Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ – ΕΦΗ ΜΕΛΑ 20 φωτογραφίες από την μεγάλη εποχή τους, όταν έδωσαν παγκόσμια αίγλη στην ελληνική μόδα

Στις 29 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης. Ήταν 82 ετών.
Ο Τσεκλένης, σαν όνομα και σαν αποτέλεσμα της τέχνης του, ήταν πολύ οικείος στον μέσο Έλληνα, στην μέση Ελληνίδα. Έστω σ’ εκείνους και σ’ εκείνες των λίγο παλαιότερων γενιών. Δεν υπάρχουν Έλληνες, θέλω να πω, που να είναι πάνω από 40 ετών και να μην γνωρίζουν μερικά πολύ βασικά για τον Γιάννη Τσεκλένη.
Πως ήταν εκείνος που είχε σχεδιάσει σχολικές ποδιές (για αγόρια και κορίτσια, μαθητές και μαθήτριες) στη δεκαετία του ’70, πως είχε ντύσει τις αεροσυνοδούς της Ολυμπιακής Αεροπορίας (1972), έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του Αριστοτέλη Ωνάση και πως είχε σχεδιάσει, ανάμεσα σε πολλά άλλα (π.χ. το εσωτερικό και το εξωτερικό λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας στα 90s), και τις στολές της ενοποιημένης Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), στα πρώτα χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κάποιοι μάλλον θα θυμούνται και τον Τζίμη Πανούση, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, να σατιρίζει την ενοποίηση Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής, αναφερόμενος και στις στολές του Γιάννη Τσεκλένη:
«Το τελευταίο που μας κατασυγκίνησε είναι η ενοποίηση των σωμάτων ασφαλείας. Πόσα και πόσα προβλήματα δεν είχαμε; Δεν ήξερες ποιος ήταν από πίσω σου, ήτανε χωροφύλακας, ήτανε αστυνομικός; Τώρα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, υπάρχει ένα σώμα, μια ενότητα. Δεν είναι ο δεξιός, ο τσαλακωμένος ο χωροφύλακας που ντρεπόσουνα να πούμε, τώρα έχει τρόπους ωραίους, έχει το τσεκλενάκι του, είναι αριστερός, γράφει ΕΛ.ΑΣ. απάνω το πηλίκιο. Είναι διαφορετικά να σε κυνηγάει το ΕΛ.ΑΣ., έχει άλλη συγκίνηση».
[Από το άλμπουμ Μουσικές Ταξιαρχίες / Τζίμης Πανούσης «Hard Core / Ζωντανή ηχογράφηση στο Κύτταρο», στην EMI / Columbia, το 1985]
Διαγωνισμός για νέους μοντελίστ, προκριματικός (Δεκέμβριος 1968). Θα ακολουθούσε ο τελικός, τον Ιανουάριο 1969, από τον οποίον θα επιλεγόταν ο εκπρόσωπός μας για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό (τον Μάρτιο του ’69 στο Ελσίνκι). Στην κριτική επιτροπή ο Γιάννης Τσεκλένης, η δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά, η ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη, ο εικαστικός Γιάννης Μόραλης και ο σχεδιαστής Κώστας Μαυρόπουλος (ΓΥΝΑΙΚΑ)
Στα μέσα του ’80 ο Γιάννης Τσεκλένης εξακολουθούσε να είναι ένα μεγάλο όνομα στο χώρο της ελληνικής μόδας, έχοντας πίσω του όμως μια τρανή διεθνή καριέρα. Μια καριέρα που είχε ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’60, στην αρχή σε συνεργασία με τον Ντίμη Κρίτσα, για να εκτοξευθεί, πιάνοντας κορυφή τα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν θα αυτονομηθεί και θα προχωρήσει μόνος του.

Η συνέχεια εδώ...

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Kwstas Agas
    Κι η Γωγώ Αντζολετακη ανέβασε στο προφίλ της παλιές φωτογραφίες, από το αρχείο της, όπου φορά ρούχα του Τσεκλένη ... Και φυσικά είναι χάρμα οφθαλμών ....

    Ευαγγελια Αυγερινου
    Παντα η μοδα ηταν η κοινωνιολογικη αποψη της εποχης της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή