Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

NARCISSUS ελληνικό «μέταλλο» από τα τέλη των eighties

To 1989 είχε ηχογραφηθεί στο Rock Sound Studio της Θεσσαλονίκης από τον αείμνηστο Παντελή Δεληγιαννίδη το πρώτο άλμπουμ ενός ροκ τραγουδοποιού από τα Γιάννενα, του μπασίστα και τραγουδιστή Γιώργου Γάκη (George Gakis). Ο τίτλος του ήταν “Keep on Rock nRollin’” και συμμετείχαν σ’ εκείνο ανάμεσα σε άλλους, ο Ηλίας Ζάικος, ο Νίκος Ντουνούσης και η Julie Massino. Λίγο καιρό αργότερα είχα αγοράσει το δίσκο (ανεξάρτητη παραγωγή, που πρέπει να κυκλοφόρησε το 1990 έχοντας διανομή από την Lyra), από το Μοναστηράκι – μια promo κόπια, που είχε μέσα δύο ένθετα. Η πρώτη αφορούσε σ’ ένα βιογραφικό του Γιώργου Γάκη, από το οποίον αντιγράφω:
«Ο Γιώργος Γάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα πριν από 24 χρόνια (1966), προερχόμενος από οικογένεια με μουσική παράδοση. Από πολύ μικρός έδειξε ενδιαφέρον για την μουσική μαθαίνοντας κιθάρα, με πρώτους επηρεασμούς από τον Elvis Presley και το rock nroll. Στα 16 του έκανε το πρώτο του γκρουπ, τους Excalibur, που έπαιζαν hard rock, κάνοντας πολλές επιτυχημένες συναυλίες στην πόλη τους. Τελειώνοντας το Λύκειο πήγε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, εκεί όπου ασχολήθηκε ακόμη περισσότερο με την μουσική. Πολλές γνωριμίες, συνεργασίες και απόκτηση εμπειρίας στο στούντιο προξένησαν κάποιο θόρυβο γύρω από το όνομά του, με αποτέλεσμα να τον ζητούν από τα διάφορα νυχτερινά κέντρα της πόλης, για να εμφανισθεί ως επαγγελματίας τραγουδώντας ροκ. Το καλοκαίρι του ’88 τον ζήτησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και έκαναν μαζί την καλοκαιρινή του περιοδεία, με τη συνεργασία τους να συνεχίζεται και τον χειμώνα στην Αθήνα, στο Κεντρί. Από ’κει και μετά και παράλληλα με τους Excalibur, οι οποίοι άλλαξαν πολλά μέλη και ονόματα (τώρα ονομάζονται Narcissus) ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στον πρώτο προσωπικό δίσκο του με τίτλο “Keep on Rock nRollin’”, με rock nroll μουσική, που πάντα ήταν η αγαπημένη του.(...) Ο Γιώργος τώρα κάνει συναυλίες στην Ελλάδα για την προώθηση του δίσκου του με το συγκρότημά του, τους Troublemakers, στους οποίους παίζει τύμπανα ο αδελφός του Σωτήρης και ελπίζει να τον δείτε και να σας δει σε κάποια απ’ αυτές».
Με τους Narcissus ο Γάκης είχε ηχογραφήσει εκείνη την εποχή (1989) ένα ολόκληρο LP, στο Rock Sound Studio, και αυτό το άλμπουμ τίθεται τώρα (2019), 30 χρόνια αργότερα, για πρώτη φορά σε επίσημη βινυλιακή κυκλοφορία από τις B-Other Side Lost Archives / Vinylmania.
Οι Narcissus δεν είχαν άμεση σχέση με το rock nroll, στη στενή έννοιά του, καθώς ήταν ένα συγκρότημα του μετάλλου, του μελωδικού μετάλλου, επηρεασμένο από μπάντες τύπου Dokken ή Twisted Sister, αλλά και από νεοκλασικιστές τύπου Yngwie Malmsteen και τ’ ανάλογα. Και κάπως έτσι, με αυτές τις αναφορές, ηχογράφησαν το δικό τους υλικό, που δεν υπολείπεται, σώνει και καλά, εκείνου των άλλων σχημάτων της ελληνικής σκηνής (της εποχής).
Η μπάντα παίζει ψυχωμένα, τα keyboards βοηθούν όπου υπάρχουν προσθέτοντας σε χρώματα και όγκο, τα τραγούδια περικλείουν όλα αυτά τα γνωστά και βασικά χαρακτηριστικά τού power μέταλλου, ενώ, ανάμεσα, υπάρχουν τραγούδια που ξεχωρίζουν και τα οποία αν είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή θα έκαναν οπωσδήποτε εντύπωση (“Im not the one”, “Burning with desire”, “Cmon and get it”, “Livinfor today”).
Να σημειώσουμε πως μέλη των Narcissus ήταν οι Γιώργος Γάκης φωνή, Γιώργος Χαϊδόπουλος κιθάρες, Κώστας “Jo” Τζούνης μπάσο (δεν βρίσκεται στη ζωή – το άλμπουμ είναι αφιερωμένο σ’ εκείνον) και Σωτήρης Γάκης ντραμς, ενώ δίπλα στην τετράδα παρατάσσεται, ως session μουσικός, και ο Ανδρέας Αποστόλου στα πλήκτρα. Μουσική στα τραγούδια των Narcissus έγραφαν οι Γάκης και Χαϊδόπουλος, ενώ στίχους η Massino και ο Γάκης.
Κάτι ακόμη; Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε 300 αριθμημένες κόπιες, περιέχον 4σέλιδο ένθετο με στίχους-φωτογραφίες και κείμενα σε ελληνικά και αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου