Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΣ το δεύτερο άλμπουμ του

Τέσσερα χρόνια μετά το άλμπουμ «Της Ημέρας τα Σκοτάδια» [Μετρονόμος], ο συνθέτης Δαμιανός Πάντας έχει έτοιμο το πιο καινούριο CD του, που τιτλοφορείται «Στα λόγια η ψυχή» [Μετρονόμος, 2018]. Ερμηνεύει η Ερωφίλη – μια καλή τραγουδίστρια, που διατηρεί στη φωνή της υπαινιγμούς από τους πιο light τρόπους τής Χαρούλας Αλεξίου και που μπορεί να κινείται με άνεση γύρω από ποικίλα «εντεχνολαϊκά» ηχοχρώματα, υποστηρίζοντας, δίχως ζόρια, τα τραγούδια (τού Πάντα). Τραγούδια στα οποία έχουν γράψει στίχους οι Δημήτρης Αναγνωστόπουλος (3), Αντώνης Παπακωνσταντινίδης (2), Ηλίας Μάστορης, ο ίδιος ο συνθέτης (2) και η Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου.
Μελωδός ωραίος είναι ο Δαμιανός Πάντας, δεν υπάρχει αμφιβολία –ιδίως στο καλύτερο τραγούδι του δίσκου, το «Γη και ουρανός», διακρίνονται καθαρά οι ποιότητές του– όμως θα χρειαζόταν, γενικώς και ειδικώς, περισσότερη δύναμη, ώστε να διαγραφούν με πιο… bold γραμμές και τα εννέα τραγούδια τού άλμπουμ.
Ίσως δε να βοηθούσε μια πιο τολμηρή ενορχήστρωση, αφού, και παρά τα ποικίλα όργανα (κιθάρες, τσέλο, βιολί, ακορντεόν, μπουζούκι, φιλικόρνο, μπάσο, πιάνο, ντραμς), κάπου το αποτέλεσμα είναι… επίπεδο. Βασικά, όμως, είναι θέμα τής γενικότερης παραγωγής.
Γενικώς, πάσχουν επί αυτού πολλά άλμπουμ του «έντεχνου», επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν ειδικευμένοι παραγωγοί. Άνθρωποι δηλαδή, που να γνωρίζουν τα (ηχητικά) μυστικά του είδους και του στούντιο, διαμορφώνοντας νέες ποιότητες.
Μπορεί, θέλω να πω, να έχεις καλή «πρώτη ύλη» (όπως έχει εδώ ο Πάντας), αλλά μια τυπική αποτύπωση να υποβαθμίζει τη δουλειά σου στα όρια του απρόσωπου – και είναι κρίμα. Δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί αυτό που λέω, γιατί υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που το επηρεάζουν, αντικειμενικά δύσκολοι, αλλά καλόν είναι να το έχουμε πάντα στο νου μας. Να το έχουν οι συνθέτες δηλαδή.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου