Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

NEUMATIC PARLO, SHAMAN ELEPHANT, LESS WIN νέα συγκροτήματα από Γερμανία, Νορβηγία και Δανία σε ψυχεδελικές, progressive και post-punk αποχρώσεις

Όλο το νέο rock το βρίσκεις στο site της γερμανικής εταιρείας διανομών Creative Eclipse PR (www.creative-eclipse.com). Για τρεις πρόσφατες κυκλοφορίες γράφουμε αμέσως τώρα...
NEUMATIC PARLO: All Purpose Slicer [Unique Records, 2020]
Γερμανοί, από το Ντίσελντορφ, είναι οι Neumatic Parlo, μια μπάντα που κινείται στο χώρο του σύγχρονου indie, με κάποια στοιχεία ψυχεδελισμού και η οποία έχει εμφανισθεί ως support στους Kikagaku Moyo – και σε άλλους φυσικά, αλλά οι Ιάπωνες είναι, όπως και να το κάνουμε, κάτι ξεχωριστό. Μουσικές στους Neumatic Parlo γράφει όλο το γκρουπ (Vincent Göttler, Justin Janßen, Simon Hartmann, Frederick Oltersdorf και Luis Wedekind), ενώ οι στίχοι ανήκουν στον Vincent Göttler. Η παρθενική εμφάνιση των Neumatic Parlo στην δισκογραφία αφορά στο παρόν CD-EP, το “All Purpose Slicer”, με τα τέσσερα tracks και την κάπως... shoegaze ατμόσφαιρα.
Θέλω να πω πως οι Neumatic Parlo δεν είναι ένα γκρουπ του σήμερα, που παίζει μια μουσική του χθες. Είναι επηρεασμένοι φυσικά από το απώτερο χθες (από τα sixties εννοώ), αλλά έχουν και πιο καινούρια (90s) στοιχεία στις μουσικές τους, o συνδυασμός των οποίων τούς δίνει ένα «προσωπικό» πάτημα.
Τα τραγούδια τους, γενικώς, είναι γρήγορα, αλλά, στην εξέλιξή τους, εμφανίζουν και πιο αργά μέρη, καθώς οι διάρκειες ορισμένων παρέχουν αυτή την δυνατότητα. Δύο 4λεπτα tracks, ένα 3λεπτο κι ένα 7λεπτο είναι το περιεχόμενο του “All Purpose Slicer”, ενός EP που κυλάει στο πι και φι αφήνοντας καλές και κατά τόπους πολύ καλές εντυπώσεις.
Το πιο μεγάλο σε διάρκεια track, το “Morning metamorphosis”, είναι το πιο ενδιαφέρον τού CD/EP τους, με τις πάντα «ξερές» ερμηνείες του τραγουδιστή, τις εναλλασσόμενες ταχύτητες, τις φουριόζες κιθάρες και το στέρεο ρυθμικό τμήμα.
Επαφή: www.unique-rec.com
SHAMAN ELEPHANT: Wide Awake but Still Asleep [Karisma Records, 2020]
Για τους Shaman Elephant, ένα σύγχρονο ροκ συγκρότημα από το Bergen της Νορβηγίας, είχα γράψει λόγια καλά, πολύ καλά, το 2016. Τότε είχε κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους “Crystals”, επίσης στην Karisma, ένα άλμπουμ τόσο καλό, που θα μπορούσε να ενθουσιάσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς από τους fans του progressive rock, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις.
Στις ίδιες ράγες, τέσσερα χρόνια αργότερα, βαδίζει και το “Wide Awake but Still Asleep”, ένα ακόμη πιο σύνθετο, αλλά εξίσου καλό CD, από μια μπάντα που, σε κάθε περίπτωση, δείχνει χαρακτήρα. Έξι tracks και μια σουίτα τριών μερών, την “Traveller”, περιλαμβάνει η νέα δουλειά των Shaman Elephant, ενός γκρουπ που πατάει πολύ γερά πάνω στις κλασικές progressive παρακαταθήκες.
Στην έκδοση που έχω στα χέρια μου δεν αναφέρονται μέλη, όπως δεν αναφέρονται και στο bandcamp, άρα να μην το ψάξω περαιτέρω. Σίγουρα πάντως έχουμε να κάνουμε με μια τετράδα που χειρίζεται κιθάρες, πλήκτρα, μπάσο και ντραμς, διαμορφώνοντας έναν ήχο πλήρη, γεμάτον ένταση, δύναμη, αποφασιστικές αλλαγές, με επιταχυνόμενα και επιβραδυνόμενα μέρη, ενώ υπάρχει και τραγούδι, όχι πάντα, αλλά υπάρχει – και λέμε για καλλίφωνο τραγούδι, που ενίοτε δεν ταιριάζει με τα τόσο δυναμικά και κυκλωτικά patterns, άλλοτε όμως είναι ό,τι πρέπει (αν μιλάμε για κομμάτια σαν το “Ease of mind”).
Επιρροές μπορείς να ανακαλύψεις σίγουρα από τους Yes και τους Black Sabbath (ναι, και ας ακούγεται κάπως περίεργο αυτό, το λέω επειδή τα δύο γκρουπ δεν συνάδουν), γιατί όχι και από παλαιά συγκροτήματα τής νορβηγικής σκηνής, σαν τους Aunt Mary και τους Ruphus ή ακόμη και από τους νεότερους Motorpsycho, πιθανώς δε ακόμη και από τους... Steely Dan (επειδή οι ίδιοι οι Νορβηγοί ονοματίζουν έτσι μια σύνθεσή τους).
Όλα τα κομμάτια τους είναι πολύ καλά –τα τρία πρώτα και τα τρία τελευταία, με το ενδιάμεσο ήσυχο ή σχετικώς ήσυχο να ακούγεται σαν ιντερμέδιο– με τη σουίτα να αποδείχνει το ταλέντο των Shaman Elephant και στη μεγάλη φόρμα, και με το έσχατο “Strange illusions” να φανερώνει σπουδαίες εκτελεστικές δυνατότητες.
Επαφή: www.karismarecords.no
LESS WIN: Given Light [The Big Oil Recording Company, 2020]
Δανοί από την Κοπεγχάγη οι Less Win έχουν τώρα ένα καινούριο LP/CD, το “Given Light”, που γενικώς κινείται στο χώρο του σύγχρονου rock, εκείνου που κατακρατεί στοιχεία από το punk, αλλά και από τα συγκροτήματα, που ακολούθησαν το ρεύμα του seventies british punk, στη δεκαετία του ’80 πια. Μέλη των Less Win είναι οι Casper Morilla Fernández κιθάρες, φωνή, Patrick Kociszewski μπάσο, φωνή και Matthew Moller ντραμς, κρουστά, φωνή, φυσαρμόνικα, ενώ υπάρχουν και διάφοροι guests σε βιόλα, πιάνο, τρομπόνι, τενόρο σαξόφωνο και τρομπέτα. Παρά ταύτα πουθενά ο ήχος δεν «εντεχνίζει», καθώς τα έξτρα όργανα υπάρχουν, απλώς, για τις πινελιές, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις παρεμβαίνουν κάπως πιο αποφασιστικά (φερ’ ειπείν, τα πνευστά, στο 4λεπτο “Man of my time”).
Σε γενικές γραμμές το “Given Light” είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ, ορμητικό, αποφασιστικό, με ουσία και νόημα, που θα μπορούσε να ενδιαφέρει όλους τους fans των Stranglers κατ’ αρχάς και από ’κει και πέρα κάθε καλοπροαίρετο ακροατή (είτε του punk, είτε του rock).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου