Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

OLD BAD HABITS LABEL… από τους Kissamatic Lovebubbles

Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται μία μπάντα από τα 90s, τους Kissamatic Lovebubbles (από τις πολύ καλές indie pop-rock μπάντες της εποχής). Το σχήμα αυτό, που είχε κυκλοφορήσει ένα 45άρι στον καιρό του (1994), χάθηκε κάποια στιγμή, για να επανεμφανιστεί το 2017. Μέλη των Kissamatic Lovebubbles (Βασίλης, Κωνσταντίνος κ.ά.) ξεκίνησαν στο τέλος Αυγούστου του 2019 μια καινούρια ετικέτα, την Old Bad Habits Label, έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι τώρα πέντε 45άρια, ετοιμάζοντας στην πορεία κι άλλα ακόμη (45άρια και LP). Για αυτές τις αρχικές κυκλοφορίες της Old Bad Habits Label θα γράψουμε τώρα...
STARS ON FIRE – Please come home for Christmas / Hurricane Hermione – Old Bad Habits Label ΟΒΗ008 – 2019
Δημιούργημα του Cristoph Mark από το L.A., οι Stars on Fire έχουν ως έδρα τους την Σεούλ, έχουν κυκλοφορήσει προσφάτως και LP, οπότε, μέσω αυτού του ελληνικού 45αριού μας δίνεται η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε.
Το “Please come home for Christmas” είναι αυτό που λέμε... ένα τυπικό δείγμα κιθαριστικής pop. Υπάρχει το dreamy κλίμα οπωσδήποτε που διαπνέει όλο το τραγούδι, επίσης μια ωραία, αλλά σύντομη πνευστή γραμμή, όμως το ρυθμικό τμήμα, όπως και η φωνή του τραγουδιστή ακούγονται κάπως «από μακριά», από το «βάθος». Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η πρόθεσή τους. Οι κιθάρες, κάνουν ωραίο θόρυβο μπροστά, αλλά η εγγραφή, το ξαναλέω, είναι σαν ν’ ακούς eighties diy.
Το “Hurricane Hermione” στην δεύτερη πλευρά, είναι πάνω-κάτω στο ίδιο στυλ, και μάλλον πιο ωραίο από το προηγούμενο. Κι εδώ τα φωνητικά ακούγονται κάπως περίεργα, σαν να είναι ηχογραφημένα σε διαφορετική ένταση από τα οργανικά passages, «σαν» λέω, όμως το τραγούδι κυλάει μια χαρά, με τις κιθάρες να φέρνουν στη μνήμη τους Smiths και με το όλο feeling να παραπέμπει σε dreamy pop, shoegaze και τα συναφή.
Οπωσδήποτε συμπαθείς.
JOWE HEAD and FLEETING GLIMPSES – Rotten wood / Pablo Picasso – Old Bad Habits Label ΟΒΗ007 – 2019
Οι Fleeting Glimpses είναι το πιο νέο συγκρότημα του Jowe Head (από Swell Maps, Television Personalities, Palookas κ.λπ.). Οπωσδήποτε τιμά το ρόστερ του Old Bad Habits Label ένα τέτοιο όνομα, πόσω μάλλον όταν και τα δύο κομμάτια που καταγράφονται σ’ αυτό το 45άρι αξίζουν. Πριν πούμε γι’ αυτά, να σας πληροφορήσουμε πως μέλη των Fleeting Glimpses είναι οι: Jowe Head κιθάρα, φωνή, kaosillator, Martha Hamilton μπάσο και John Howard ντραμς, κρουστά.
Το πρώτο track, το “Rotten wood” είναι ένα σκληρό rock track με ηλεκτρονικά (ουδεμία σχέση με pop τέλος πάντων) σ’ ένα ύφος post-rock / experimental, σαν Public Image Ltd. ξέρω ’γω, που σε κρατάει πολύ γερά από την αρχή μέχρι το τέλος – πολύ καλό!
Στη δεύτερη πλευρά καταγράφεται το κλασικό “Pablo Picasso” του Jonathan Richman. Διασκευασμένο όμως τόσο στη μουσική, όσο και στους στίχους, καθώς ο Jowe Head έχει προσθέσει και κάποια δικά του λόγια σχετικά με τον Ισπανικό Εμφύλιο και τον βομβαρδισμό της Γκουέρνικα από τους Ναζί, το 1937. Μια πολύ ωραία και πάντα χρήσιμη διασκευή, από έναν καλλιτέχνη που, στα 64 χρόνια του, εξακολουθεί να έχει το ροκ τσαγανό των νιάτων του.
THE FLATMATES – Shut up and kiss me / Rescue me – Old Bad Habits Label ΟΒΗ003 – 2019
Οι Flatmates (Lisa Bouvier, Martin Whitehead, Mattias Lidehall, Rocker, Brian Price) είναι μια ιστορική μπάντα της βρετανικής C86 indie pop-rock σκηνής των 80s (με εγγραφές στην Subway Organisation του Μπρίστολ κ.ά.). [Το C86 από την κασέτα του NME, που πρόβαλε, τότε, την power-pop της εποχής]. Οι Flatmates, που διαλύθηκαν το 1989, αλλά ξαναφτιάχτηκαν μέσα στα 10s, έχουν τώρα ένα νέο 45άρι, με τα καινούρια τραγούδια τους να ηχούν φρέσκα και ζωντανά, όπως παλιά.
Το “Shut up and kiss me” δείχνει κατ’ αρχάς το πώς εκείνος ο ποπ ήχος των early sixties (Phil Spector, Motown βασικά) επηρεάζει ακόμη συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Το “Shut up and kiss me”, που δεν θυμίζει μόνο στον τίτλο το τραγούδι των CrystalsThen he kissed me”, είναι ένα γλαφυρό και θαυμάσιο άσμα.
Στο ίδιο πάνω κάτω-ύφος, και με πάντα πολύ ωραία δουλειά στην κιθάρα και τα φωνητικά, το “Rescue me” είναι ένα ακόμη «διαμαντάκι» από τους Flatmates, κάνοντας, απλώς, την αναμονή του επερχόμενου LP τους ακόμη πιο επιτακτική.
ARREST! CHARLIE TIPPER – The 93% / Pete’s dead – Old Bad Habits Label OBH002 – 2019
Όπως διαβάζουμε στο bandcamp τής Old Bad Habits Label οι Arrest! Charlie Tipper είναι μια μπάντα που προέρχεται από τη... μαγική πόλη της σκηνής, το Μπρίστολ και η οποία απαρτίζεται από μέλη που έχουν περάσει προηγουμένως από τα συγκροτήματα The Groove Farm, The Flatmates, Beatnik Filmstars, Five Year Plan, Davey Woodward and the Winter Orphans, Rorschach κ.λπ. Οι Arrest! Charlie Tipper να πούμε, ακόμη, πως φορμαρίστηκαν το 2013 και πως έχουν κάμποσες κυκλοφορίες μέχρι σήμερα (όπως βλέπουμε στο δικό τους bandcamp).
Το “The 93%”, που αποτελεί την main side του single τής Old Bad Habits Label είναι ένα πολύ καλό indie pop-rock τραγούδι, που κυλάει γοργά, έχοντας ωραία φωνητικά, βαθιά συνοδεία από όργανο, breaks από τρομπέτα κ.λπ., εμφανίζοντας εν πάση περιπτώσει μια «καλλιτεχνικότητα» σαν track , η οποία δεν είναι καθόλου άστοχη. Ίσα-ίσα. Art-pop έχουμε εδώ, αλλά στα πολύ επάνω της.
Το άλλο κομμάτι, το “Petes dead”, είναι τελείως διαφορετικό. Είναι, όλως περιέργως, ντυλανικό και θα μπορούσε να προέρχεται από το track list desert rock συγκροτημάτων των μέσων του ’80. Ωραίο είναι και αυτό, αλλά δεν κολλάει και τόσο μ’ εκείνο της πρώτης πλευράς.
KISSAMATIC LOVEBUBBLES feat. THE TWELVE HOUR FOUNDATION – Endless / Me – Old Bad Habits Label ΟΒΗ001 – 2019]
Η πρώτη κυκλοφορία της Old Bad Habits Label ήταν αυτό το 45άρι των (Ελλήνων) Kissamatic Lovebubbles. Το συγκρότημα ήταν πενταμελές στα 90s (Dionysis κιθάρες, George μπάσο, Konstantinos ντραμς, Lakis κιθάρα, Vasilis φωνή), όμως πενταμελές είναι και τώρα, αφού τη θέση του George στο μπάσο έχει πάρει ο Stathis κι εκείνη του Lakis στην κιθάρα κατέχει πλέον ο Spiros.
Το πρώτο τραγούδι, το “Endless”, είναι γνωστό από το 45άρι των Kissamatic Lovebubbles από το 1994, αλλά εδώ είναι μεταμορφωμένο καθώς επανερμηνεύεται με τη συνεργασία και των Twelve Hour Foundation, ενός ντούο από το Μπρίστολ (Polly Hulse, Jez Butler), που υφίσταται από το 2013, έχοντας τη δική του πορεία στα πράγματα. Η νέα εκδοχή, εν σχέσει με την παλαιά, δεν είναι ακραιφνώς κιθαριστική, έχει πλήκτρα και ακούγεται περισσότερο pop. Οπωσδήποτε η παρουσία των Βρετανών έδωσε στο “Endelss” μιαν άλλη διάσταση. Και γιατί όχι το ίδιο ή και περισσότερο ενδιαφέρουσα.
Το “Me” είναι κι αυτό παλαιό τραγούδι (είδα στο discogs πως είχε μπει σε μια συλλογή του ’96), αν κι εγώ το ακούω τώρα για πρώτη φορά. Έτσι όπως το ακούω λοιπόν εδώ θα πω πως είναι αρκετά ενδιαφέρον, πιο punky, πιο αυθάδες, στα φωνητικά τουλάχιστον, και με τα πλήκτρα (ηλεκτρονικά κ.λπ.) να δίνουν ωραίες διαστάσεις.
Αναμένουμε εξελίξεις λοιπόν και σε σχέση με τους Kissamatic Lovebubbles και γενικότερα, όσον αφορά στην Old Bad Habits Label.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου