Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ANGLES 10 / ANGLES 9 κορυφαίο άλμπουμ σύγχρονης progressive jazz, σε ελληνική έκδοση

Οι Angles ή η Angles είναι μία progressive jazz μπάντα, μεσαίου μεγέθους, από την Σουηδία. Αναλόγως με το πόσα μέλη την αποτελούν κάθε φορά μπαίνει κι ένας αριθμός στο τέλος τής ονομασίας της. Έτσι έχουμε τους / την Angles 8, Angles 9, Angles 10 κ.ο.κ. Προσφάτως (2019) κυκλοφόρησε ένα LP από την γνωστή μας αθηναϊκή Underflow Record Store & Art Gallery, που έχει τίτλο “Today is better than tomorrow” και το οποίον περιλαμβάνει εγγραφές τόσο με την Angles 10, όσο και με την Angles 9. Πιο συγκεκριμένα: στην πρώτη πλευρά του δίσκου καταγράφεται το 24λεπτο trackToday is better than tomorrow / In our midst” (ηχογραφημένο στο International Jazz Festival Saalfelden, στην Αυστρία, τον Αύγουστο του 2013), ενώ στη δεύτερη το 9λεπτο “Ubabba” και το 13λεπτο “Love, flee thy house (In Breslau)”, ηχογραφημένα στο Zomer Jazz Fiets Tour Groningen, στην Ολλανδία, τον Αύγουστο του 2018.
Στην αυστριακή εγγραφή “Today is better than tomorrow / In our midst” την Angles 10 αποτελούν οι Johan Berthling κοντραμπάσο, Magnus Broo τρομπέτα, Eirik Hegdal βαρύτονο σαξόφωνο, Goran Kajfeš κορνέτα, Martin Küchen άλτο σαξόφωνο, Kjell Nordeson ντραμς, Mattias Ståhl βιμπράφωνο, Andreas Werliin ντραμς, Alexander Zethson πιάνο και Mats Äleklint τρομπόνι. Το track, όπως γράψαμε και λίγο πριν, έχει 24λεπτη διάρκεια, καταλαμβάνοντας όλη την Side A. Αποτελεί δε σύνθεση του άλτο σαξοφωνίστα Martin Küchen.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως όλα τα μέλη της Angles 10, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο, έχουν τη δική τους προϊστορία ή τις δικές τους παράλληλες (μουσικές) δράσεις. Ακόμη και στο δισκορυχείον αν ψάξει κάποιος θα βρει πως ο ντράμερ Andreas Werliin είναι μέλος των Tonbruket, ενώ έχει περάσει και από τους Fire! (Mats Gustafsson κ.ά.), όπως και ο κοντραμπασίστας Johan Berthling εξάλλου, με τον βαρυτονίστα Eirik Hegdal να αποτελεί και μέλος της Trondheim Jazz Orchestra κ.λπ. Άρα έχουμε μια μπάντα με μουσικούς που έχουν φάει την progressive jazz με το κουτάλι, όπως λέμε, παίρνοντας μέρος σε εκατοντάδες παραστάσεις και σε δεκάδες ηχογραφήσεις.
Αυτή η εμπειρία λοιπόν διαφαίνεται και στη σύνθεση “Today is better than tomorrow / In our midst”, η οποία είναι, με μια λέξη, καταπληκτική!
Η Angles 10 είναι μία μπάντα που είναι βαθιά επηρεασμένη από τον ήχο και την ethnic-jazz αισθητική των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Ο ήχος της θυμίζει progressive jazz και rock συγκροτήματα της εποχής, όπως τους συμπατριώτες τους Arbete och Fritid και Archimedes Badkar ή ίσως ακόμη πιο πολύ Chris McGregors Brotherhood of Breath, Centipede κ.λπ. Αυτό είναι το συνολικό-εξωτερικό περίβλημα, καθότι «εντός» της σύνθεσης υπάρχουν οι επιμέρους αναφορές, αναπτύξεις και παιξίματα, που δίνουν στην “Today is better than tomorrow / In our midst” και μιαν απαράμιλλη spiritual χροιά, όχι μακριά από εκείνη του αμερικανικού new thing των sixties (οι φίλοι της κολτρεϊνικής jazz, Pharoah Sanders κ.λπ. επίσης θα ενθουσιαστούν με τον ήχο των Angles 10).
Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πεις γι’ αυτό το track, που αναπτύσσεται αργά, νωχελικά, έχοντας τον τρόπο να σε παρασύρει και να σε ταξιδεύει.
Στην Side B καταγράφονται ξανά συνθέσεις του αλτίστα Martin Küchen, αυτή τη φορά παρουσιασμένες από την Angles 9. Είναι η Angles 10, χωρίς τον έναν ντράμερ Kjell Nordeson. Η 9λεπτη “Ubabba” είναι μια σύνθεση με έξοχο υπόγειο drive. Θέλω να πω πως το ρυθμικό τμήμα κάνει εκπληκτική δουλειά σ’ αυτά τα συγκροτήματα, που δεν φαίνεται σε πρώτο πλάνο, γιατί «πάνω» βγαίνουν οι σολίστες (εδώ ο τρομπονίστας Mats Äleklint τα χώνει), και που κατ’ ουσίαν στήνει όλο το κομμάτι. Τα σέβη μας λοιπόν στον κοντραμπασίστα Johan Berthling, όπως και στον ντράμερ Andreas Werliin (από κοντά και ο πιανίστας Zethson), που συνθέτουν αυτό το afro πλαίσιο, πάνω στο οποίο, μέσα στο οποίο, χτίζεται το άπαν. Είπαμε...  
Γιαυτούς που γουστάρουν Centipede, Chris McGregor’s Brotherhood of Breath, Dudu Pukwana & Spear, Elton Dean’s Ninesense κ.λπ.
Η δεύτερη σύνθεση, η 13λεπτη “Love, flee thy house (In Breslau)”, δεν μπορεί να είναι διαφορετική. Εδώ το άκουσμα παραπέμπει στην αρχή σε Liberation Music Orchestra, αλλά γρήγορα αποκτά περισσότερο οργιώδη ρυθμικά χαρακτηριστικά. Afro-jazz λοιπόν και κατ’ αρχάς, μ’ ένα «διάλειμμα» στη μέση κι ένα κρεσέντο τρομπέτα-ντραμς στη συνέχεια, με κλείσιμο... αναλόγου της αρχής. Έξοχοι!
Όπως έξοχο, γενικότερα, είναι ολόκληρο το LP.
Κι αν ρωτάτε για το εξώφυλλο... όπως διαβάζουμε στο back cover: The mask is from the collection of Nikos Papageorgiou (1913-2017) former President of the Hellenic National Commission for UNESCO, part of the exhibition The Magic of the Mask, photo by George Bisbikis”.
Επαφή: www.underflow.gr

1 σχόλιο:

  1. Vassilis Serafimakis
    Centipede άρα Keith Tippett δηλ Elton Dean από Soft Machine - πατάω λινκ! :-)

    Aggelos Bizelopoulos
    Φανταστικοί είναι ,έπαιξαν και στην Αθήνα πριν λίγο καιρό ,ομολογώ ότι δεν το είχα πάρει χαμπάρι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή