Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

COWBOYS & FRENCHMEN ένα άξιο συγκρότημα σύγχρονης jazz από τις ΗΠΑ

Υπάρχει μια μικρού μήκους ταινία τού David Lynch (με τους Harry Dean Stanton και Jack Nance), η The Cowboy and The Frenchman από το 1988 και από εκεί έχουν δανειστεί το όνομά τους οι Cowboys & Frenchmen, ένα... μυστήριο τζαζ κουιντέτο, νέων μουσικών, το οποίον αποτελούν οι Ethan Helm άλτο σαξόφωνο, φλάουτο, Owen Broder άλτο και βαρύτονο σαξόφωνα, Addison Frei πιάνο, Ethan OReilly μπάσο και Matt Honor ντραμς. Η τωρινή line-up των Cowboys & Frenchmen, αυτή που εμφανίζεται στο τρίτο κατά σειρά CD τους Our Highway [Outside in Music, 2021], δεν είναι ίδια μ’ εκείνην του προηγούμενου άλμπουμ τους “Bluer Than You Think” (2017), για το οποίον υπάρχει ήδη review στο δισκορυχείον, καθώς ο πιανίστας Chris Ziemba έχει αντικατασταθεί από τον Addison Frei, όμως, και σε κάθε περίπτωση, η «λογική» της jazz τού κουιντέτου δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει κι εδώ, εννοούμε, μια συνθετική πολυπλοκότητα (και τα έξι tracks είναι συνθέσεις του αλτίστα-φλαουτίστα Helm), η οποία αφήνει το βαθύ χνάρι της στο άλμπουμ.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως με τον τίτλο “Our Highway” δεν υπάρχει μόνο το CD, μα και μια ταινία, ένα βίντεο τέλος πάντων, το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις στο site της μπάντας, και που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής ενός γκρουπ (των Cowboys & Frenchmen) στα χρόνια πριν την covid-19, με τις περιοδείες, τη νομαδική ζωή, τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη, ένας συνδυασμός αστικής ζωής και φυσικού περιβάλλοντος ούτως ειπείν, που είναι ικανός να διαμορφώσει (ο συνδυασμός) συνθήκες τέτοιες, μέσα από τις οποίες θα προκύψει, τελικώς και μια συνθετική δημιουργία. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας περιπλάνησης είναι και το “Our Highway”, που αφορά σε μια ζωντανή εμφάνιση των Cowboys & Frenchmen στην αίθουσα (μουσική σκηνή) SubCulture της Νέας Υόρκης, στις 29 Σεπτεμβρίου 2019.
Το άλμπουμ ανοίγει με το 7λεπτο “American whispers: Pines”. Βασικά να πούμε πως η “American whispers” είναι μια σουίτα, που δεν είναι συνεχής στο CD και που απαρτίζεται από τα tracksPines”, “Streams - An old church” (10 λεπτά) και “Gig Life / Mountains” (15 λεπτά). Τα τρία αυτά tracks, τα τρία μέρη της σουίτας, προκύπτουν από διαφορετικές αφετηρίες, οι οποίες περιγράφονται, με προγραμματικό τρόπο στους τίτλους (Πεύκα, Μια παλιά εκκλησία, Βουνά), μεταφέροντας διαφορετικές ηχητικές εικόνες, μέσα όμως από φρενήρη, εξοντωτικά tempi, με θαυμάσιες «συνομιλίες» οργάνων (οι εναλλαγές μεταξύ σαξοφώνων και φλάουτων είναι συναρπαστικές) και ποικιλομορφίες από funky style, έως post-bop, ballads κ.λπ. Βεβαίως υπάρχει και η πνευματική διάσταση, δια της οποίας μπορεί να αποκαλύπτεται, στα tracks των Cowboys & Frenchmen, η επαφή τους με το φυσικό στοιχείο, και αυτή καταγράφεται στην... κολτρεϊνική προσευχή (από την Alice Coltrane) “Alice in Promisedland”, με το 4λεπτο “Where is your wealth?” και το 5λεπτο “The farmers reason” να αποβλέπουν σε μιαν όχι και τόσο νοερή περιγραφή, στην πρώτη περίπτωση μιας «πνευματικής» εγρήγορσης και στην δεύτερη ενός κλίματος «ελευθερίας», που παραπέμπει στην αγροτική Αμερική (μέσα από μιαν τύπου country, αργή στην ανάπτυξή της και «ανοιχτή» μελωδία).
Εξαιρετικό άλμπουμ, από ένα νέο γκρουπ με όραμα και με άποψη για την σύγχρονη jazz.
Επαφή: www.cowboysandfrenchmen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου