Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Habibi funk και jazz ηχογραφήσεις από το Σουδάν μιας άλλης εποχής – Ο ρόλος των ελληνικών συγκροτημάτων και των τοπικών ελληνικών κλαμπ στην ανάπτυξη της ποπ μουσικής στην αφρικανική χώρα

Oι Play Boys, οι Idols και οι Sounds με την Tammy στο Σουδάν
Η παρουσία των Ελλήνων στο Σουδάν έχει μακρά ιστορία και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα μπορεί να διαβάσει αυτό το πολύ ενδιαφέρον και αναλυτικό άρθρο της Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Greeks_in_Sudan.
Ας ανοίξουμε λοιπόν εδώ μια παρένθεση και ας γράψουμε, τώρα, για τα ελληνικά συγκροτήματα, που επισκέφθηκαν το Σουδάν στη δεκαετία του ’60, προσκαλεσμένα από πρόσωπα και φορείς της εκεί παροικίας, επηρεάζοντας τη σουδανική ποπ – και τούτο κατά τα λεγόμενα των ίδιων των Σουδανών, όχι των δικών μας.
Οι Sounds με την Tammy στο Χαρτούμ
Οι πρώτοι που έπαιξαν στο Σουδάν, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, πρέπει να ήταν οι Play Boys (ένα από τα πρώτα ελληνικά συγκροτήματα). Διαβάζουμε στο περιοδικό Μοντέρνοι Ρυθμοί (τεύχος 73, 25 Ιανουαρίου 1967):
«Όπως σας είχαμε πληροφορήσει σε προηγούμενο τεύχος οι Πλαίη Μπόυς βρίσκονται σε τουρνέ. Αυτή την στιγμή είναι στο Χαρτούμ, όπου κάθε τους εμφάνιση σημειώνει ξεχωριστή επιτυχία. Έχουν εμφανισθεί σε χορούς και ρεσιτάλ καθώς και σ’ ένα ημίωρο της τοπικής τηλεοράσεως, που θα συνεχισθεί με ένα σώου ολόκληρης ώρας».
Στο ίδιο τεύχος δημοσιεύεται και φωτογραφία των Play Boys με την τραγουδίστρια Κούκα, από τον ζωολογικό κήπο του Χαρτούμ (αλλά είναι κάπως θολή και δεν έχει νόημα να τη σκανάρουμε).
Σ’ ένα επόμενο τεύχος των Μοντέρνων Ρυθμών (#96, 3 Ιανουαρίου 1968) μαθαίνουμε πως στην αφρικανική χώρα είχαν μεταβεί και οι Idols

To όλον εδώ…

2 σχόλια:

  1. Heathen Natives
    An extensive look at the Sudanese Jazz scene and Habibi Funk's role of bringing it to the forefront @ LIFO!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μιλήσουμε και για το συγκλονιστικό κουτί των Air Boys: Flight To The Land Of Rock 'n' Blues του Μητσάρα που παιδέυεται να μας δίνει ωραίο υλικό; Ποιος τους ήξερε τους Air Boys; Μια δράκα "καμένων" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή