Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ο Μικρός Ήρως και το Μικρό Πολυτεχνείο Παρουσιάζουν: 16 Γάμοι για μιαν Αγάπη

Τι είναι το Μικρό Πολυτεχνείο; Όχι φυσικά οι παλαιές ανώτερες σχολές Υπομηχανικών, αλλά ένας φορέας, που... «διοργανώνει Επιμορφωτικά Σεμινάρια Τέχνης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο κέντρο της ιστορικής Αθήνας», με την «ομάδα εισηγητών των σεμιναρίων αυτών (να) αποτελείται από καλλιτέχνες και δασκάλους με τεχνογνωσία, εμπειρία και εκπαιδευτικό ήθος» (όπως διαβάζουμε στο σχετικό site).
Προσφάτως κυκλοφόρησε ένα CD-book υπό τον τίτλο «Ο Μικρός Ήρως και το Μικρό Πολυτεχνείο Παρουσιάζουν: 16 Γάμοι για μιαν Αγάπη» [Δίσκοι Μικρός Ήρως, 2019], που περιλαμβάνει δέκα έξι τραγούδια σε στίχους «μαθητών» του Μικρού Πολυτεχνείου, μελοποιημένους από γνωστούς και λιγότερο γνωστούς συνθέτες (Γιώργος Ανδρέου, Στέλλα Γαδέδη, Θέμης Καραμουρατίδης, Νίκος Ξυδάκης, Απόστολος Ρίζος, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μανώλης Φάμελλος, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Χρήστος Δημητριάδης, Κώστας Μπουντούρης, Γιώργος Καζαντζής, Ορέστης Ντάντος, Ευτυχία Μητρίτσα, Γιώργος Κούκιος). Τα τραγούδια αποδίδουν είτε οι ίδιοι οι συνθέτες τους, είτε άλλοι, γνωστοί και λιγότερο γνωστοί τραγουδιστές (Κορίνα Λεγάκη, Μαρίνα Σκιαδαρέση, Βασιλική Καρακώστα, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.ά.). Το αποτέλεσμα το ακούμε... και το κρίνουμε.
Μια γενική παρατήρηση. Δεν ξέρω τι μπορεί να προσφέρει ένα σεμινάριο σε σχέση με το πώς μπορεί, κάποιος, να γράψει στίχους. Δεν χρειάζεται να πω πως κανένας από τους μεγάλους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού δεν παρακολούθησε ποτέ τέτοιου τύπου επιμορφώσεις, παραβλέποντας από την άλλη το γεγονός πως «επιμόρφωση» δεν μπορεί παρά να σημαίνει κι ένα κάποιο «πετσόκομμα» του όποιου προσωπικού στυλ και προσαρμογή του σε κάποιες νόρμες. Φυσικά, το όποιο προσωπικό στυλ το έχεις ή δεν το έχεις. Το αν μπορείς τώρα να το αποκτήσεις εκ του μη όντος ή να το βελτιώσεις, είναι θέματα αυτά, που, κανονικά, δεν θα έπρεπε να μας αφορούν. Αν όλοι οι Έλληνες γράφουν, όπως λένε, δεν υπάρχει λόγος όλοι οι Έλληνες να αποκαλούνται στιχουργοί ή ποιητές και να πρέπει, από ’κει και πέρα, να μελοποιηθούν. Μας αρκούν και οι λίγοι. Ή θα έπρεπε να μας αρκούν.
Όμως είναι και το άλλο – αν μιλάμε για το τραγούδι. Τι νόημα έχει να συζητάμε για έναν στίχο ξέχωρα από τη μουσική; Όταν έχουμε να κάνουμε μ’ ένα τραγούδι, έχουμε εμπρός μας ένα «όλον». Και αυτό το «όλον» μετράει ή δεν μετράει. Τι να τον κάνεις έναν καλό στίχο π.χ., όταν τον ντύνει μιαν αδιάφορη μουσική; Και το ανάποδο φυσικά. Και υπάρχει βεβαίως και η απόδοση, η ερμηνεία. Γιατί και ο τραγουδιστής αποτελεί, και αυτός, έναν ισχυρό παράγοντα, ώστε να μπορούμε να αποφανθούμε τελικώς, κάποια στιγμή, και να πούμε... να ένα μεγάλο τραγούδι.
Έτσι λοιπόν κι εγώ, εδώ, δεν θα μείνω στους στίχους ξεχωριστά (των αγνώστων στιχουργών), αλλά στο σύνολο. Στα ολοκληρωμένα τραγούδια. Και θα πω πως το CD-book «Ο Μικρός Ήρως και το Μικρό Πολυτεχνείο Παρουσιάζουν: 16 Γάμοι για μιαν Αγάπη» περιλαμβάνει 16 τραγούδια ενός κάποιου επιπέδου – όλα είναι ευπρόσωπα δηλαδή, αλλά λίγα είναι εκείνα που ξεχωρίζουν πραγματικά. Που έχουν έναν αληθινό λόγο ύπαρξης. Αυτά θα τα ονοματίσω ένα-ένα:
1. «Όσα είμαι...», μουσική Θέμης Καραμουρατίδης, στίχοι Αθηνά Σπανού, τραγούδι Θέμης Καραμουρατίδης
2. «Το δέντρο», μουσική Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, στίχοι Σταμάτης Καλογερόπουλος, τραγούδι Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης
3. «Μεγάλες συγκινήσεις», μουσική Κώστας Μπουντούρης, στίχοι Χρήστος Δημητριάδης, τραγούδι Κώστας Μπουντούρης, φωνητικά Χρήστος Δημητριάδης
4. «Στιγμή απελπισίας», μουσική Γιώργος Κούκιος, στίχοι Ελένη Ε. Νανοπούλου (ας κρατήσουμε το όνομα αυτής της στιχουργού), μουσική Γιώργος Κούκιος.
Και κάτι ακόμη.
Όλα τα τραγούδια, τα τόσο διαφορετικά κατά το μάλλον ή ήττον, ενορχηστρώνονται από κοινού από τους Γιώργο Ανδρέου και Κώστα Μπουντούρη. Υπάρχει μια σταθερή ομάδα έξι μουσικών και κάποιοι επιπρόσθετοι σε συγκεκριμένα tracks. Από την μια μεριά, μ’ αυτόν τον τρόπο, καλύπτεται η ανάγκη μιας ηχητικής ενότητας που πρέπει να διατρέχει ένα άλμπουμ, αλλά από την άλλη, και λόγω των διαφορετικών τραγουδιών που ακούγονται εδώ, υπάρχει μιαν ισοπέδωση. Όμως αυτό ίσως να ήταν και αναπόφευκτο.
Σε κάθε περίπτωση κρατάμε τα θετικά και απ’ αυτό το άλμπουμ.
Επαφή: www.mikrosheros.com

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Mike Beles
    Μια Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.....με μια μέτρια μουσική τι θα ήταν ?

    Antreas Prentanos
    Πες τα χρυσόστομε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή