Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ART TELEPATHS η μπάντα του Γιώργου Σκαρλάτου (πρώην Magic De Spell)

Οι Art Telepaths είναι ένα τρίο, το οποίο αποτελούν μουσικοί με ιστορία στο χώρο του ελληνικού ροκ, πανκ κ.λπ. Λέμε για τους Γιώργο Σκαρλάτο μπάσο, φωνή από τους Magic De Spell, Στάθη Παπανδρέου ντραμς από τους Αδιέξοδο, Split Image και Ηλία Ράπτη κιθάρα από τους Χερουβείμ, New Zero God, Drama Queen κ.ά. (όπως διαβάζω στο discogs). Κάτω από την ονομασία Art Telepaths υπάρχει άλλη μία κυκλοφορία, στην Geheimnis το 2013 (με tracks που συντέθηκαν το ’82, αλλά ηχογραφήθηκαν το 2012), με τα «Freakόνειρα» να αποτελούν την πιο καινούρια εμφάνιση του γκρουπ. Λέμε για ένα 12ιντσο EP, με τέσσερα τραγούδια, που κυκλοφορεί σε 220 κόπιες από την B-Other Side Records.
Πρώτο τραγούδι το «Freakόνειρα», σε στίχους-μουσική του Γιώργου Σκαρλάτου. Κλασικός ελληνορόκ ήχος, βασισμένος στις κιθάρες φυσικά (άκου Απροσάρμοστους), με στίχους κοινωνικοπολιτικούς, που φέρνουν στο νου... ελληνική δεκαετία του ’80. Παλιομοδίτικο το στυλ, αλλά φαίνεται πως κρατάει ακόμη.
Το δεύτερο τραγούδι, το «Μείνε μακριά», έχει στίχους της Ντέπης Χατζηκαμπάνη (από το ποιητικό βιβλίο της 40 Πυρετοί, του 2014). Όπως διαβάζω στο biblionet στίχους της Χατζηκαμπάνη έχουν τραγουδήσει... «ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μπάμπης Στόκας, ο Θάνος Ανεστόπουλος, ο Μάνος Ξυδούς, ο Ηλίας Μακρίδης, οι Magic De Spell, ο Δημήτρης Γαύρος, οι Όναρ, οι Σπυριδούλα, τα Γυμνά Καλώδια, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Διονύσης Τσακνής, ο Μάκης Σεβίλογλου, ο Χρήστος Μάστορας, ο Κώστας Παρίσσης, ο Πασχάλης Τσαρούχας και άλλοι πολλοί». Το τραγούδι του Σκαρλάτου είναι πιο θρηνητικό, μέσου τέμπου, και παραπέμπει κάπως, κάπως λέω σε... Λευκή Συμφωνία. (Έχοντας ακούσει όλα τα τραγούδια λέω πως είναι το ωραιότερο των «freakονείρων»).
Στη δεύτερη πλευρά κυριαρχεί η διασκευή των Art Telepaths στο γνωστό τραγούδι του Νικόλα Άσιμου «Σχιζοφρενοβλαβίωση». Ο Σκαρλάτος σπιντάρει το κομμάτι, το κάνει πιο rock, αλλά κάπου χάνεται αυτό το ύφος της αφήγησης του Άσιμου. Ίσως δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κανείς δεν μπορεί να πιάσει την προσωδία των στίχων του Άσιμου, τους τονισμούς του, τον σαρκασμό που βγάζει στις ερμηνείες του κ.λπ. Άρα, και μία cool, μπητάτη διασκευή τής «Σχιζοφρενοβλαβίωσης» πιθανώς να είναι το μόνο που μπορεί να έχει νόημα – καθώς Άσιμος δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερος.
Το EP θα ολοκληρωθεί με το «Θυμάμαι (με σύνορα δεν θέλω να ζω)», ένα τραγούδι σε μουσική και στίχους Γιώργου Σκαρλάτου (στις κιθάρες, γενικώς, βοηθάει και ο Γιώργος Τέντης). Το τραγούδι, που είναι επίσης γρήγορο, κυλάει μια χαρά, είναι και αυτό... old-fashion, έχει στίχους κοινωνικοπολιτικούς ξανά, κάπως απλοϊκά διατυπωμένους, αλλά ok, από τη στιγμή που είναι προς την... σωστή κατεύθυνση δεν υπάρχει θέμα.
Συμπαθητικό (και σίγουρα από καρδιάς) το όλον εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου