Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ο PETE MALINVERNI παίζει Leonard Bernstein

Ο αμερικανός πιανίστας της jazz Pete Maliverni είναι ένας μουσικός που μας απασχολεί ανά διαστήματα με εξαιρετικούς δίσκους, από τους οποίους δεν εκλείπει το concept
Σ’ ένα προηγούμενο άλμπουμ του, το “Candlelight / Love in the Time of Cholera” [Saranac Records, 2020], στη συνεργασία του με την βιολίστρια της κλασικής Juliet Kurtzman, το «θέμα» ήταν επηρεασμένο από το μυθιστόρημα τού Gabriel García Márquez «Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας». Σ’ ένα πιο προηγούμενο, στο “Heaven” [Saranac Records, 2017], το θέμα είχε να κάνει με την θρησκευτικότητα. 
Τώρα, στο πιο νέο CD του, που αποκαλείται “Plays Leonard Bernstein / On the Town” [Planet Arts, 2022], ο Pete Malinverni, συνεργαζόμενος με τους Ugonna Okegwo μπάσο και Jeff Hamilton ντραμς, στρέφεται προς το έργο του διάσημου αμερικανού συνθέτη, πιανίστα, μαέστρου κ.λπ. Leonard Bernstein (1918-1990), διασκευάζοντας, για piano-trio, κλασικές συνθέσεις του.
Στο μέσα μέρος του triple folded all paper sleeve υπάρχει μία ωραία ιστορία για το πώς, κάποτε, είχε γνωρίσει ο Pete Malinverni τον Leonard Bernstein (σ’ ένα ρεστοράν της Νέας Υόρκης, εκεί όπου θα κατέληγε το cast της όπερας του Franco ZeffirelliTosca”, που ανέβαινε, τότε, στην Metropolitan Opera), για να έλθει στην πορεία σε μεγαλύτερη επαφή με το έργο και τη σκέψη του μεγάλου Αμερικανού (γιατί ο Bernstein ήταν και θεωρητικός, δάσκαλος κ.λπ. με όλη τη σημασία της λέξης).
Ήρθε, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου για τον Pete Malinverni να προβεί στο αυτονόητο. Στην επιλογή, διασκευή και από ’κει και πέρα παρουσίαση μιας σειράς συνθέσεων του L. Bernstein από τα έργα του “On the Town”, “Wonderful Town”, “West Side Story” και “Mass”, με την βοήθεια δύο εξαιρετικών μουσικών, σε sessions των οποίων έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο blog (ιδίως του Jeff Hamilton, ενός κορυφαίου ντράμερ του αμερικάνικου mainstream τζαζ κυκλώματος).
Το set, που είναι «χαραγμένο» εδώ, κυλάει με θαυμαστή ενότητα, δεν συζητάμε για επάρκεια, προσφέροντας στιγμές πιανιστικής αγαλλίασης, με τον Malinverni να περνά με την άνεση του βιρτουόζου «πάνω» από αυτές τις θαυμάσιες μελωδίες, και με τους Okegwo και Hamilton να συνοδεύουν με ουσία και απλότητα, ετοιμάζοντας ιδανικά ρυθμικά patterns.
Το άλμπουμ θα ολοκληρωθεί με μια 6λεπτη σύνθεση τού Pete Malinverni (το μοναδικό original του άλμπουμ), που έχει τίτλο “A night on the town”. Πρόκειται για μία, παιχνιδιάρικη προσέγγιση σε θέματα του L. Bernstein, που αποτέλεσαν μέσα στα χρόνια, και αποτελούν ακόμη, διαχρονικές «αγάπες» του αμερικανού πιανίστα και συνθέτη (του Malinverni εννοούμε).
Επαφή: www.petemalinverni.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου