Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

FELIPE SALLES / INTERCONNECTIONS ENSEMBLE τζαζ για το μεταναστευτικό (στις ΗΠΑ)

Ο βραζιλιάνος συνθέτης, σαξοφωνίστας, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας Felipe Salles (που ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1995) μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο δισκορυχείον. Είτε μέσω των σχημάτων στα οποία συμμετέχει (The New World Jazz Composers Octet, The Reunion Project), είτε μέσω των προσωπικών άλμπουμ του, όπως το εξαίρετο Ugandan Suite” [Tapestry, 2014] ή το πιο πρόσφατο “The Lullaby Project” [Tapestry, 2018], που είχε γίνει σε συνεργασία με το Interconnections Ensemble. Το τελευταίο άλμπουμ τού Felipe Salles, που ολοκληρώνεται και πάλι με την συμβολή τού Interconnections Ensemble, είναι το The New Immigrant Experience [Tapestry, 2019/2020] (η έκδοση περιλαμβάνει δύο CD κι ένα DVD) και είναι εμπνευσμένο από ένα πολύ ειδικό θέμα, το οποίο μαρτυρά ο υπότιτλός του: “Music Inspired by Conversations with Dreamers”. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι… Dreamers;
Όπως διαβάζουμε στο δίκτυο, σε αμερικάνικα sites... «στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος Τραμπ διέταξε το τέλος του προγράμματος DACA (Deferred Action on Child’s Arrivals). Το πρόγραμμα αυτό προστάτευε ορισμένους νέους μετανάστες, που δεν είχαν έγγραφα και που συχνά κατέφθαναν στις ΗΠΑ σε πολύ νεαρή ηλικία σε περιπτώσεις που δεν ελέγχονταν, αποφεύγοντας έτσι την απέλαση. Το 2012, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε εισαγάγει την DACA, καθώς ο νόμος για την Ανάπτυξη, την Αρωγή και την Εκπαίδευση των Αλλοδαπών Ανηλίκων (Development, Relief and Education for Alien Minors, DREAM δηλαδή), δεν περνούσε από το Κογκρέσο. Οι νέοι, που επηρεάζονται από την DACA και την DREAM, αναφέρονται συχνά ως Dreamers».
Άρα έχουμε ένα άλμπουμ, το The New Immigrant Experience”, που διαθέτει ένα concept, ένα σύγχρονο concept, που εκκινεί, αν θέλετε, από την ίδια την ιστορία τού Felipe Salles, καθώς και ο ίδιος αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα, όταν μετανάστευσε από την Βραζιλία στις ΗΠΑ το 1995.
Βασική αναφορά του concept είναι οι αφηγήσεις διαφόρων μεταναστών (των Dreamers), πάνω στις οποίες ή με αφορμή αυτές ο Salles θα εκπονήσει ένα συνολικό έργο. Και αυστηρώς μουσικό, μα και οπτικοακουστικό. Έτσι, όποιος θέλει ν’ ακούσει απλώς τη μουσική υπάρχουν τα δύο CD (με τα έντεκα tracks), αλλά όποιος θέλει να δει την «μεγάλη εικόνα», το πώς το The New Immigrant Experience” θα παρουσιαστεί ή παρουσιάζεται (και) ως live, μπορεί να ανατρέξει στο DVD, στο οποίο ενσωματώνονται και οι σχετικές αφηγήσεις (προφανώς, στη σκηνή, το βίντεο προβάλλεται πίσω από την ορχήστρα ενώ εκείνη, μπροστά, ερμηνεύει).
Ας πούμε, λοιπόν, για αρχή, πως το Interconnections Ensemble είναι μια πολυμελής μπάντα, μια big band, που αποτελείται από πέντε σαξοφωνίστες / ξύλινους πνευστούς, πέντε τρομπετίστες / φλουγκελχορνίστες, τέσσερις τρομπονίστες, συν ένα πενταμελές ρυθμικό τμήμα με πιάνο, κιθάρα, κρουστά (βιμπράφωνο, μαρίμπα, glockenspiel), μπάσο και ντραμς. Σύνολο: δέκα εννέα μουσικοί, υπό την διεύθυνση, βεβαίως, του Felipe Salles.
Στο πρώτο CD καταγράφονται έξι συνθέσεις (όλες του Salles), οι “Introduction”, “Did you eat?”, “Their stories have never been told”, “Αn education to begin with”, “A part and not the other” και “Survivors guilt”, οι οποίες αφορούν, κάθε μια ξεχωριστά, σε έναν συγκεκριμένο μετανάστη-μετανάστρια (Dreamer). Οι τίτλοι είναι βεβαίως προγραμματικοί, και η μουσική πηγαία, λυρική, δυναμική, με συνθέσεις που διακρίνονται και για την ωραιότητα, μα και για την έντασή τους. Μάλιστα, οι επιρροές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την jazz, αλλά και με άλλου τύπου ακούσματα, που αφορούν και στη «σύγχρονη μουσική» και στο rock και βεβαίως στις λεγόμενες «μουσικές του κόσμου» (κάτι αναμενόμενο εξάλλου), με αναφορές, περισσότερο, σε ευρωπαϊκά και λατινοαμερικάνικα ηχοχρώματα. Συνθέσεις σαν τις “A part and not the other” και “Survivors guilt” ξεχωρίζουν αμέσως και για την επεξεργασία και για την πολυδιάστατη σημαντική τους.
Τα ανάλογα και στο δεύτερο CD, με τα tracks “It’s just lines on the ground”, “Built on thin air”, “Crossing barriers”, “These things that are taken for granted” και “Coda”. Εντυπωσιακή η εισαγωγή, με «υπόγεια» brazilian vibes, και σόλι μπροστά από τρομπόνι, συν έξοχα ομαδικά ντεμαράζ από την ορχήστρα (προς το τέλος). Κάθε κομμάτι, και εδώ, σ’ αυτή την πλευρά, έχει τις ιδιαιτερότητές του, την ξεχωριστή αντιμετώπισή του από τον Salles και το Interconnections Ensemble – με τις ενορχηστρώσεις να προβάλλουν ποικίλα οργανικά και κατ’ επέκτασιν συναισθηματικά πλάνα.
Στο DVD, που συνοδεύει την έκδοση, ακούμε τις συνθέσεις του Salles, αλλά ταυτοχρόνως βλέπουμε-ακούμε και τις αφηγήσεις των Dreamers (υπάρχουν και υπότιτλοι στην αγγλική), που είναι παρατεθειμένες σε τμήματα, καθώς συμπληρώνονται αυτές με «κινηματογραφικές» αστικές σκηνές (από τους δρόμους της Νέας Υόρκης), τραβηγμένες με κάποια ποιητική διάθεση, μαζί με διάφορα άλλα footages από συναυλίες του Interconnections Ensemble υπό τον Felipe Salles κ.λπ.
Μία πλήρης έκδοση, λοιπόν, με τζαζικό και όχι μόνον ενδιαφέρον.
Επαφή: www.sallesjazz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου