλος του είναι Zero Hits [Inner Ear, 2019] και περιλαμβάνει 14 τραγούδια – είναι χορταστικό δηλαδή και φυσικά… μπομπάτο, όπως όλα τα προηγούμενα.
Οι Bazooka (Ξάνθος Παπανικολάου φωνή, κιθάρες, synths, πιάνο, Βασίλης Τζελέπης κιθάρες, φωνητικά, Γιάννης Βούλγαρης ντραμς, φωνητικά, κρουστά, ενορχηστρώσεις πνευστών, Άρης Ράμμος μπάσο, φωνητικά, Πάνος Παπανικολάου κρουστά, synths) καλά κάνουν και τυπώνουν τους ελληνικούς στίχους τους στο innersleeve, όμως εγώ όταν τους διαβάζω κάπως… τσιμπιέμαι. Οι στίχοι, σαν σκέτο στίχοι, δεν στέκουν ιδιαιτέρως. Είναι αλλοπρόσαλλοι. Με αλλοπρόσαλλες χρήσεις λέξεων εννοώ και με απλά έως και απλοϊκά νοήματα – ενώ αναρωτιέσαι κιόλας πώς είναι δυνατόν να τραγουδιούνται μέσα σ’ αυτό το τόσο σπιντάτο σκηνικό (που στήνει το συγκρότημα). 
Όμως… όμως… και αυτό είναι το περίεργο ή αν θέλετε η μαγκιά του γκρουπ. Πως μέσα στις συνθέσεις, μέσα στα τραγούδια, αυτά ακριβώς τα λόγια βρίσκουν το πραγματικό νόημά τους. Μοιάζουν και είναι τα πλέον κατάλληλα, και μάλιστα δίχως ιδιαίτερα στριμώγματα, ώστε να ταιριάξουν με τα μουσικά μέτρα. Είναι εκείνα που απαιτούνται, εννοώ, προκειμένου να εκτοξευθεί η δύναμη και να επιτευχθεί η ποθούμενη ανάφλεξη. Γιατί τα τραγούδια των Bazooka είναι σαν τα πυροτεχνήματα. Πυροδοτούνται, είναι όμορφα, αλλά καίγονται γρήγορα. Δίνει βεβαίως το ένα τη θέση του στο άλλο, το προηγούμενο στο επόμενο, αλλά, πραγματικά, έτσι όπως τ’ ακούς, κολλητά φυσικά, στο βινύλιο (και στο live), το επόμενο έρχεται με φόρα και σβήνει το προηγούμενο – αφού παύεις να το θυμάσαι, αφού εισβάλει ένας καινούριος ηχητικός ορυμαγδός, που θα ξανα-ισοπεδώσει τα πάντα. 
Τελικά δεν μένουν ένα-ένα τα τραγούδια (όσες φορές και ν’ ακούσεις το “Zero Hits”), αλλά ένα αδιάσπαστο σύνολο, μια φλόγα που δε σβήνει ποτέ και που η… θερμαντική ικανότητά της όλο και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καταλήγοντας σταδιακώς στην πύρωση, στην τελική πυράκτωση.
Προφανώς και η δεύτερη πλευρά του άλμπουμ είναι η φλεγόμενη εξέλιξη της πρώτης, γιατί το συγκρότημα παίζει σε… κατάσταση βρασμού το ίδιο πλέον (αυτή την εντύπωση σου δίνει το άκουσμα, ανεξαρτήτως της όποιας κατακερματισμένης στούντιο ηχογράφησης), φθάνοντας στο σημείο μηδέν, με το έσχατο track, που όχι τυχαίως έχει τίτλο «Τα σπάω όλα».
Ναι, τα σπας όλα, με τους Bazooka… είτε στο σπίτι σου είτε στο κλαμπ. (Εγώ, καθώς τέλειωνε το άλμπουμ, τσάκισα ένα μικρό συρραπτικό, που είχα στα χέρια μου εκείνη την ώρα…).
Επαφή: www.inner-ear.gr

2 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Jim Dylan
    το εξωφυλλο ειναι ιδιο με ενα best of των soft cell

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το δικό μας είναι... ζουμαρισμένο στον κύκλο. Αλλά η ιδέα και τα χρώματα είναι ίδια. Μήπως το έκαναν επίτηδες; Συμβαίνουν κάτι τέτοια με τα εξώφυλλα ορισμένες φορές...

    Jim Dylan
    Συμβαινουν φυσικα,δεν ειναι κακο,μπορει να το εκαναν και επιτηδες,αλλα ειχα σκαλωσει ποση ωρα τι μου θυμιζε το εξωφυλλ

    Βασίλης Καμπούρης
    \m/
    (το εξώφυλλο από το “Cocktail” με τον Τομ Κρουζ)

    Αναστασία Καλαμπάκα
    Υπήρξα αυτήκοη μάρτυρας σε κάποιες πρόβες απο το 2007..Τα ΄σπάγαν απο τότε.πριν καν σχηματιστούν..έχουν όρεξη πολύ για rock 'n' roll!

    Spyros Zoupanos
    μεγάλη δισκάρα!!!!

    Dimitris Karaiskos
    Ο frontman τους είναι 300% αληθινό ροκ εν ρολ (και φαινεται πως αγαπουν τους Wipers!)

    Spyros Zoupanos
    μέχρι Roxy Music και Pink Floyd ακούς στον ήχο τους ( εκτός των προφανών ) , αυτές είναι επιρροές!

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Τους είδαμε κι εδώ πρόσφατα. Πολύ καλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους Bazzoka το κσλοκαιρι που περασε η ετ3 νομιζω τους εδειχνε αρκετα συχνα σε αφιερωμα για Ελληνικες μπαντες,και μου ειχαν κανει πολυ καλη εντυπωση,και.απ'οτι φαινεται τα εξωφυλλα τους παντα κατι θυμιζουν,στο προηγουμενο ep εμοιαζε με Fat Mattress,οσο για τους στιχους τους η τους τιτλους βεβαια και ειναι καπως να τσιμπιεσαι,αφου εχουν τιτλο σε τραγουδι τους απο επταιντσο"i want to fuck all the girls in my school"κοινως δε μασανε απο τιτλους.Για το φιλο που ειπε οτι του θυμιζουν Wipers θα διαφωνουσα μεχρι που ακουσα το Νυχτερινη Βαρδια,ναι οπωσδηποτε εχει τα ιδια κουρδισματα απο Sage,κατι αναμεσα απο Window shop for love και Doom town.Αυτο το αλμπουμ ειναι ενα αλμα για τους Bazooka

    ΑπάντησηΔιαγραφή