Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

KEVIN SUN νέο διπλό CD, από έναν ιδιαίτερο αμερικανό τενόρο σαξοφωνίστα / κλαρινετίστα

Ο Kevin Sun είναι ένας αμερικανός σαξοφωνίστας με ξεχωριστή παρουσία στο jazz-circuit της Νέας Υόρκης. Στο δισκορυχείον έχουμε ξαναγράψει για την περίπτωσή του, βασικά για το περυσινό άλμπουμ με το Trio του (Walter Stinson μπάσο, Matt Honor ντραμς) στην Endectomorph Music, όπως και για ’κείνο με τους Earprint (Tree Palmedo τρομπέτα, Kevin Sun τενόρο, κλαρινέτο, Simón Willson μπάσο, Dor Herskovits ντραμς) επίσης στην ίδια εταιρεία, το 2016. Σ’ αυτή την τελευταία δουλειά του, την “The Sustain of Memory” (2019), που κυκλοφορεί σε double CD πάντα από την Endectomorph Music, ο Sun εμφανίζεται με τρεις συνθέσεις του ερμηνευμένες από τρία διαφορετικά σχήματα. Οι δύο πρώτες απ’ αυτές καταλαμβάνουν το πρώτο CD, ενώ η τρίτη το δεύτερο. Ας τις δούμε κάθε μία ξεχωριστά.
Η πρώτη έχει τίτλο “The Middle of Tensions” (36:27), αποτελείται από έξι μέρη (I-VI) και αποδίδεται από κουαρτέτο, δηλ. τους Kevin Sun τενόρο σαξόφωνο, κλαρινέτο, Dana Saul πιάνο, Walter Stinson μπάσο και Matt Honor ντραμς. (Όπως παρατηρούμε είναι το Trio τού Kevin Sun, με την προσθήκη του πιανίστα Dana Saul). Πρόκειται για μιαν... επιστημονική περίπτωση τζαζ αφήγησης με τέλεια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη μέσα, φυσικά, από την αυτοσχεδιαστική προσέγγιση των εκάστοτε θεμάτων. Εμφανίζονται, με λίγα λόγια, και εδώ οι θεωρητικές απόψεις τού Sun γύρω από την αναλυτική διερεύνηση του αυτοσχεδιασμού και τις chord progressions – απόψεις, που δεν αποστερούν τη μουσική του από την πηγαία δυναμική της, παρά αυτήν την κάπως... ψυχρή μετα-τονική προσέγγιση.
Η δεύτερη σύνθεση έχει τίτλο “Circle Line” (29:23), αποτελείται από δώδεκα μέρη (I-XII) και αποδίδεται από τους Kevin Sun τενόρο σαξόφωνο, κλαρινέτο, Walter Stinson μπάσο, Matt Honor ντραμς (εδώ, δηλαδή, έχουμε το κλασικό Kevin Sun Trio). Στην “Circle Line” κατ’ αρχάς καταγράφονται όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί των τριών οργανοπαικτών (έχουμε, δηλαδή, και ντούο και σόλο και τρίο). Η μουσική, και εδώ, είναι αρκετά «αυστηρή», με μικρές αποκλίσεις προς την «ελευθερία», που πάντως διαφαίνεται (στους όποιους μικρούς μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς). Οι σύντομες διάρκειες των κομματιών (μονόλεπτα, δίλεπτα, τρίλεπτα), βοηθούν οπωσδήποτε το Trio να παρουσιάζεται και σφιχτοδεμένο, και κοντά στη σκληρή θεωρητική βάση, που δεν υπονομεύεται από τους προσωπικούς εξωραϊσμούς.
Στο δεύτερο CD καταγράφεται η τριμερής σύνθεση “The Rigors of Love” (48:22), η οποία αποδίδεται από τους Kevin Sun τενόρο σαξόφωνο, κλαρινέτο, Adam OFarrill τρομπέτα, Dana Saul πιάνο, Simón Willson μπάσο και Dayeon Seok ντραμς. Κουιντέτο λοιπόν εδώ, με τον Willson να είναι παλαιός γνώριμος (εποχή Earprint) και με την ομάδα, γενικότερα, να αποδίδει με μεγαλύτερη «ευρυχωρία» τη σύνθεση του Sun, που δεν φείδεται αυτοσχεδιασμών και μεγαλύτερης προσωπικής κατάδειξης, με λιγότερο ελεγχόμενη ελευθερία. Το άκουσμα είναι οπωσδήποτε «σύνθετο» και «απαιτητικό», αλλά τούτο δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να σε συνεπάρει κατά τόπους, με τις ξαφνικές εντάσεις του ή με τις χαλαρές, μελωδικές «κοιλάδες» του. Σύνθεση γραμμένη για τους μουσικούς του κουιντέτου του είναι το “The Rigors of Love” τού Kevin Sun, και υπό αυτή την έννοια η προσωπικότητα του κάθε οργανοπαίκτη αποβαίνει καθοριστική στην εξέλιξή του.
Επαφή: www.thekevinsun.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου