Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΛΗ λίγα λόγια…

Τι να πεις για τη Μαριάννα Τόλη, που έφυγε χθες από τη ζωή;
Το πρώτο, πάντως, που πρέπει να πει κανείς είναι πως υπήρξε μεγάλη καλλιτέχνις με τεράστια προσφορά στο μουσικό και το παιδικό θέατρο. Θα την θυμόμαστε για πολλά, λοιπόν, αλλά και για κείνο το άγνωστο, ακόμη, σε πολλούς, ξεκίνημά της, όταν ο Αλέξανδρος Πατσιφάς την είχε χαρακτηρίσει «θηλυκό Σαββόπουλο» στα μέσα της δεκαετίας του ’60, δίνοντάς της ένα πρώτο βήμα στη Zodiac. H Marianna, που σπούδαζε ήδη στην Αμερική τραγουδά “He was a friend of mine”, “Four strong winds”, “Cocaine blues” και “You were on my mind” δηλαδή (Bob Dylan, Dave Van Ronk και Ιan & Sylvia) ευθυγραμμισμένη μ’ εκείνο που συνέβαινε έξω.
Υπάρχει συγκίνηση λοιπόν για το χαμό της Μαριάννας Τόλη.
Ήταν πολύ αγαπητή, τόσο στους μεγάλους (που μεγάλωσαν με το «Μάθημα σολφέζ» και με τις διαφημίσεις και τις εκπομπές της στην τηλεόραση), όσο και στους πιο μικρούς (στα παιδιά εκείνων των μεγάλων, ενδεχομένως, που τη γνώρισαν μέσα από τις μετέπειτα παιδικές παραστάσεις της). Εντάξει, εγώ δε θέλω να αναπαράγω γνωστά πράγματα. Αυτά τα βρίσκετε και τα διαβάζετε και αλλού. Εδώ θα βλέπετε και θα διαβάζετε κάτι διαφορετικό. Όπως αυτή τη φωτογραφία π.χ. με τη Μαριάννα σε μια… ροκ κρουαζιέρα, που είχε διοργανώσει ο Νίκος Μαστοράκης το καλοκαίρι του 1966. Στο κατάστρωμα οι Sounds. Πίσω από τη Μαριάννα η Tammy (με το μικρόφωνο)…
Έριξα μια ματιά στο discogs και είδα πως η δισκογραφία της, εκεί, περατώνεται το 1977. Τίποτα δικό της δεν καταγράφεται μετά! Και όμως η Μαριάννα Τόλη ηχογραφούσε έως εσχάτως.
Εδώ σε μερικά από τα τελευταία τραγούδια της (ερμηνεύει και γράφει στίχους) σε μουσικές του Robert Williams, από την παράσταση «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» (2012).
Επίσης κάνει φωνητικά σ’ αυτό το φοβερό κομμάτι. Εν ειρήνη…
 

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Βασίλης Μπακόπουλος
    Τότε την γνώρισα και κάναμε ντουέτο για λίγο πριν φύγω για την πρώτη μου δουλειά στην Καβάλα! Τι κρίμα να φύγει τόσο νέα!

    Spyros Diastimikos
    Έτυχε να έχω προσωπική γνωριμία μαζί της γιατί κόρη μου συμμετείχε για κάποια χρόνια στη παιδική χορωδία της. Εξαιρετικά προσιτός και γλυκύτατος άνθρωπος. Πολύ στενοχωρήθηκα.

    Tsapralis Nikos
    ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ . ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΟΛΦΕΖ ΕΧΑΣΕ ΜΙΑ ΝΟΤΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή