Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

SCREAMING DEAD BALLOONS το πιο νέο LP του συγκροτήματος από την Λάρισα

Οι Λαρισαίοι Screaming dEAD Balloons (όπως τους αρέσει να γράφονται) ξαναχτυπάνε. Η τελευταία δισκογραφική παρουσία τους, να υπενθυμίσουμε, ήταν ένα τραγούδι τους σ’ ένα split 45άρι τής Vault Relics, το 2016, ενώ τώρα ένα ολοκαίνουριο LP τους στρίβει στο πλατώ. Πάντα τρεις (Ιωάννης Πισπιρίκος φωνή, κιθάρες, μαντολίνο, Διονύσης Ντάλλας μπάσο, Πάνος Λιακάκος ντραμς), οι Screaming dEAD Balloons είναι μια μπάντα την οποία δεν μπορείς να αγνοήσεις. Παίζουν σφιχτά, σκληρά, με παλμό και με δύναμη, και αυτό καταγράφεται και στο παρόν δεύτερο LP τους, το “L’Un Ar Id” [Vault Relics, 2019].
Οι επιρροές των Screaming dEAD Balloons είναι ποικίλες. Οπωσδήποτε, ανάμεσα, υπερισχύει το garage punk τής eighties-αναβίωσης, αλλά σε κάθε track θα ανακαλύψεις και άλλα τινά. Για παράδειγμα στο “Can I” υπάρχουν σαφείς αναφορές στο krautrock (CAN, Neu!), ενώ στο “Nio Nio” παρουσιάζουν τη δική τους άποψη για την σκληρή γκαραζοψυχεδέλεια, με το επόμενο “T4” να αποτελεί έναν καθαρόαιμο σκληρό garage-punk δυναμίτη (με την επίδραση των Stooges να αποδεικνύεται, εδώ, καθοριστική). Psych στοιχεία ανιχνεύονται και στο έσχατο κομμάτι τής Side A, το “Mandolino”, που μέσω των οριενταλισμών του έχει τον τρόπο να σε ταξιδεύει.
Η Side B θα ανοίξει με το “Son of the sun”, που παραπέμπει στην αναβίωση, φέρνοντας στη μνήμη τον ήχο των συγκροτημάτων της αυστραλέζικης σκηνής (τους Lime Spiders π.χ., τους Lizard Train και τα συναφή), προβάλλοντας έναν ήχο, που, σε κάθε περίπτωση, είναι προσαρμοσμένος στο σήμερα. Το “You and she” είναι το πιο μακρύ στο χρόνο track των Screaming dEAD Balloons (6:26), είναι μέσου τέμπο, πάντα βαρύ και με δυνατή κιθαριστική παρουσία (συν τα εφφέ), που γεμίζει και πλημμυρίζει το χώρο. Γενικώς, η κιθάρα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι στα πολύ επάνω της στους Λαρισαίους, με τον Πισπιρίκο να κάνει εξαιρετική δουλειά.
Στο ίδιο αγέρωχο και άνετο στυλ κινείται και το τελευταίο track τού “L’Un Ar Id”, το “Lion”, κλείνοντας τον κύκλο, που είχε ανοίξει με το “Y.O.L.A.”, ένα ακόμη εξαιρετικό κομμάτι, που συνδυάζει kraut-ισμούς με σκληρά-garage και ψυχεδελικά κρατήματα.
Ένα πολύ καλό άλμπουμ είναι αυτό το δεύτερο των Screaming dEAD Balloons... και δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου