Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 157

13/4/2019
Διάβασα πως το Public ξανατυπώνει για την Record Store Day τα εξής:
«
Ζεστά ποτά», «Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις» [Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας], «Πέρα απ΄ τις πόλεις της ασφάλτου» [Ξύλινα Σπαθιά], «Κράτα το σόου μαϊμού» [Τρύπες], «Ο σκληρός Απρίλης του 45», «Οι δεκαπέντε εσπερινοί», «Πασχαλιές πάνω από τη νεκρή γη», «Πορνογραφία» [Μάνος Χατζιδάκις], «Γκάλοπ» [Λένα Πλάτωνος], «The Midget» [Last Chance, Dimitris Papaspyropoulos]
Σκατά. Πάλι θα μείνουμε χωρίς Φωτεινή Μαυράκη...  

12/4/2019
Οι φιλελέρες ανακάλυψαν τον Ελύτη μόνον όταν πήγε στην Πολιτική Άνοιξη - τόσο αγράμματοι. Κατά τα λοιπά θέλουν να κάνουν κριτική στον Ντελέζ και στις ταινίες του Γαβρά. Λέμε για ύπατα ναυάγια...  

11/4/2019
Σαν σήμερα, το 1991, πέθανε στα 39 του ο Δημήτρης Λάγιος. Το είδα σε τοίχο φίλου το πρωί. Σε τοίχο άλλου φίλου, για άλλο λόγο, πόσταρα και το τραγούδι του που έχω παρακάτω.
Μεγάλη περίπτωση ο Λάγιος. Έτσι όπως το σκέφτομαι, τώρα, λέω πως υπήρξε η μεγαλύτερη απώλεια για την ελληνική μουσική από το ’90 και μετά. Μπορεί να πέθανε και ο Χατζιδάκις π.χ. το 1994, αλλά καλλιτεχνικά είχε «πεθάνει» προ πολλού, ενώ ο Λάγιος, όταν έφυγε από τη ζωή βρισκόταν απείρως ψηλότερα από κάθε άλλον συνθέτη της γενιάς του, έχοντας πολλά ακόμη να δώσει.
Κρίμα, πολύ κρίμα. Μεγάλη αδικία. Για τους δικούς του ανθρώπους πρώτα-πρώτα, για την ελληνική μουσική και για όλους εμάς μετά…

6 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb περί Δημήτρη Λάγιου...

    Nico Fassbinder
    https://www.youtube.com/watch?v=f6Npo5oomTY
    Δημήτρης Λάγιος - Ο Καθρέφτης

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Συγκίνηση.

    Aggeliki Marinou
    Ειναι ισως ο πιο αγαπημένος μου και νομίζω όχι τόσο αναγνωρισμένος όπως θα του άξιζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb περί Record Store Day...

    Τάσος Βαφειάδης
    Ναι, τα είδα στα 25€! Μάλλον μας κάνουν πλάκα για ένα μονό ελληνικό δίσκο.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ντροπή, αν υπάρχουν τέτοιες τιμές. Στα κλασικά δισκάδικα βρίσκεις τα ορίτζιναλ φθηνότερα. Προφανώς απευθύνονται σε άσχετους-φραγκάτους. Σε όσους πάνε ν' αγοράσουν κανα κινητό και πούνε... α, βινύλια, ας πάρουμε ένα.

    Spyros Diastimikos
    Θα βγαλει και Ξενάκη έμαθα. "Μεταστάσεις / Πιθόπρακτα / Εόντα"

    George Kanellis
    Μια χαρά , δηλαδή η δισκογραφική δεν μπορούσε να τα επανεκδόσει ?

    Σωκράτης Ακριβώς
    Απο CD ή απο τα original tapes ?

    Spyros Diastimikos
    Αν η 25αρούμπα είναι και CD sourced, κλαφ'τα Χαράλαμπε...

    Sakis Bwanas
    Να υποθέσω ότι δεν πληρώνουν δικαιώματα λόγω περιορισμένου τιράζ?

    George Kanellis
    https://www.youtube.com/watch?v=GKe8S7beC6s
    Πολλά τα λεφτά Άρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα αμερικανακια ξυπνησαν απο τις 6 το πρωι,για να κανουν ντου στα δισκαδικα για το rsd 2019! εξαφανισαν κατι μικρα 3 ιντσων δισκακια με τους foo fighters,που παιζουν λεει σε κατι toy πικαπακια και αυτα ειδικη κυκλοφορια για rsd 2019.
    Δεν εχω ψωνισει ποτε τιποτα απο rsd κυκλοφορια,παρολα αυτα μπορω να πω οτι φετος ειναι χρονια οροσημο για το rsd.
    Με 550 τιτλους,νομιζω εσπασε καθε προηγουμενο ρεκορ κυκλοφοριας,ειχα βαλει στο ματι την ειδικη εκδοση του Bob Dylan,blood on the tracks,τελικα δεν πηγα,τωρα βλεπω μια μερα μετα στο ebay κοντευει να φτασει το 100αρικο!
    Βλεπω οτι η ειδικη εκδοση των sly and the family stone απο το woodstock που κυκλοφορει για πρωτη,και σε διπλο δισκο,εχει καλη τιμη για διπλο και θα τον παρω.Ειναι φοβερη αυτη η εμφανιση τους ενω τζαμαρουν μαζι τους αρκετοι καλλιτεχνες της ιδιας μερας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπωσδήποτε κάποιες εκδόσεις έχουν νόημα, αλλά το γεγονός πως αποκτούν συλλεκτική αξία σχεδόν αμέσως με την κυκλοφορία τους είναι θλιβερό. Δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που τις τυπώνουν.

      Διαγραφή
    2. Φώντα συμφωνώ, αλλα διαφαίνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει στο άμεσο μέλλον όχι απλά ως ένα μοναδικό μέσο μουσικής εορτής, αλλά κυρίως ως μέσο διασφάλισης των δίσκων σε χαμηλότερες τιμές, στις οποίες η αξια μπορεί να παραμείνει επί επαρκές χρονικό διάστημα, όντας σε αποδεκτά όρια.

      Διαγραφή
  4. Σορυ που απανταω ενω απευθυνεσαι στον Τρουσα αλλα ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω τι θελεις να πεις Μιχαλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή