Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΓΑΝΙΔΗΣ / ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: ΕΤΙΚΑΙΕΤΙΚΑΙΤΗΚΑΙΤΗ

Παραλάβαμε εσχάτως το πιο νέο άλμπουμ των Μιχάλη Σιγανίδη / Συγκρότημα Λαμπράκη, που τιτλοφορείται «ΕΤΙΚΑΙΕΤΙΚΑΙΤΗΚΑΙΤΗ» [υπό το μόδιον, 2021]. Βασικά το άλμπουμ είναι ένα βιβλίο, μικρού σχήματος και 94 σελίδων, που στο τέλος του έχει κολλημένο ένα στικάκι. Όπως έχουμε πει πολλές φορές εμείς εδώ στο δισκορυχείον δεν γράφουμε για ψηφιακά αρχεία – γράφουμε μόνο για φυσικές μορφές, και ως τέτοιες υπολογίζουμε μόνον τους... παραδοσιακούς δίσκους βινυλίου ή compact, όλων των τύπων και όλων των στροφών, και φυσικά τις κασέτες. Επειδή, όμως, το νέο αυτό άλμπουμ του Μιχάλη Σιγανίδη διαθέτει και «φυσικό» υλικό (το βιβλίο εννοούμε) κάνουμε την παραχώρηση, παραβλέπουμε δηλαδή τον κανόνα, και γράφουμε-αντιγράφουμε, για αρχή, τα σχετικά προς ενημέρωσίν σας...
Βρήκαμε ένα κείμενο στο δίκτυο, στο σάιτ jazzeventsalive.com, το οποίον μεταφέρουμε εδώ, για να μπούμε όλοι μαζί σ’ ένα πρώτο νόημα:
«Στις 20 Δεκεμβρίου (2021), στις 20:00, o Μιχάλης Σιγανίδης και το Συγκρότημα Λαμπράκη, σας προσκαλούν στο Baumstrasse, Σερβίων 8 (2ος όροφος), Βοτανικός, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του δίσκου ΕΤΙΚΑΙΕΤΙΚΑΙΤΗΚΑΙΤΗ, για τον οποίο θα μιλήσουν οι: Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης (συγγραφέας, μεταφραστής), Κώστας Βραχνός (ποιητής, δοκιμιογράφος), Ειρήνη Συνοδινού (ποιήτρια, ιστορικός), Κορνήλιος Σελαμσής (συνθέτης) και ο δημιουργός.
ΕΤΙΚΑΙΕΤΙΚΑΙΤΗΚΑΙΤΗ: 21 tracks πένθους και λατρείας σε τέσσερα layers (ποιήματα, μουσική, φωτογραφίες, βίντεος), που συνθέτουν ένα αφηγηματικό πάτσγουορκ, τουτέστιν DAMI (Dramatized Ambient Music and Images). Τα οπτικά ποιήματα ικανοποιούν την ανάγκη για μετάπραξη, όπως την εννοούσε ο Γιάννης Χρήστου.
O δέκατος προσωπικός δίσκος του Μιχάλη Σιγανίδη (Χειμερινοί Κολυμβητές, Primavera en Salonico), η πιο πρόσφατη κατάθεσή του, πλαισιώνεται από τους περφόρμερς (Θεανώ Μεταξά, Κατερίνα Δοξαστάκη, Πάνος Αθανασόπουλος, Γιώργος Φραγκίσκος), μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών (Χάρης Λαμπράκης νέι, πλήκτρα, Fausto Sierakowski άλτο σαξόφωνο, Πάνος Μανουηλίδης ηλ. μπάσο, ακουστική κιθάρα, Βασίλης Μαντζούκης τύμπανα, κρουστά, Γιάννης Αναστασάκης ηλ. κιθάρα, effects, μουσικό πριόνι) και εικαστικών-κινηματογραφιστών (Ναταλία Μαντά, Σόφη Παπαδοπούλου, Τάσος Παλαιορούτας, Ερατώ Τζαβάρα, Παύλος Παυλίδης, Χρόνης Θεοχάρης).
Καταρρίπτει όρια (το έργο) και ενσωματώνει στοιχεία που, μπορεί στην αρχή να μοιάζουν ετερόκλητα, ωστόσο, όσο αφήνεται κανείς να περιπλανηθεί στον κόσμο που συνθέτουν, συνειδητοποιεί ότι αποτελούν κομμάτια από ένα γοητευτικό και γεμάτο συγκινήσεις παζλ, προερχόμενο από ένα πολυσυλλεκτικό, διαρκώς εξελισσόμενο και μονίμως ανήσυχο πνεύμα (του Μ. Σιγανίδη).
Το εξώφυλλο κοσμεί έργο του Γιάννη Ζήκα.
To ΕΤΙΚΑΙΕΤΙΚΑΙΤΗΚΑΙΤΗ, κυκλοφορεί ανεξάρτητα, με την υποστήριξη του Black Duck, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, από τις εκδόσεις Υπό το μόδιον. Αποτελείται από ένα βιβλίο 94 σελίδων και μια καλαίσθητη κάρτα USB στην οποία θα βρει κανείς ένα βίντεο εβδομήντα ενός λεπτών μουσικής, ταινιών και φωτογραφιών αλλά και τα μουσικά κομμάτια σε ψηφιακή μορφή»
.
Όσοι έχουν ακούσει προηγούμενα άλμπουμ του Μιχάλη Σιγανίδη και όσοι, τέλος πάντων, απολαμβάνουν αυτά τα άλμπουμ, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα με το «ΕΤΙΚΑΙΕΤΙΚΑΙΤΗΚΑΙΤΗ», καθώς και τούτο το long-play είναι νέτα-σκέτα απολαυστικό.
Το «σουρεαλιστικό» σύμπαν του Μιχάλη Σιγανίδη ανιχνεύεται παντού, σε κάθε στροφή αυτού του 40λεπτου ηχητικού άλμπουμ – ή του 71λεπτου ηχο-βιντεακού, για περισσότερη απόλαυση και εμπέδωση (ανάμεσα και η Μαριώ να τραγουδάει και να παίζει ντραμς!).
Ο κόσμος του Μιχάλη Σιγανίδη, απαρτίζεται από την μουσική φυσικά, όπως είναι η jazz, η λαϊκή avant, το εκκλησιαστικό μέλος, τα λαϊκά ακούσματα, κάπου και το rock ή το funk, αλλά σαν αλατοπίπερο, και βεβαίως από τις τεχνικές και τα τερτίπια των στούντιο, με όλο αυτό το ανοικονόμητο υλικό από φωνές, samples, field recordings κ.λπ. που ενοποιούνται μέσα από ένα συνεχές και δημιουργικό κολάζ.
Άλλες διαστάσεις του «σύμπαντος κόσμου» Σιγανίδη είναι τα κόμιξ, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, η Ορθοδοξία στη γείωσή της (όχι μόνον ως πνευματικότητα), το σουρεαλιστικό, με διαρκή στοιχεία λογοπαιγνίων και παραλόγου, χιούμορ και άλλα τινά, μικρά και μικρότερα, που αναδύονται πίσω, μέσα, από κάθε μικρό ή μεγάλο track τούτου του πολυδιάστατου άλμπουμ.
Συμβάλλει πρωτίστως το Συγκρότημα Λαμπράκη (τα ονόματα αναφέρθηκαν πιο πάνω, στα πλάγια γράμματα) και μαζί του οι τραγουδιστές-απαγγελτές.
Eπαφή: https://www.facebook.com/michalis.yavasoglou/posts/10228028201790808

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου