Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

SATOKO FUJII ORCHESTRA NEW YORK οντότητα

Ένα από τα πολλά projects επί των οποίων ηγείται η ιαπωνίδα συνθέτρια, πιανίστρια και αυτοσχεδιάστρια Satoko Fujii είναι και η Satoko Fujii Orchestra New York. Η ορχήστρα υπάρχει από το 1997 και έως σήμερα έχει ηχογραφήσει δέκα CD, με το ενδέκατο, τοEntity [Libra Records, 2019], να είναι αυτό για το οποίο θα γράψουμε στη συνέχεια. Να υπενθυμίσουμε, απλώς, πως στο δισκορυχείον υπάρχουν reviews για δύο ακόμη άλμπουμ της ορχήστρας – για το “Fukushima” [Libra, 2017] (18 Ιαν. 2018) και για το “Shiki” [Libra, 2014] (6 Ιουλ. 2014).
Κατ’ αρχάς να δώσουμε τα ονόματα των μελών της μπάντας: Oscar Noriega, Briggan Krauss άλτο σαξόφωνο, Ellery Eskelin, Tony Malaby τενόρο σαξόφωνο, Andy Laster βαρύτονο σαξόφωνο, Natsuki Tamura, Herb Robertson, Dave Ballou τρομπέτα, Curtis Hasselbring, Joe Fiedler τρομπόνι, Nels Cline κιθάρα, Stomu Takeishi μπάσο και Ches Smith ντραμς. Η Fujii δεν συμμετέχει στην ορχήστρα σαν πιανίστρια. Έχει συνθέσει όμως όλο το υλικό και διευθύνει.
Στο άλμπουμ καταγράφονται πέντε tracks με διάρκειες από δέκα λεπτά έως δέκα έξι. Άρα έχουμε κομμάτια μεγάλης διάρκειας, που δίνουν την δυνατότητα τόσο στην Fujii να αναπτύξει τις απόψεις της (και στη σύνθεση και στην ενορχήστρωση), όσο και στους μουσικούς που καλούνται να καταγράψουν και το πνεύμα συνεργασίας τους (κυρίως αυτό) και κάποιες προσωπικές στιγμές.
Η ίδια η Fujii λέει σχετικώς με το “Entity”:
«Όταν έχεις τέτοιους συνεργάτες-μουσικούς δεν μπορείς ποτέ να βαρεθείς. Αυτή η μπάντα πάντα μού ενέπνεε νέες ιδέες, και πάντα αισθανόμουν ελεύθερη να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, γνωρίζοντας πως θα λάβω τη μέγιστη ανταπόκριση από τους συνεργάτες μου. Αυτοί θα κάνουν τη μουσική μου να ακουστεί εξαιρετικά και όπως πρέπει. Δεν είμαι ειδικός και δεν γνωρίζω βαθιά τον Βουδισμό. Διάβασα όμως στο δίκτυο για κάποιες από τις ιδέες του Βούδα και έμαθα ανάμεσα σε άλλα πως είχε και την ιδέα των στοιχειωδών σωματιδίων, αιώνες πριν τα ανακάλυψαν οι φυσικοί. Αυτό με ενέπνευσε να γράψω τα κομμάτια στο “Entity”».
Οι τίτλοι των κομματιών να πούμε πως δρουν μ’ έναν κάποιο προγραμματικό τρόπο; Ίσως. “Entity” (Οντότητα), “Flashback” (Αναδρομή στο Παρελθόν), “Gounkaiku” (να μην επιχειρήσουμε να πούμε τι ακριβώς σημαίνει), “Elementary particle” (Στοιχειώδες σωμάτιο) και “Everlasting” (Αιώνιος).
Η μουσική στο “Entity” είναι απολαυστική. Μπορείς να γράψεις ξεχωριστά για κάθε κομμάτι που ακούς, όμως υπάρχει κι ένα γενικό συμπέρασμα – και αυτό έχει να κάνει με τα παιξίματα... μεταιχμίου ανάμεσα στην jazz και το rock σε κομμάτια όπως το “Entity” φερ’ ειπείν, που φέρνουν στη μνήμη τις παλαιές μπάντες της Carla Bley, η τα βρετανικά συγκροτήματα του Keith Tippett από τη δεκαετία του ’70. 
Σε κάθε κομμάτι υπάρχουν και διαφορετικοί μουσικοί που πρωταγωνιστούν, που παίρνουν μέτρα παιξίματος, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης και των οργάνων (με ειδικές τεχνικές – τ’ ακούς όλα αυτά, ανεξαρτήτως αν μπορείς ή δεν μπορείς, κάθε φορά, να τα εξηγήσεις) και των συνθέσεων αυτών καθ’ αυτών, που διαθέτουν και εντάσεις και «ησυχίες» και φανφάρες σ’ ένα «ζαππικό» πλαίσιο, μα και στιγμές μελωδικής απόλαυσης.
Εξαιρετική δουλειά, για μιαν ακόμη φορά από μία από τις σπουδαιότερες jazz-women του καιρού μας.
Επαφή: www.satokofujii.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου