Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ISLA FORTUNA stoner από την Λάρνακα

Τους στονεράδες από την Λάρνακα Isla Fortuna τους πρωτακούσαμε στη συλλογή “10+1 B-Other Side Records” (2019), εκεί όπου ανθολογήθηκαν με το κομμάτι τους “Fervor”. Τώρα, η B-Other Side δίνει στην κυκλοφορία κι ένα κανονικό LP τού κυπριακού γκρουπ, που έχει τίτλοVerity (2018/19) και το οποίον κυκλοφορεί σε 200 αριθμημένα αντίτυπα. Το άλμπουμ περιέχει επτά tracks, όλα, εννοείται, συνθέσεις των μελών της μπάντας. Ποιοι είναι οι Isla Fortuna; Κρατάμε ονόματα: Νικόλας Φούρναρης μπάσο, φωνή, Λυκούργος Ξενοφώντος κιθάρες και Στέφανος Ηλιόπουλος ντραμς. Αυτοί είναι οι βασικοί, γιατί σ’ ένα κομμάτι ακούγεται και τρομπέτα από τον Ηλία Ιωάννου.
Βασικά, δεν έχουμε να πούμε πολλά για τους Isla Fortuna – και τούτο γιατί οι ίδιοι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συζητήσεις. Είναι, θέλω να πω, τόσο τέλειοι στον ρόλο τους οι Κύπριοι, ώστε να χάνει το νόημά της η οποιαδήποτε κουβέντα.
Όπως είπαμε και στην αρχή η μπάντα παίζει stoner, είναι βαθιά επηρεασμένη από τους Black Sabbath, συνθέτοντας με γνώση, με μεράκι και με δύναμη. Εννοώ πως τα τραγούδια, μέσα σ’ αυτό το στονεράδικο-σκηνικό είναι πολύ καλά, τα παιξίματα είναι και αυτά άψογα, η εγγραφή «φυσάει» δηλαδή «πετάει», η φωνή είναι επίσης πολύ καλή – γενικώς όλα λειτουργούν στην εντέλεια σ’ αυτό το γκρουπ, που έχει, σίγουρα, τα φόντα, για το βήμα-παραπάνω. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι πως με το συγκεκριμένο υλικό, κι έτσι όπως εγώ τους Isla Fortuna στο “Verity”, αξίζει να το αναζητήσουν.
Όταν έχεις να προτείνεις αυτό-που-λέμε καλές συνθέσεις, καλά τραγούδια... το αν αυτά θα είναι stoner ή ρεμπέτικα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Έχει κάποια, γιατί το είδος χοντρικά καθορίζει και το ακροατήριο, αλλά, και κατά βάση, είναι η ποιότητα εκείνη που υπερβαίνει το «τούτο» ή το «κείνο». Κι εγώ τραγούδια σαν αυτά που ακούω στο “Verity”, σαν το “Paramnesia”, σαν το “Go”, σαν το “Island”, σαν το “North” (από τα καλύτερα, και από πλευράς στίχων).... δεν τ’ ακούω κάθε μέρα (ανεξαρτήτως είδους). Μεστά, ουσιαστικά, από μουσικούς που ξέρουν και να γράφουν, και να παίζουν, και να ερμηνεύουν.
Με ήχο καθαρό και ξάστερο, που κομίζει επιπλέον hard-rock και progressive hints (και δεν αναφέρομαι μόνο στο πρώτης τάξεως... τρομπετικό “Thinkers cave”), οι Isla Fortuna (που έχουν και ωραίο όνομα), είναι έτοιμοι για πολλά. Έτοιμοι, τέλος πάντων, για να κατακτήσουν τον επόμενο στόχο τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου