Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

SILENT FIRES ένα σύγχρονο τζαζ κουαρτέτο, με τρία μέλη από την Νορβηγία και ένα από την Ιταλία

Ένα σύγχρονο, ιδιαίτερο τζαζ κουαρτέτο είναι οι Silent Fires, που έχουν τρία μέλη από την Νορβηγία, την Karoline Wallace φωνή (από το ρόστερ της Øra Fonogram), την Hilde Marie Holsen τρομπέτα, εφφέ (από το ρόστερ της Hubro) και τον Håkon Aase βιολί, κρουστά (από το ρόστερ της ECM) και ένα από την Ιταλία, τον Alessandro Sgobbio πιάνο (βραβευμένος συνθέτης στο Umbria Jazz και υπεύθυνος για όλες τις συνθέσεις του CD). To αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας τους αποκαλείται Forests [AMP Music & Records AS, 2019] και απλώνεται σε έντεκα tracks, στα οποία η φωνή έχει έναν πρωτεύοντα ρόλο.
Υπάρχουν στίχοι λοιπόν που είναι γραμμένοι από τον Sgobbio, όπως και άλλοι που ανήκουν στην Maya Angelou, τον William Butler Yeats, τον René Guénon, ψαλμοί κ.λπ., που αποτελούν μια πρώτη ύλη και που μαζί με τις μουσικές (του ιταλού πιανίστα) συναποτελούν την ουσία του συγκεκριμένου άλμπουμ.
Υπάρχουν, οπωσδήποτε, «κλασικές» αναφορές εδώ και όχι μόνον στις συνθέσεις, μα και στον τρόπο τραγουδίσματος, όπως υπάρχουν και αναφορές σε πιο προχωρημένες φόρμες (νεο-κλασικές, πειραματικές κ.λπ.). 
Γενικώς το “Forests” δεν είναι εύκολο σαν άκουσμα, ούτε έχει μία συνεχή και απρόσκοπτη ροή – καθώς τούτο πηγαινοέρχεται ανάμεσα στην μέση αφήγηση και την παραδοξότητα, προτείνοντας βασικά ερμητικές και περίκλειστες ηχητικές καταστάσεις. Συμβάλλουν οπωσδήποτε και τα εφφέ τής Holsen προς αυτή την κατεύθυνση, μα και η γενικότερη συνθετική διάθεση που αντλεί από τόσο διαφορετικά πεδία, τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους πάντα και εύκολα. 
Υπάρχει ενδιαφέρον σίγουρα εδώ – παρότι το “Forests” σαν άλμπουμ αποτελεί ειδικές συνθήκες ακρόασης (και βασικά υπομονή, καθότι εξελίσσεται μ’ έναν δικό του τρόπο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου