Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

STRANAHAN / ZALESKI / ROSATO ζωντανοί στο Jazz Standard της Νέας Υόρκης

Όταν λέμε Stranahan εννοούμε τον ντράμερ Colin Stranahan, όταν λέμε Zaleski εννοούμε τον πιανίστα Glenn Zaleski και όταν λέμε Rosato εννοούμε τον κοντραμπασίστα Rick Rosato. Οι τρεις τους, άξιοι μουσικοί τής νεοϋορκέζικης σκηνής, συναποτελούν ένα αναγνωρισμένο πιάνο-τρίο με γερές ηχογραφήσεις, όπως την “Limitless” (2013) ή την “Anticipation” (2011), αλλά εμείς εδώ, στο blog, τους έχουμε γνωρίσει μέσα από άλμπουμ άλλων, καθώς και οι τρεις τους συμμετείχαν στο CD τού Rafał SarneckiClimbing Trees[Outside in Music, 2018], όπως και στο “Migration to Higher Ground” [Tapestry, 2014] της Jim Stranahan Little Big Band. Σε φάση τρίο οι Stranahan, Zaleski και Rosato ξαναβρίσκονται μετά από χρόνια (τουλάχιστον στη δισκογραφία) και αυτό το γιορτάζουν, οπωσδήποτε, με το παρόν Live at Jazz Standard [CAPRI Records, 2019], το ζωντανά ηχογραφημένο στο κλαμπ Jazz Standard της Νέας Υόρκης, την 7η και 8η Αυγούστου του 2018.
Το άλμπουμ περιέχει έξι ευμεγέθη κομμάτια (το πιο σύντομο στο χρόνο είναι 8:41 και το πιο μακρύ 10:57), πέντε πρωτότυπα και ένα στάνταρντ (το “All the things you are” του Jerome Kern), στα οποία οι τρεις φίλοι μουσικοί αποδεικνύουν με μιας, από το φουριόζο εισαγωγικό “Forecast”, τα πλέον προφανή. Τέλεια επικοινωνία στο πάλκο, παιξίματα γεμάτα λαύρα, που δεν σκεπάζουν τις συνθέσεις, υπηρετώντας τες από την αρχή μέχρι το τέλος, πλήρως ελεγχόμενοι αυτοσχεδιασμοί, με ευφάνταστες αναπτύξεις, μια «ιστορία» που ξεκινά από κάπου και κάπου καταλήγει, και που σε όλο το ενδιάμεσο έχει τον τρόπο να σε κρατάει ενεό, μέσω των συνεχών μελωδικών και ρυθμικών αλλαγών, που αποτελούν αποκυήματα της μεγάλης τζαζ παράδοσης. 
Να, όπως, για παράδειγμα, στο έσχατο “On the road” (σύνθεση του Zaleski), που είναι βγαλμένο από τον «μονκικό» τρόπο σύνθεσης, και που παρέχει ταυτοχρόνως άπλετο χώρο στον μπασίστα Rosato να δείξει τον γεμάτο και στυλιζαρισμένο ήχο του. Καταπληκτικό κλείσιμο, όπως και η αρχή, όπως και κάθε ένα από τα τέσσερα ενδιάμεσα tracks, σαν το “Chorale (for Fred Hersch”), του Zaleski πάλι, το αφιερωμένο στον σημαντικό Fred Hersch, ένα κομμάτι πλημμυρισμένο από (ακουστική) ομορφιά και πηγαίο αίσθημα.
Το “Live at Jazz Standard” των Stranahan, Zaleski και Rosato είναι ένα άλμπουμ... όπως ακριβώς το περιμένεις. Απολαυστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου