Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ένα εορταστικό άλμπουμ

Όπως γράφει ο Νίκος Διονυσόπουλος στο CD-book:
«Η Ορχήστρα των Κυκλάδων δημιουργήθηκε στα τέλη του 2010 από τον Νίκο Κυπουργό και μια πολυμελή ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών μουσικών, που ζουν όλοι στη Σύρο, όχι από καλλιτεχνικό έλλειμμα και χαμένες επαγγελματικές ευκαιρίες στη μεγαλούπολη, αλλά από πλεόνασμα δημιουργικότητας. Έχει έδρα την Ερμούπολη, τη ζωντανή, πολυσυλλεκτική και αριστοκρατική πρωτεύουσα της Σύρου, με τον κοσμοπολιτισμό να συνδέει υπόγεια τη σημερινή πραγματικότητα με την εποχή της μεγάλης ακμής της , τον 19ο αιώνα».
Στο παρόν CD-book [Ιδιωτική Έκδοση, 2019], που έχει εορταστικό άρωμα, ακούγονται δεκαπέντε θέματα, δεκαπέντε τραγούδια, ζωντανά ηχογραφημένα από διάφορες εμφανίσεις της Ορχήστρας των Κυκλάδων, αυτή την τελευταία δεκαετία, όχι μόνο στη Σύρο (Θέατρο «Απόλλων», Έπαυλη Τσιροπινά), μα και στην Αθήνα (Ωδείο Ηρώδου Αττικού), όπως και την Θεσσαλονίκη (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών).
Το ρεπερτόριο αποτελείται από ελληνικά τραγούδια (δεν ξέρω αν πρέπει να πω «φυσικά»), διάσημα ελληνικά τραγούδια, επωνύμων συνθετών (Βαμβακάρης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Σαββόπουλους, Μούτσης, Κυπουργός, Πλάτωνος, Ιωαννίδης), καθώς κι ένα παραδοσιακό, τα οποία αποδίδουν γνωστότατοι ή όχι και τόσο τραγουδιστές (Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ρένα Βέργου, Διονύσης Σαββόπουλος / Έλσα Χαραλάμπους, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Μανώλης Μητσιάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μαρία Φαραντούρη, Λιζέτα Καλημέρη, Σαβίνα Γιαννάτου, Μυρτώ Παπαθανασίου, Δώρος Δημοσθένους). Τα τραγούδια ενορχηστρώνονται κυρίως από τον Νίκο Κυπουργό (και τα μέλη της Ορχήστρας), ενώ δύο θέματα είναι ενορχηστρωμένα από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και ένα από την Λένα Πλάτωνος.
Οι εκτελέσεις είναι ωραίες, και ευφάνταστες, τοποθετημένες με σεβασμό απέναντι στα διάσημα και αγαπημένα πρωτότυπα («Τα λουστράκια», «Πρωινό», «Το κομοδίνο», «Μια νυχτερίδα», «Το χασαπάκι», «Ρόζα Ροζαλία», «Η μπαλάντα των σκουπιδιών» κ.λπ.). Αν κάτι κάπου «κλωτσάει», στο παρόν CD, τούτο έχει να κάνει μόνο με τις εγγραφές, που δεν είναι τέλειες, αλλά και τούτο αιτιολογείται, αν σκεφθούμε πως οι αποτυπώσεις αφορούν σε ζωντανές παραστάσεις. Το σημειώνει, εξάλλου, και ο Νίκος Κυπουργός στο σχετικό κείμενό του:
«Δεν εστιάσαμε τόσο στο άρτιο ηχητικό αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων, καθώς ήσαν ζωντανές και χωρίς τη δυνατότητα μίξης ή διορθώσεων, όσο στην ποικιλία των ακουσμάτων. Και είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε, για τεχνικούς λόγους, να συμπεριλάβουμε κάποιες ακόμα εξαιρετικές ερμηνείες».
Σε κάθε περίπτωση, και σαν αναμνηστικό, το CD κυλάει «μια χαρά» και εκπληρώνει τον στόχο του. Να καταγράψει την πορεία μιας σημαντικής ορχήστρας, που αναπτύσσεται έξω από το κέντρο, και που επεκτείνεται και σε παράλληλα σχήματα (Παιδική-Νεανική Χορωδία), διατηρώντας τα σχετικά στάνταρντ σ’ ένα υψηλό επίπεδο.
(Να πω, τέλος, πως αυτή η έκδοση έφθασε στα χέρια μου μέσω του παλαιού συνεργάτη στο περιοδικό Jazz & Τζαζ Βαγγέλη Αραγιάννη, ο οποίος τυγχάνει και κοντραμπασίστας της Ορχήστρας των Κυκλάδων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου