Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

ΚΙΤΡΙΝΑ ΦΩΤΑ ένα γκρουπ από την Σαντορίνη, που κυκλοφορεί δίσκο μετά από 20 σχεδόν χρόνια παρουσίας

Διάβασα στις σημειώσεις του innersleeve, αυτού του προσεγμένου εικαστικώς βινυλίου (με το απλό, αλλά όμορφο gimmick cover) πως το συγκρότημα Κίτρινα Φώτα, που μας έρχεται από την Σαντορίνη, υπάρχει από το 2003 – αν και τα περισσότερα από εκείνα τα πρωταρχικά μέλη δεν φαίνεται να συμμετέχουν στις τωρινές ηχογραφήσεις του γκρουπ, που, λογικώς, είναι οι πρώτες επίσημες δικές του.
Το άλμπουμ, που τιτλοφορείται «Κίτρινα Φώτα» [ΑN-205 Ραδιοφωνικές Παραγωγές / διανομή: B-Other Side Records, 2021] περιέχει δέκα κομμάτια, μοιρασμένα ανά πέντε, στις δύο πλευρές του βινυλίου, που υποστηρίζονται από μία ομάδα μουσικών-τεχνικών, τα ονόματα των οποίων είναι: Θωμάς Πάνου μουσική, στίχοι, φωνή, φωνητικά, κιθάρες, Γιάννης Μπλάθρας ενορχήστρωση, προγραμματισμός, φωνητικά, Χάρης Καραμολέγκος ηχοληψία, μίξη, φωνητικά, κιθάρες,, Λάμπρος Σιγάλας στίχοι, Ευρυδίκη Γεωργοπούλου απαγγελίες, ελεύθερη διασκευή στίχων στο «Κίτρινα φώτα (pt.II)», Γιάννης Σιγάλας (ΑΝ 205) επιμέλεια έκδοσης βινυλίου και Θωμάς Πάνου, Γιάννης Μπλάθρας παραγωγή.
Έχουμε λοιπόν εδώ μία κάπως homemade δουλειά, ένα άλμπουμ που κινείται στο χώρο του ελληνόφωνου pop-rock, σαν αυτό που παιζόταν στις αρχές της προ-προηγούμενης δεκαετίας ή και λίγο πιο πίσω ακόμη.
Δεν ξέρω ποιες μπορεί να είναι ακριβώς οι επιρροές των Κίτρινων Φώτων, όμως η γενικότερη αισθητική των τραγουδιών μάς παραπέμπει σε μπάντες τύπου Domenica, De Facto κ.λπ., συγκροτήματα δηλαδή που επιχείρησαν να φτιάξουν απλά και καλά τραγούδια, που να κυλάνε χωρίς προσκόμματα.
Καταφέρνουν τα Κίτρινα Φώτα να πλησιάσουν, να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν αυτού του τύπου τα καλά συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής ή υπολείπονται εκείνων; Μάλλον υπολείπονται θα λέγαμε, αν κρίνουμε από αυτό το συμπαθητικό δισκάκι τους, που έχει και προτερήματα και ελαττώματα – οπότε αν βελτιωθούν τα δεύτερα ή παύσει να υπάρχουν, τότε θα μιλάμε για μία ανάλογης δυναμικής και ποιότητας μπάντα.
Εκ πρώτης τα λόγια είναι εκείνα που θέλουν μία μεγαλύτερη προσοχή και όσον αφορά στα νοήματά τους, και όσον αφορά στην προσωδία τους (με καταλληλότερες λέξεις, φράσεις κ.λπ., ώστε να βγαίνουν καλύτερα τα μέτρα), ενώ εκεί όπου απαιτείται ακόμη πιο μεγάλη προσοχή είναι στις ερμηνείες, οι οποίες ακούγονται επίπεδες. Φυσικά, άπειρα περιθώρια βελτίωσης μπορεί να υπάρξουν και στο θέμα της παραγωγής, καθώς πεπειραμένοι τεχνικοί-παραγωγοί θα «δέσουν» και θα «γεμίσουν» ακόμη καλύτερα τον ήχο των Κίτρινων Φώτων.
Από συνθετικής και εκτελεστικής πλευράς, τώρα, τα Κίτρινα Φώτα στέκονται σε καλό επίπεδο, έχοντας να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες μελωδίες, με κάποια από τα τραγούδια τους όντως να ξεχωρίζουν (ένα τέτοιο είναι το «Όνειρα» για παράδειγμα), ενώ αρκετά καλό είναι και το οργανικό σχεδόν «Κίτρινα φώτα (pt.II)» εκεί στο τέλος του δίσκου (με την απαγγελία της Ευρυδίκης Γεωργοπούλου).
Επαφή: https://kitrinafota.bandcamp.com/album/-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου