Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

οι BIG NOSE ATTACK δεν παίζουν disco, παίζουν rock

Ελληνικό ροκ ντούο είναι οι Big Nose Attack – μία όχι χθεσινή περίπτωση. Οι Boogieman (φωνή, κιθάρες, μπάσο, σύνθια) και Little Tonnie (ντραμς, κρουστά, σύνθια) ηχογραφούν από το 2011, έχοντας μέχρι σήμερα κάμποσες κυκλοφορίες. Το Deader than Disco (2019) είναι η τελευταία τους. Ένα LP τυπωμένο για την Ikaros Records, κλεισμένο σ’ ένα εξώφυλλο, το οποίον, αν δεν ξέρεις την μπάντα, μπορεί να σε παραπλανήσει. Με την ντισκομπάλα, τον τίτλο “Deader than Disco”, αλλά και με το ντύσιμο και την υπόδηση του κοριτσιού του εξωφύλλου, μαζί φυσικά με το πατίνι, όλα μα όλα παραπέμπουν στα disco-eighties, στα ελληνικά disco-eighties. Ουδεμία σχέση! Εδώ ακούμε ροκ, με εμφανείς αναφορές σε σχήματα και καλλιτέχνες της δεκαετίας του ’70 όμως.
Μπορεί, λοιπόν, να είναι δύο οι Big Nose Attack, αλλά, ανά διαστήματα, δέχονται και άλλες βοήθειες σε φωνές (Αναστασία Βελισσαρίου), σε τρομπέτες και horn arrangements (Βασίλης Μανθόπουλος) και σε επιπλέον κιθάρες (Κωνσταντίνος Κύρτσης), πράγμα που τους δίνει έξτρα ωθήσεις στην αποτύπωση των ροκ ατμοσφαιρών που τους ενδιαφέρουν.
Έχουν κάτι το... AOR τα τραγούδια των Big Nose Attack, αλλά όχι πάντα. Ίσως να ευθύνονται τα φωνητικά γι’ αυτό, πιθανώς ο προσανατολισμός της εγγραφής-παραγωγής ή και η διάθεση του γκρουπ – δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς. Φέρνουν στη μνήμη κάποιες φορές, εννοώ, REO Speedwagon για παράδειγμα ή Foreigner, αν και στις καλύτερες στιγμές τους πάνε σε πιο blues-rock καταστάσεις, όπως ας πούμε στο “Change coming on” ή στο “Booty call”. Όμως και τα πιο blues-rock tracks ορισμένες φορές (“Electric party”) βγάζουν το ίδιο αίσθημα (το AOR εννοώ).
Δεν τα γράφω αυτά, για να μειώσω το γκρουπ, απεναντίας. Νομίζω πως οι Big Nose Attack κάνουν κάτι πρωτότυπο για τα... ελληνικά χρώματα. Φτιάχνουν ωραία τραγούδια, ροκάδικα, για τον πολύ κόσμο. Σαν εκείνα τα ροκ, που χορεύαμε στις ντίσκο εκείνη την εποχή (τέλη ’70-αρχές ’80). Δεν αντλούν από ντούο-μπάντες τύπου The White Stripes και The Black Keys, δεν το παίζουν ούτε είναι «εναλλακτικοί». Τους νοιάζει πιο πολύ μια mainstream αποτύπωση, που να μην φείδεται όμως ούτε σε ποιότητα, ούτε σε καλό γούστο.
Κοντολογίς, δεν υπάρχει μέτριο κομμάτι, σ’ αυτό το… εξευγενισμένο blues-rock-funk, που επιχειρούν εδώ να παίξουν οι Big Nose Attack.

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=szuas3m8sAA
    the Big Nose Attack - Heat of the Night [Official Audio]

    Vangelis Goumas
    Πιο πολυ ΖΖ top μου κανει το συγκεκριμενο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Eποχής Εliminator. Το ίδιο είναι... ��

    Vangelis Goumas
    Ναι ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή