Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

REAGI TUJ ένα δυνατό αθηναϊκό ροκ γκρουπ

Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία γι’ αυτό το αθηναϊκό γκρουπ, τους Reagi Tuj, για το οποίο δεν γνωρίζουμε ούτε το παρελθόν του, ούτε τα μέλη που το αποτελούν, ούτε κάτι άλλο… βιογραφικό. Δεν υπάρχει τίποτα σχετικό ούτε και στο bandcamp τους θέλω να πω. Σ’ αυτή την περίπτωση σεβόμαστε τη συγκεκριμένη διάθεση του γκρουπ, δεν το ψάχνουμε περαιτέρω, και προχωράμε κατ’ ευθείαν στο προκείμενο, που είναι η ηχογράφηση αυτού του άλμπουμ, του Passerby Shadowy [Private Pressing / Recordisc, 2019].
Ηχητικώς οι Reagi Tuj κινούνται σε σκληρές, punk, φόρμες, με ήχο κοντά σ’ εκείνον των Wipers ας πούμε. Τραγουδούν στην αγγλική βεβαίως, θέματα σκληρά επίσης, που αφορούν σχέσεις βασικά, αλλά το κάνουν με το δικό τους τρόπο (από τον οποίο δεν απολείπει και κάποια ευαισθησία). Αυτό το «πακέτο», τώρα, το υποστηρίζουν πολύ καλά και με τις μουσικές, και με το τραγούδι, και με τις ενοργανώσεις τους, που στηρίζονται φυσικά στις κιθάρες.
Το αποτέλεσμα είναι δέκα τραγούδια, τετράλεπτα τα πιο πολλά, που ρέουν σε γρήγορα tempi, και που σε κερδίζουν με τη δύναμη και με την πληρότητα που εμφανίζουν (υπάρχουν κομμάτια εδώ που μου θυμίζουν ακόμη και british underground, από Pink Fairies μέχρι Dumpys Rusty Nuts).
Τώρα, τέτοιους ήχους, οι περισσότεροι και κυρίως οι νεότεροι, μπορεί να τους αποκαλούν και stoner –ένας ξεχειλωμένος πλέον όρος, που περιλαμβάνει όλο το «σκληρό» τραγούδι, φθάνοντας μέχρι τα όρια τού «μετάλλου»– όμως εγώ θα τον αποφύγω.
Κομμάτια σαν τα “Dont get lost” και “My shadow” (εκεί προς τη μέση του CD) δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα εξαιρετικό γκρουπ, που έχει τραγουδάρες να προτείνει (τα περισσότερα tracks στέκονται πολύ ψηλά) και που δεν πρέπει, σε καμμία περίπτωση, να περάσει απαρατήρητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου