Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

NURSE OF WAR εις τόπον χλοερόν

Σχετικά καινούριο τριμελές (δύο άντρες, μία γυναίκα) punk αθηναϊκό γκρουπ, οι Nurse of War έχουν τώρα ένα βινύλιο (το πρώτο τους) σε κυκλοφορία. Ο τίτλος του είναι «Εις Τόπον Χλοερόν» (2018) κυκλοφορεί από τις B-other Side Records και Scarecrow, όντας τυπωμένο σε 220 αντίτυπα (όπως διαβάζω στο site της B-other Side), εκ των οποίων μόλις 85 θα εμφανισθούν στα δισκοπωλεία.
Οι Nurse of War γράφουν ελληνικούς στίχους, τους οποίους κατορθώνουν να χωρέσουν μέσα στα μέτρα που παίζουν – έστω και με κάποια δυσκολία ορισμένες φορές. Η προσπάθειά τους σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλή, αξιέπαινη να την πούμε, επειδή βασικά θέλουν και το κατορθώνουν να εμφανίζονται δημιουργικοί και πρωτότυποι. Το βασικό στιχουργικό ατού των Nurse of War είναι το χιούμορ τους. Κι επειδή όταν έχεις χιούμορ (μαύρο ή λιγότερο μαύρο) συνήθως το χρησιμοποιείς για να μιλήσεις για πολύ σοβαρά θέματα, οι φίλοι μας εδώ το πάνε μέχρι τέρμα. Έχοντας έναν άξονα μακάβριο, που περιστρέφεται γύρω από το θάνατο, τα νεκροταφεία, τις τελετές, την ευθανασία, τις κηδείες και τα μνημόσυνα, οι Nurse of War στοχεύουν στη διαλυμένη σύγχρονη ζωή, την οποία (ζωή), άμα θες να τη βγάλεις καθαρή, όπως λέμε, θα πρέπει να τη χλευάζεις, παίρνοντάς την τελείως στην πλάκα. Αυτή είναι η πρόταση των Nurse of War και όποιος θέλει την αποδέχεται και όποιος θέλει... όχι. Δείτε τους στίχους τους στο «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν»: «(Χαμογελάς) χάρτινες είναι οι στιγμές σου / (κι όμως γελάς) καίγονται οι προσευχές σου / (χαμογελάς) στην πυρά τα όνειρά σου / (κι όμως γελάς) τίτλοι τέλους στη χαρά σου /(…)/ (Χαμογελάς) όλοι οι δρόμοι μοιάζουν τόσο / (κι όμως γελάς) ασπρόμαυρο ουράνιο τόξο / (χαμογελάς) είναι όλα τραγωδία / (κι όμως γελάς) είναι όλα τόσο αστεία».
Πέραν του στιχουργικού concept, που είναι εξαιρετικό ή και ευφυές κατά τόπους, υπάρχουν και οι μουσικές. Και εδώ οι Nurse of War δεν στερούνται ουσίας. Punk είναι αυτό που παίζουν (το γράψαμε και στην αρχή), που γειτνιάζει όμως με το garage-punk κυρίως λόγω του… πλήκτρου (farfisa). Δεν πρόκειται για synth-punk δηλαδή, όπως διαβάζουμε στο discogs. Πρόκειται για (σπιντάτο) punk, με στοιχεία σύγχρονου garage – ο ελληνικός στίχος του οποίου το κάνει να ξεχωρίζει.
Καλές, δηλαδή συμβατές με το είδος, είναι και οι φωνές, ενώ αρκετά καλή είναι και η ηχογράφηση – αν αναλογιστούμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις, την περισσότερη ώρα, καταλαβαίνεις τα λόγια όπως τ’ ακούς, ενόσω τραγουδιούνται (ασχέτως αν βοηθιέσαι και από το ένθετο).
Γενικώς, όλα καλά λειτουργούν για τους  Nurse of War, με τα κομμάτια τους «Γοργόνα», «Στοιχειωμένες μπομπονιέρες», «Μακάβρια τελετή» (όλα στη δεύτερη πλευρά) συν κάποια ακόμη να σε... πεθαίνουν. Άξιοι!
Επαφή: www.b-otherside.gr
 

1 σχόλιο:

  1. Αντε,ζωη σε'μας!.Χαθηκε βρε παιδια μια φωτο απο το πρωτο για εξωφυλλο,κατι σε κοιμωμενη του Χαλεπα;Με εκπληξη ακουσα στο u tube το suicide ενα προηγουμενο ep τους με 4 τραγουδια δυναμιτες σε διαφορετικο στυλ και με Αγγλικο στιχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή