Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

ADAM BAŁDYCH QUINTET, NILS LANDGREN SOLO, “Christmas in the Spirit of Jazz”, “Magic Moments 14 / In the Spirit of Jazz” νέα άλμπουμ της ACT Music + Vision

ADAM BAŁDYCH QUINTET: Poetry [ACT Music + Vision, 2021]
Από τις πολύ συγκεκριμένες «φωνές» της ACT, ο πολωνός βιολιστής Adam Bałdych έχει εκδώσει διάφορα CD εκεί, για ορισμένα εκ των οποίων έχουμε γράψει και στο δισκορυχείον – όπως για το “Brothers” (2017) με Helge Lien Trio και Tore Brunborg ή για το “Clouds” (2020), με Vincent Courtois και Rogier Telderman.
Το πιο νέο άλμπουμ του Adam Bałdych με το κουιντέτο του (Marek Konarski τενόρο σαξόφωνο, Krzysztof Dys πιάνο, Michał Barański κοντραμπάσο και Dawid Fortuna ντραμς, οι υπόλοιποι τέσσερις), μετατρέπεται εδώ σε σεξτέτο, καθώς ο πολύ γνωστός και εξ ίσου σημαντικός ιταλός τρομπετίστας-φλουγκελχορνίστας Paolo Fresu έρχεται να προστεθεί στο σχήμα, ως κανονικό (παρότι έξτρα) μέλος.
Το “Poetry”, που περιλαμβάνει δέκα συνθέσεις του Bałdych και μία διασκευή στο “Hyperballad” της Björk είναι ένα άλμπουμ με θαυμαστή αισθητική ενότητα.
Όλες οι συνθέσεις είναι μία και μία, κινούμενες σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον contemporary πλαίσιο (ένα κλασικό euro-jazz πλαίσιο, βασικά), που δίνει έμφαση στις μελωδικές γραμμές και στον ελεγχόμενο έως και πολύ ελεγχόμενο αυτοσχεδιασμό.
Οι μελωδίες ακούγονται συναρπαστικές από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο track, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πώς, και συμβολικώς, αυτά τα δύο κομμάτια, τα “Heart beats” και “Open sky” είναι από τα ωραιότερα του δίσκου. Καταπληκτικά, εν ολίγοις, με το βιολί του Adam Bałdych να ακούγεται αποκαλυπτικό σχεδόν (στο πρώτο) και με την τρομπέτα του Paolo Fresu να μαγεύει στο δεύτερο
Ενδιαμέσως, και σ’ ένα τέτοιο άλμπουμ, με τόσους υπερ-παίκτες, δεν μπορεί να μην απολαμβάνεις το piano-playing του Krzysztof Dys στο “Stars” ή τους σαξοφωνισμούς του Marek Konarski στο τενόρο, στο “Hyperballad”, με το ρυθμικό τμήμα να χαράζει τις δικές του μοναδικές και απέριττες γραμμές, «στρώνοντας» το παιγνίδι σε όλα τα lead όργανα.
Μοναδικός ο Bałdych και σαν συνθέτης, και σαν εκτελεστής, αλλά έχει δίπλα του και μία πολύ μεγάλη ομάδα.
NILS LANDGREN SOLO: Nature Boy [ACT Music + Vision, 2021]
Από τους τρομπονίστες «σύμβολα» της ACT, αλλά και της euro-jazz γενικότερα, ο Σουηδός Nils Landgren, είτε με τους Funk Unit είτε με τα υπόλοιπα κατά καιρούς σχήματά του, έχει αποδείξει πως είναι από τους μουσικούς που αξίζει να τους εμπιστεύεσαι ακόμη και με κλειστά μάτια.
Το πιο νέο άλμπουμ τού Nils Landgren αποκαλείται “Nature Boy” και είναι σόλο. Σόλο τρομπόνι. Είναι δε ηχογραφημένο τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2021, στην Εκκλησία της πόλης Ingelstorp, στην νότια Σουηδία.
Από την μια το τρομπόνι λοιπόν, αυτό το μαγικό τρομπόνι του Landgren, που τόσες φορές το έχουμε απολαύσει στις ηχογραφήσεις της ACT, και από την άλλη ο χώρος, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που έχει επιλεγεί για την εγγραφή είναι οι δύο πιο βασικές συνιστώσες εκείνου που ακούμε στο “Nature Boy” – καθώς ακολουθεί από κοντά και το ρεπερτόριο, που, σε κάθε περίπτωση, ανταποκρίνεται πλήρως στις διαθέσεις και τις διαχρονικές «αγάπες» του εκτελεστή.
Έτσι, και σε πρώτο πλάνο, υπάρχει εδώ εξαιρετικό παραδοσιακό υλικό (οκτώ στα δεκατέσσερα κομμάτια), ενώ σ’ ένα δεύτερο απολαμβάνουμε συνθέσεις (δύο) του Evert Taube, ενός από τους πιο σημαντικούς σουηδούς τραγουδοποιούς του 20ου αιώνα, του Duke Ellington (δύο), του Eden Ahbez (το κλασικό “Nature boy”, που δίνει και τον τίτλο στον δίσκο) και ακόμη μία καινούρια σύνθεση του ίδιου του Nils Landgren, που τιτλοφορείται “A minor” και που ανταποκρίνεται και αυτή φυσικά στην ιερότητα του χώρου.
Η μελωδίες που απελευθερώνει με το τρομπόνι του ο Landgren είναι ασυζητητί συναρπαστικές, με το moody κλίμα να κυριαρχεί και να σκεπάζει κάθε τι. Είτε στην Εκκλησία της Ingelstorp, είτε στο... δωμάτιό σου.
VARIOUS: Christmas in the Spirit of Jazz [ACT Music + Vision, 2021]
Ήταν αναμενόμενο, κάποια στιγμή, να προκύψει και μια συλλογή της ACT Music + Vision με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο, καθότι η γερμανική εταιρεία έχει τυπώσει μέσα στα χρόνια πολλά ανάλογα «επώνυμα» CD.
Εύκολη(;) λοιπόν η δουλειά για τον compiler Marco Ostrowski να συλλέξει δέκα οκτώ από αυτά τα tracks και να τα παρουσιάσει σ’ ένα πολύ ωραίο, 71λεπτο CD.
«Όλοι» οι καλλιτέχνες του ρόστερ της ACT παρελαύνουν από το “Christmas in the Spirit of Jazz” – από τον Nils Landgren, τους Echoes of Swing και την Jazzrausch Big Band, μέχρι την Viktoria Tolstoy, την Ida Sand και την Cæcilie Norby, και από τον Iiro Rantala, τον Adam Bałdych και τον Bugge Wesseltoft, μέχρι την Laila Biali, το Helge Lien Trio και τον Lars Danielsson.
Και το ρεπερτόριο ανάλογο – και όλων των ειδών. Και παραδοσιακά κομμάτια, και επώνυμα (των καλλιτεχνών της ACT) και άλλα διάφορα (επώνυμα) του διεθνούς ρεπερτορίου, από John Lennon και Thad Jones, μέχρι Mel Tormé και Jean Sibelius.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το εύρος του Christmas in the Spirit of Jazz”, αλλά εκείνο που ενδεχομένως δεν αντιλαμβάνεστε είναι την πολύ καλή δουλειά του Ostrowski, ο οποίος φρόντισε να ετοιμάσει μια συλλογή όχι «κολλώντας» με ανεξέλεγκτο τρόπο τραγούδια, το ένα μετά το άλλο, αλλά επιχειρώντας να γκρουπάρει, σκεπτόμενος τις εναλλαγές στυλ, τις ειδικές ατμόσφαιρες και τις ενορχηστρώσεις-ερμηνείες.
Εξοικείωση απαιτείται με τον κατάλογο της ACT και οπωσδήποτε καλό γούστο – κάτι που ο compiler φαίνεται να τα διαθέτει, οπότε... όλα τέλεια.
VARIOUS: Magic Moments 14 / In the Spirit of Jazz [ACT Music + Vision, 2021]
Όπως έχουμε ξαναγράψει... τα “Magic Moments” είναι οι καλές συλλογές τής ACT Music + Vision, με υλικό κάθε φορά από την πρόσφατη παραγωγή της, που λειτουργούν άψογα και στο επίπεδο της γνωριμίας (για τους νέους θιασώτες του label), μα και στο επίπεδο της απόλαυσης γενικότερα, για πάσης φύσεως fans. Στο δισκορυχείον, και μετά από ένα μικρό ψάξιμο που επιχειρήσαμε, βρήκαμε πως υπάρχουν κείμενα για τα “Magic Moments” #13, #11, #10 και #5, οπότε σε αυτά τα τέσσερα προσθέστε τώρα και το παρόν #14.
Στο CD, που συνοδεύεται πάντα από πολυσέλιδο booklet (εδώ 32 σελίδων, με στοιχεία και φωτογραφίες) ανθολογούνται κομμάτια από τους Daniel García / El Negrón & Ibrahim Maalouf, Birgit Minichmayr / Quadro Nuevo & Bernd Lhotzky, Lars Danielsson Liberetto, Willeitner / Breinschmid & Jenner, Nesrine, Philipp Schiepek & Walter Lang, KUU!, Helbock / Studnitzky & Jansen, Nils Landgren Funk Unit, Ida Sand, Wollny / Parisien / Lefebvre & Lillinger, Jazzrausch Bigband, Vincent Meissner Trio, Johanna Summer, Joachim Kühn και Lundgren / Parisien & Danielsson.
Συνολικώς δέκα έξι tracks, τα οποία καταδεικνύουν τις πολλές και διαφορετικές διαστάσεις της εταιρείας, που μπορεί ναι μεν να έχει την jazz σ’ ένα πρώτο πλάνο, αλλά κατά βάση συζητάμε για ένα απολύτως πολλυσυλεκτικό, όσον αφορά στα μουσικά είδη, label, μέσα στο οποίον, πέραν της jazz, χωράνε τα πάντα. Από την world music, το funk και τα σύγχρονα ρυθμικά χορευτικά μοτίβα, μέχρι τις κλασικές jazz ιμπρεσιονιστικές καταδείξεις, το βορειοευρωπαϊκό περιβάλλον και το μεσογειακό ταμπεραμέντο.
Για πολλά από τα άλμπουμ των προαναφερομένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων έχουμε γράψει αναλυτικά reviews στο blog, ενώ για κάποια άλλα θα γράψουμε στο άμεσο μέλλον.

Η ACT Music + Vision εισάγεται από την AN Music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου