Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

10+1 τραγούδια για την Ομόνοια – η πλατεία του κέντρου της Αθήνας, που έχει τραγουδηθεί όσο καμία άλλη

Η Πλατεία Ομονοίας ή απλώς Ομόνοια είναι μια πολυτραγουδισμένη πλατεία. Μέσες-άκρες το γνώριζα αυτό, αλλά δεν το είχα ακριβώς συνειδητοποιήσει.
Ψάχνοντας, λοιπόν, κάπως πιο επισταμένα διαπίστωσα πως τα ελληνικά τραγούδια που έχουν στον τίτλο τους τη λέξη «Ομόνοια» δεν είναι λίγα. Φυσικά ακόμη πιο πολλά είναι εκείνα που έχουν την «Ομόνοια» στους στίχους τους (και όχι στον τίτλο τους αναγκαστικά).
Επίσης υπάρχουν τραγούδια που αναφέρονται σε συγκεκριμένα τοπόσημα της Ομόνοιας. Στον ηλεκτρικό, στις σκάλες, στον Μπακάκο, σε κινηματογράφους της περιοχής, σε μαγαζιά, σε δρόμους «κάτω από την Ομόνοια» κ.λπ.
Ακόμη υπάρχουν και ολοκληρωμένοι δίσκοι με την «Ομόνοια» στους τίτλους τους, όπως η «Ομόνοια» [MINOS-EMI, 2016] του Κ.Βήτα, «Τα Τραγούδια της Ομόνοιας» [MINOS, 1983] του Τάκη Σούκα, ξανά «Τα Τραγούδια της Ομόνοιας» [Μικρός Ήρως, 2015] του Γιώργου Μαργαρίτη κ.λπ.
Φωτογραφία του Ανδρέα Μπέλια από το βιβλίο του Γιώργου Ιωάννου "Ομόνοια 1980" [Οδυσσέας]
Την Ομόνοια την προσεγγίζουν όχι πάντα από τις ίδιες θέσεις και λαϊκοί δημιουργοί, μα και λιγότερο λαϊκοί («έντεχνοι», ροκ κ.λπ.). Άλλα «βλέπει» ο ένας, άλλα «βλέπει» ο άλλος. Και αυτό έχει αξία και ενδιαφέρον, γιατί έτσι αποκαλύπτονται οι ποικίλες διαστάσεις (κοινωνικές, αισθητικές) τόσο του χώρου και των ανθρώπων της πλατείας, όσο και της ευρύτερης περιοχής, στο πέρασμα του χρόνου.
Τα τραγούδια που επιλέγουμε θα μας δώσουν τη δυνατότητα για κάποια ακόμη σχόλια.

Η συνέχεια εδώ...

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...
    Giorgis Christodoulou
    Ωραία συλλογή! Είναι τόσα πολλά τα ωραία τραγούδια για την Ομόνοια, μου ήρθε κι η Βαβέλ της Α.Μάνου αλλά και το Φαρ Ουέστ της Ομονοίας του Ν.Μαυρουδή με τον Μητσιά.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πολλά Γιώργη, πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή