Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

10 + 2 εξαιρετικά ελληνικά άλμπουμ από το 2018 – Γιατί έχει τώρα νόημα αυτή η λίστα με τα «best of» της χρονιάς που πέρασε και όχι τον Δεκέμβριο;

Συνηθίζουμε τις μουσικές λίστες να τις δημοσιεύουμε τον Δεκέμβριο κάθε χρονιάς, αλλά αυτό είναι παρακινδυνευμένο. Βασικά, για το λόγο πως δίσκοι που παρήχθησαν μέσα στο 2018 (μιας και αναφερόμαστε σ’ αυτό το έτος) δεν κυκλοφορούν ή δεν φθάνουν στα χέρια μας μέσα στον Δεκέμβριο, αφού τα εργοστάσια κοπής και περαιτέρω τα ταχυδρομεία, συχνά από φόρτο εργασίας, λόγω εορτών, δεν προλαβαίνουν να είναι «εντάξει» στις παραγγελίες και στις αποστολές τους. Έτσι, ακόμη και τον Ιανουάριο (του 2019) ή και τον Φεβρουάριο, σε κάποιες περιπτώσεις, κυκλοφορούν άλμπουμ παραγωγής 2018.
Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος… γιατί, τότε, αυτά τα άλμπουμ, του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, να μην τα λογαριάζουμε στις κυκλοφορίες του 2019; Οι απαντήσεις είναι προφανείς.
Πρώτον, πρόκειται για παραγωγές του 2018 (έτσι αναγράφεται συχνά σε εξώφυλλα, labels κ.λπ.), οπότε αν τα λογαριάζουμε για κυκλοφορίες του 2019 θα είναι λάθος.
Δεύτερον, όταν κάποιος μουσικός συντάκτης θα έρθει στο τέλος του 2019, τον Δεκέμβριο, να κάνει το σχετικό best of είναι πολύ πιθανό ή να ξεχάσει τις κυκλοφορίες του Ιανουαρίου 2019 (που θα γράφουν 2018 σε εξώφυλλα και ετικέτες) ή να τις παραλείψει – αφού, όπως συχνά συμβαίνει (για την ολοκλήρωση των λιστών) η πλειονότητα των άλμπουμ που επιλέγονται προέρχονται, κυρίως, από το δεύτερο εξάμηνο του εκάστοτε έτους.
Προσωπικά δεν φιλοδοξώ πως θα αλλάξει αυτή η συνήθεια, το να καταρτίζονται οι λίστες στο τέλος κάθε χρονιάς, και μάλιστα πολύ νωρίς τον Δεκέμβριο (το Billboard δημοσίευσε στις 10 Δεκεμβρίου, το Pitchfork στις 11, το Rolling Stone στις 13 κ.ο.κ.), ούτε καν την τελευταία εβδομάδα του χρόνου δηλαδή (αφού θα πρέπει οι λίστες να είναι έτοιμες εγκαίρως, για να προλάβουν την εορταστική κίνηση-κατανάλωση), ήθελα όμως, σε κάθε περίπτωση, ν’ ακούσω καμιά 20αριά ελληνικά άλμπουμ ακόμη, του 2018 πάντα, που έφθασαν στα χέρια μου τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν ετοιμάσω αυτό που ακολουθεί.
Η λίστα είναι αλφαβητική.

Η συνέχεια εδώ…

1 σχόλιο:

 1. Σχόλια από το fb...

  Σωτήρης Μπαλλάς
  έχεις ευχές από τους συντελεστές της Άλλης Όχθης...ευχαριστούμε πολύ...

  Spyros Zoupanos
  ευχαριστούμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή