Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 175

5/7/2019
Πέθανε ο Κώστας Κορδάλης στα 75 του...

4/7/2019
Είναι προφανές πως το οικονομικό πρόγραμμα της δεξιάς, βάσει όσων είπε χθες ο Μητσοτάκης στον Alpha, είναι στηριγμένο πάνω σε μια εικασία. Την εικασία που μιλάει για ανάπτυξη 4%. Άρα, και επί της ουσίας, δεν υπάρχει πρόγραμμα. Υπάρχει ευχολόγιο. Επίσης η πλάκα είναι πως δεν δεσμεύτηκε κατηγορηματικά ότι θα δώσει τη λεγόμενη «13η σύνταξη» ούτε σ’ αυτή την περίπτωση. Τα μάσαγε. Θέλω να πω πως επειδή πάντα χρωστάει πολλά η δεξιά σε διάφορα αφεντικά (τράπεζες, μεγαλοκαρχαρίες, εφοπλιστές, αστική τάξη κ.λπ.), είναι ολοφάνερο προς τα πού θα οδεύσουν τα όποια φράγκα προκύψουν στην πορεία (αν προκύψουν δηλαδή). Και όχι μόνον εκείνα της υποτιθέμενης ανάπτυξης, αλλά και όσα άλλα υπάρχουν ήδη στους κουμπαράδες. Η υπερχρέωση, τα πάρτυ των «αφεντικών» και τα «άδεια ταμεία» είναι κλασική δεξιά αντίληψη από την εποχή του Μητσοτάκη Σενιόρ, του Καραμανλή, του Σαμαρά και πάει λέγοντας…
 
3/7/2019
Θρασύδειλος και χεσμένος φασίστας, με φωνή που δεν βγαίνει από την τρομάρα του (Θάνος Πλεύρης το όνομά του), βγήκε στις 6 η ώρα το πρωί στα Εξάρχεια, για δέκα δευτερόλεπτα (γύρευε πόσοι τον φυλάγανε γύρω-γύρω!), για να πει ότι θα τα καθαρίσει... από Δευτέρας.
Κρίμα, γιατί τελειώνει σιγά-σιγά η προεκλογική περίοδος και δεν θα έχουμε με τι να γελάμε από Δευτέρας… 

3/7/2019
Η νέα επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν…
>>Το 2015 αντιμετώπισε κατηγορίες λογοκλοπής για τη διδακτορική της διατριβή, ωστόσο το Πανεπιστήμιο έκρινε ότι δεν υπήρξαν ΤΟΣΟ σοβαρά παραπτώματα για να της αφαιρεθεί ο τίτλος.<<
Γιατρίνα η κυρία. Πας εσύ μετά να σ’ εξετάσει; Όχι πας;

3/7/2019
Το λεγόμενο «μακεδονικό», που ξαναμπήκε στην επικαιρότητα, από τον Σύριζα, για καθαρά προεκλογικούς λόγους (καλά κάνει τέλος πάντων, δικαίωμά του), νόμιζα πως το είχαμε ξεχάσει (τουλάχιστον προς ώρας).
Το ζήτημα με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν έχει να κάνει με το αν είναι μια συμφωνία καλύτερη απ’ αυτές που διεκδικούσε η δεξιά (η οποία δεξιά, ως γνωστόν, μειοδοτεί επί του «μακεδονικού» σε μόνιμη βάση από τα χρόνια του ’50, βασικά παίζοντας στα παιγνίδια των Αμερικάνων και υποκύπτοντας στις ορέξεις τους), αλλά αν είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία στη συγκεκριμένη συγκυρία.
Ο Τραμπ, που είναι φιλέλληνας και βοήθησε τα μάλα ώστε η «συμφωνία» να διατηρήσει και την πίτα ολόκληρη (τους στόχους του ΝΑΤΟ δηλαδή) και τους σκύλους (Βορειομακεδόνες και Έλληνες) όσο το δυνατόν πιο χορτάτους είναι λογικά ο μόνος 100% ικανοποιημένος. Το ζήτημα είναι αν εμείς θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει κάτι περισσότερο, αν υπήρχαν δηλαδή ουσιαστικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και δεν πέσανε υπογραφές κάτω από έτοιμα κατ’ ουσίαν χαρτιά.
Η δική μου γνώμη είναι πως ο Σύριζα δεν διαπραγματεύτηκε απολύτως τίποτα και πως η πΓΔΜ θα μπορούσε να μπει στο ΝΑΤΟ (γιατί από ’κει ξεκινάνε όλα) μόνο με την επίλυση του ονοματολογικού (ως Βόρεια Μακεδονία δηλαδή), αφήνοντας τα υπόλοιπα (εθνότητα, γλώσσα κ.λπ.) απ’ έξω προς το παρόν, για διεξοδικότερες συζητήσεις στο μέλλον. Στο όποιο μέλλον.

1/7/2019
Με αφορμή το ποστ μιας φίλης.
Τη λέξη «εργαλειοποίηση» –που δεν έχει να κάνει ούτε με τα εργαλεία του Μπομπ του μάστορα, ούτε με την ποίηση (γέλια) και που την ακούς ή την διαβάζεις από δω κι από κει από περισπούδαστους, συνήθως, γραφιάδες, οι οποίοι την πετάνε για να τους προσέξεις, επιτυγχάνοντας απλώς το αντίθετο– την είχα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά, παλιά, πολύ παλιά, σχεδόν 30 χρόνια πριν, σ’ ένα σεμινάριο για μηχανικούς, έχοντας φάει δημόσιο «κράξιμο» από τον εισηγητή (συνάδελφος, μεγαλύτερος, περίεργος τύπος, που δεν τον ξαναείδα από τότε). Έκτοτε μπορεί να την έχω γράψει μια-δυο φορές… και πολλές λέω.
Ας είναι καλά ο άνθρωπος, όπου κι αν βρίσκεται ή δεν βρίσκεται (δεν θυμάμαι ούτε το όνομά του πια).
Το «κράξιμο» είναι μεγάλο φάρμακο. Γι’ αυτό να κράζετε. Μικρότερους, μεγαλύτερους δεν έχει σημασία. Αρκεί να το πράττετε με υψηλό φρόνημα, όντας σκληροί, αλλά συγχρόνως δίκαιοι και σεβαστικοί. Ακόμη κι αν σας βρίσουν προς στιγμήν οι θιγόμενοι (από μέσα τους ή απ’ έξω τους), κατά βάθος και δια παντός θα σας ευγνωμονούν

1/7/2019
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει φασιστικές ιδέες η Athens Voice, ούτε η πρώτη που ξεπλένει φασίστες (η εικόνα παρακάτω είναι από το 2015). Εμένα δηλαδή δεν μου κάνει καμμία εντύπωση η συνεχής κατρακύλα αυτού του σάιτ, γιατί έρχεται από παλιά και είναι γνωστό πια το τι εκφράζει (υπάρχει διαθέσιμη ολάκερη "πινακοθήκη"). 
Να πω μόνον πως η "απολογία" τους είναι χειρότερη και από την αρχική κατάπτυστη ανάρτηση.

8 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb περί "εργαλειοποίησης"...

    άρης φίλιππας
    Κάθε λέξη δεν θέλει προσοχή στη χρήση της; :) Θέλω να πω, τι το ιδιαίτερο έχει η συγκεκριμένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb περί "μακεδονικού"...

    Nikos Zozos
    Επειδή όσο σε παρακολουθώ έχω συνάγει το συμπέρασμα πως αποφεύγεις τα λόγια του αέρα και προτιμάς την τεκμηρίωση, ήθελα να ρωτήσω από που βγάζεις το συμπέρασμα πως ο Τραμπ είναι φιλέλληνας;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Από διάφορα ζητήματα που αφορούν στην εξωτερική μας πολιτική (Τουρκία, ΑΟΖ κ.λπ.) και σε σχέση με το πώς τοποθετείται αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά και σχετικά με τα οικονομικά (ΔΝΤ κ.λπ.). Εγώ δεν πιστεύω πως άνευ Τραμπ θα λυνόταν (έτσι όπως λύθηκε τέλος πάντων) το "μακεδονικό" (που είναι κατραπακιά για τους Τούρκους), ούτε πως το ΔΝΤ θα ήταν τόσο "φιλικό" προς τους Συριζαίους κ.λπ.

    Nikos Zozos
    άρα όταν λες φιλέλληνας εννοείς φίλα προσκείμενος

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εντάξει, καταλαβαινόμαστε. Φιλέλληνας δεν ήταν ούτε ο Λόρδος Βύρωνας, άμα το ψειρίσουμε.

    Steve Nikokavouras
    στηριχτηκε από το ελληνικο λομπυ στις εκλογες και το εβραικο και μας χρωστάει.βεβαια αυτος μονο το χρημα εχει φιλο και το πως θα ξαναβγεί..μεχρι τωρα καλα το πηγαινε..η κωλοτουμπα που εκανε προχτες με τον ερντογαν ,και δηλωσε στο cnn[κουνουνου το λεγανε οι κοπελιες το 1988 ...ανοιξε μωρη το κουνουνου εχει λαρυ κινκ..σι εν εν δεν το ηξεραν..και τωρα λενε του μαρινακη το καναλι ονε….πως λεμε γάιδαρος στα αρχαια καπως ετσι] ότι ο μπαρακ ομπαμα φταει που δεν πηρε τους πυραυλους ο τουρκος από την αμερικη και πηγε ρωσσια δειχνει το τι σκατα είναι και αυτος...ότι πουν οι εβραιοι..το λομπυ...

    Kyriakos Katsaras
    Αγαπητέ φιλε...κανενας δεν είναι φιλλέληνας κανένας δεν ειναι φιλότουρκος..απλά τα συμφέροντα των αμερικανών σ αυτή τη συγκυρία συμπίπτουν με τα δικά μας...!

    Steve Nikokavouras στον Kyriakos Katsaras
    τα δικα μας είναι με κυπρο με αιγυπτο και ισραηλ...αυτος να πουλησει αεροπλάνα θελει..οπου ναναι ...είναι και ακριβα τα f 35...η γερουσια τουχει κοψει το δικαίωμα πριν ένα μηνα να πουλησει στην τουρκια..το λομπυ το ελληνικο και το εβραικο...κολητοι ειμαστε στο αμερικα..μονο που αυτοι τρωνε κοσερ[μεγαλη ιστορια ο τροπος του φαγητού για τους εβραιους,ου μπλέξεις..]

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είμαι της άποψης πως ο Τραμπ βλέπει με μεγαλύτερη συμπάθεια την Ελλάδα απ' όσο Ομπάμα. Μην πάμε πιο πίσω. Και το συσχετίζω και με τα οικονομικά αυτό (ΔΝΤ) και όχι μόνο με τα ελληνοτουρκικά κ.λπ. Μ' αυτήν την έννοια χρησιμοποίησα το "φιλέλληνας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Elias Zaikos
      Τα λες πολυ ωραια -ως συνηθως- και τσεκουρατα αγαπητε Φωντα. Μονη μου ενσταση το σημειο που αναφερεις για ετοιμα χαρτια και μηδενικη διαπραγματευση. Μπορω να σε διαβεβαιωσω πως εδω δεν εχεις δικιο - και μαλλον οχι καθαρη εικονα του τι ακριβως συνεβαινε. Περισσοτερα ισως απο κοντα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση για μένα. Τσάτρα-πάτρα εφαρμόστηκε μια βιαστική συναλλαγή, γιατί πίεζαν και οι προθεσμίες. Αλλαγή στο συνταγματικό όνομα από τη μια μεριά και διατήρηση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας από την άλλη. Άμα βρεθούμε από κοντά Ηλία δεν θα συζητήσουμε γι' αυτό, θα πούμε για blues... ��

      Haris Mantellos
      Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα αγαπητέ Φώντα είναι το γιατί -ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την συμφωνία- με συνεχείς αναφορές και διαφημίσεις προσπαθεί ο Σύριζα να ρίξει το βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας τις τελευταίες ημέρες σε αυτό το θέμα. Αφού έλεγαν ότι δεν τους ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος από την υπογραφή της συμφωνίας και ότι όσοι διαφωνούν -δηλ. και εγώ (συγγνώμη για το εγώ) που παραδοσιακά στις βουλευτικές εκλογές ψηφίζω αριστερά κόμματα- είμαστε φασίστες, ακροδεξιοί κ.λπ. Αφού λοιπόν πίστευαν -τόσο φαίνεται τους έκοβε το μυαλό- ότι καθάρισαν με τις κοινωνικές αντιδράσεις πετώντας εύκολα αναθέματα γιατί αυτή η πρεμούρα των τελευταίων ημερών?

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Έτσι τους είπαν οι επικοινωνιολόγοι. Να βγουν με κόκκινο στο "μακεδονικό", ξεμπροστιάζοντας τον Καραμανλή, που έσπασε τη σιωπή του, σπάζοντας οι Συριζαίοι το μορατόριουμ (με τον πρώην πρωθυπουργό). Να θυμίσω πως ο Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει "επιτυχία" το Βουκουρέστι, τον προηγούμενο Γενάρη στη Βουλή. >>Και αυτό πράγματι, θα πω εγώ, γιατί θέλω να λέω όλες τις αλήθειες, ήταν μια ΕΠΙΤΥΧΙΑ στον βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη γειτονικής χώρας, με την προσωρινή της ονομασία σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό.<<

      Stylianos Gabriel
      Το πρόβλημα δεν είναι το "Μακεδονικό" και η όποια λύση του αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και πώς θα "πέσει".Τοσο "πατριωταράδες" ολος αυτός ο εσμός.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν ξέρω αν είναι "πατριωταράδες" οι Συριζαίοι, αλλά οι δεξιοί που ετοιμάζονται για την επάνοδο είναι απολύτως ξενόδουλοι, πάππου προς πάππον, πουλώντας ψευτοπατριωτισμό για τα μάτια του κόσμου. Και τώρα το ίδιο κάνουν δηλαδή.

      Andreas Karampelas
      Συμφωνώ. Το να αλλάζει η Δημοκρατία της Μακεδονίας το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, με χρήση εντός και εκτός, χωρίς να πέφτει ντουφεκιά από την μεριά μας, όταν όλος ο πλανήτης τους αποκαλούσε Μακεδονία, δεν το λες και ήττα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι, για το όνομα το είπα. Πως είναι καλό για τη συγκυρία. Για τα υπόλοιπα έχω ενστάσεις.
      Επίσης εγώ δεν συμμερίζομαι αυτό το "όλος ο πλανήτης". Το ζήτημα γι' αυτούς ήταν και είναι η Ελλάδα. Χέστηκαν θέλω να πω για το αν τους αποκαλούσαν "Μακεδονία" στην Μοζαμβίκη. Το ζήτημά τους ήταν και είναι το πώς θα τους λέμε εμείς, όπως και τα εμπόδια που θα τους υψώναμε στις όποιες προσπάθειες ένταξής τους σε ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.

      Spiridon Papadimitriou
      Τον εσκισες τον Μπογιοπουλο Φωντα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εννoeίς κάτι;

      Spiridon Papadimitriou
      Προχω αναλυση , προχω

      Διαγραφή
    2. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όταν λες "πατριωταράδες" Stylianos Gabriel αναφέρεσαι στους δεξιούς; Γιατί εγώ το πήρα πως αναφέρεσαι στους Συριζαίους. Δεν είναι απολύτως σαφές έτσι όπως είναι διατυπωμένο.

      Hermis Kefalas
      πολυ σωστη ανάλυση, δυσκολο για ολους να το παραδεχτουν πως η συμφωνια εγινε για λογους που μας υπερβαινουν

      Stylianos Gabriel
      Φώντα νομίζω οτι με το "πατριωταράδες" είναι σαφές που αναφέρομαι.Σε όλο αυτό το ανιστόρητο τσίρκο με τις σημαίες τα λάβαρα και τις αγιαστούρες που φωνάζουν για ¨προδότες" καθοδηγούμενοι απο τους κατ'εξοχήν πατριδοκάπηλους θιασώτες της πατροπαράδοτης λαικιστικής ακρονεοφιλελε- κεντροδεξιάς.Με στοχο πάντα την καρεκλα της εξουσίας κι οχι την αλήθεια ή το ψέμα στην υπόθεση της Μακεδονίας.Εκμετάλλευση εθνικού θέματος για μικοροκομματικούς λόγους κάτι που μιμείται εσχάτως και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιστολές Καραμανλη.Κατάντια!!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      O Σύριζα είπαμε γιατί το έκανε. Γιατί βγήκε ο Καραμανλής και μίλησε στη Θεσσαλονίκη. Κι ενώ οι Συριζαίοι θεωρούσαν το Βουκουρέστι "επιτυχία" τώρα θυμήθηκαν τις επιστολές!

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το fb περί Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν...

    Dionissis Stefanopoulos
    Αγαπητέ μου Φώντα χιλιάδες "επιστήμονες", διδακτορικοί κυρίως, ανεπάγγελτοι ως προς το περιεχόμενο των σπουδών τους, κυβερνούν τον κόσμο.
    Κοινό τους γνώρισμα οι υψηλές διασυνδέσεις στον παγκόσμιο καπιταλισμό, οι υπόγειες διαδρομές, η χυδαία σκληρή τους εικόνα στον νέο επικοινωνιακό νεωτερικό κόσμο.
    Οι κάθε λογής οικονομικοί Μέγκελε ωχριούν μπροστά τους.
    ΜΌΝΟ έτσι πλασάρονται και καταλαμβάνουν τις καίριες θέσεις που καθορίζουν το μέλλον μας.
    Ποιά γιατρίνα.....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Σ' εμένα τα λες αυτά; Από πού κατέβηκα εγώ, από τα Γκράβαρα; Δηλαδή πρέπει να βάλω "γέλιο" για να είναι ολοφάνερο ότι σαρκάζω...

    Dionissis Stefanopoulos
    φυσικά αυτό ακριβώς κατάλαβα.
    Και το έγραψα για να τονίσω ομοίως και αντιστοίχως τον σαρκασμό σου.

    Michael Polychronis
    Θα βρει ομως γιατρειά ομως η Ευρώπη.. Όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb περί Πλεύρη...

    Stathis Androutsakis
    Και "ντρατς" ο κώλος του....

    Vassilis Konstandopoulos
    Θα επανέλθει ως αγανακτισμένος, μαζί με τους επαναπατρισθεντες. Τιζερ βλέπουμε

    Mitsos Bagianteras
    https://youtu.be/DqH2-VXNP1o
    ⋞Συλλαβιστά Ψιθυριστά⋟ Λεωνίδας Βελής ►www.studiodelta.gr◄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb περί προγράμματος Μητσοτάκη...

    Andreas Tsourinakis
    Το περίφημο "λιτότης", ως κλασικό μότο της δεξιάς κάποιων άλλων εποχών, που επαναφέρει με προθυμία ο Μητσοτάκης τζούνιορ. Προσωπικά, το λέω "έντεχνη αποποίηση ευθυνών" - πολύ εύκολο για έναν πολιτικό να μην αναλαμβάνει δεσμεύσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και αυτό να το βαφτίζει "εξυγίανση" ή οτιδήποτε παρόμοιο.

    Tito Cassius
    Νομίζω οτι ζούμε κοινωνικό πείραμα. Πιθανόν να αποτελεί επανάληψη κάποιου που έχει παίξει ήδη στις ΗΠΑ κλπ. Δεν μπορεί να έχεις περάσει μια δεκαετία κοντά στην πρέσα και να έχεις ξεχάσει ποιος δημιούργησε το πλαίσιο και τι επιλογές ακολούθησε για να το θεραπεύσει. Κυιρότερα δεν μπορεί να υποστηρίζεις τις ίδιες επιλογές που φωνάζει οτι θα ξανα-επιβληθούν. Όλοι συμπεριφέρονται σαν να ζουν σε ένα ροζ συννεφάκι. Αυτό του Harvard, της αριστείας και της ως δια μαγείας ανάπτυξης που θα έρθει (διότι έχωμε πρόσωπο). Σίγουρα οι ερασιτεχνισμοί και οι κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν τον ρόλο τους. Δεν είναι όμως η μόνη ανάγνωση. Οι άνθρωποι έχει πλέον αποδειχθεί οτι δεν είναι ορθολογικά όντα. Λειτουργούν με πιο σύνθετες διαδικασίες. Predictably irrational κατά τον Arielly. Κουράγιο και ψηλά το ανάστημα από το μετερίζι του καθενός...

    χρηστος πεχλιβανιδης
    Τι το ζαλιζεις ο στόχος είναι το μαξιλάρι. Δεν κρατήθηκαν και τοπαν. 42 δις ειν αυτά και περιμένουν

    Spiridon Papadimitriou
    Σωστος ο παικτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb περί Κώστα Κορδάλη...

    Ntinos Dimatatis
    Πολύ γνωστός στην Γερμανία, άγνωστος στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή