Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

XAVI REIJA ήχοι της Γης

Για ένα προηγούμενο άλμπουμ τού καταλανού ντράμερ Xavi Reija, το “Resolution” [MoonJune, 2014], είχαμε γράψει πολύ καλά λόγια, πάρα πολύ καλά λόγια, εδώ στο δισκορυχείον, ενώ καλά λόγια είχαμε γράψει και για το άλμπουμ Random Abstract” [MoonJune, 2015] των XADU, που αποτελούνταν από τους XAvi Reija ντραμς και DUšan Jevtovic κιθάρες.
Τώρα, ένα νέο άλμπουμ του Reija στρίβει στο player, ένα άλμπουμ στο οποίο συμμετέχει ξανά ο Jevtovic, όπως και οι Tony Levin ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο, stick και Markus Reuter touch κιθάρα. Όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε ένα άλμπουμ, σαν το The Sound of the Earth[MoonJune, 2018] και μάλιστα με τέτοια line-up (με φοβερό και τρομερό Tony Levin ανάμεσα) και τέτοιο setting δεν μπορεί παρά να είναι σφόδρα ηλεκτρισμένο, κινούμενο σε δυναμικά fusion-progressive περιβάλλοντα.
Στο κλασικό λοιπόν ύφος τής νεοϋορκέζικης MoonJune, το “The Sound of the Earth” είναι ένα στιβαρό και ηλεκτρικώς ομιχλώδες CD, που σπέρνει ισχυρά fusion vibes, σε φάση παραναλώματος, με προφανείς αναφορές σε όλο το σώμα τού πιο experimental fusion (που μπορεί να ξεκινά από την Mahavishnu Orchestra και να απλώνεται μέχρι τις παρυφές του σύγχρονου Canterbury sound). Κομμάτια σαν το 12λεπτο “The sound of the Earth II” (τέταρτο στη σειρά, που αποτελεί σύνθεση και των τεσσάρων) δείχνουν και αποδείχνουν την (προφανή) δεξιοτεχνία των μελών του γκρουπ, και βεβαίως την ικανότητά τους να αυτοσχεδιάζουν σαν να συνθέτουν, δημιουργώντας υπερεντατικές ηλεκτροφόρες, και κομμάτι cosmic, καταστάσεις, εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατότητα των εγχόρδων οργάνων τους, κάθε πετάλι και κάθε πατέντα.
Με κομμάτια μέσης, μεγάλης και πολύ μεγάλης διάρκειας (όπως το ισχυρό 17λεπτο “The sound of the Earth IV”), οι Reija, Levin, Reuter και Jevtovic προτείνουν ένα CD, με πολύ ξεκάθαρο και σαφές στίγμα. Και κυρίως ισχυρού δεξιοτεχνικού προφίλ και αισθητικώς υψηλότατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου