Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

15 XΡΟΝΙΑ PUZZLEMUSIK

Στις 19 Νοεμβρίου 2016 είχαμε ανεβάσει κείμενο, εδώ στο blog, υπό τον τίτλο «10 Χρόνια Puzzlemusik». Η ελληνική εταιρεία, που είχε ξεκινήσει τις κυκλοφορίες της στις 27 Νοεμβρίου 2006 γιόρταζε τα δέκατα γενέθλιά της, κι εμείς είχαμε επιλέξει να αναφερθούμε με λίγα λόγια (καθώς τα περισσότερα λόγια υπήρχαν στις κανονικές reviews) σε αρκετές από τις έως τότε κυκλοφορίες της (που ήταν 54).
Τα χρόνια πέρασαν. Τον προηγούμενο Νοέμβριο η Puzzlemusik συμπλήρωσε 15 χρόνια παρουσίας στην ελληνική δισκογραφία, γιορτάζοντας την συγκεκριμένη επέτειο με την 71η έκδοσή της, που δεν είναι άλλη από την εορταστική συλλογή «15 / Διάφοροι Καλλιτέχνες» (2021).
Επί της ουσίας συλλογή, η «15 / Διάφοροι Καλλιτέχνες» ανθολογεί δεκατρία ανέκδοτα tracks καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που γράφουν για την αθηναϊκή εταιρεία, αποδεικνύοντας με αυτή την κίνησή της (η Puzzlemusik) πως ξέρει –και σ’ αυτές τις (επετειακές) περιπτώσεις– να κάνει την διαφορά.
Για να δούμε ποια είναι αυτά τα δεκατρία ονόματα, καθώς θα τα γράψουμε έτσι όπως εμφανίζονται στο track list. Πρόκειται για τα: Χρήστος Αλεξόπουλος & Γιάννης Κασέτας, Κ.Βήτα, George Kontrafouris Trio, The Next Step Quartet, Theo Kapilidis, ARTéfacts Ensemble & Πάνος Ηλιόπουλος (*1984), Μπάμπης Παπαδόπουλος, Dementia, Ψύλλοι στ’ Άχυρα, Τρύφων Λάζος, Αντώνης Λιβιεράτος, Playground Theory και Σωτήρης Δεμπόνος.
Τα κομμάτια που επιλέγονται εδώ είναι όλα ανέκδοτα. Κάποια είναι εντελώς ανέκδοτα και κάποια αποτελούν reworks παλαιοτέρων. Πάντως, και σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούγεται εδώ δεν έχει ξανακουστεί. Κι αυτό είναι σημαντικό, αν αναφερόμαστε σε tracks όπως τα “My trauma is on you” (Demetria), «Ψυχιατρική» (Ψύλλοι στ’ Άχυρα), «Στη ζούλα» (Τρύφων Λάζος, με τη συμμετοχή και του Lowell Killen των Puressence) και σε ορισμένα ακόμη, που μας κάνουν να... ανυπομονούμε για τις ολοκληρωμένες δουλειές αυτών των ονομάτων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα κυκλοφορήσουν στο προσεχές διάστημα.
Περιττό να το πούμε –φαίνεται ήδη από τα ονόματα που παραθέσαμε– πως στην εορταστική συλλογή της Puzzlemusik υπάρχει πληθώρα ηχοχρωμάτων από avant και jazz, μέχρι rock και electro, και πως το μέλλον, από πλευράς υλικού τουλάχιστον, προβλέπεται εξαιρετικά ευοίωνο, γι’ αυτή την σοβαρή ετικέτα, που μας έχει συντροφεύσει με πολλά και καλά άλμπουμ όλη αυτή την δεκαπενταετία.
Επαφή: www.puzzlemusik.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου